Patrimoni
Es descobreix i es presenta una pel·lícula inèdita amb imatges de Cambrils al 1929
El film es podrà veure per primera vegada el pròxim 21 de novembre al cinema La Rambla de l'Art
Una pel·lícula descoberta recentment amb imatges de Cambrils al 1929 es projectarà per primera vegada el proper dimarts 21 de novembre a les 20 hores al Cinema Rambla de l’Art de Cambrils. L’acte de presentació oficial serà obert a la ciutadania amb accés lliure i acompanyat d’una presentació tècnica a càrrec de Mariona Bruzzo, cap del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, sobre la rellevància històrica de la descoberta.
Aquesta presentació pública en pantalla de cinema es podrà fer gràcies a la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, que en els darrers mesos ha procedit a realitzar una restauració digital després d’un procés de documentació i recerca, que ha permès identificar el seu autor, Joaquim Monells Damon, i localitzar els seus hereus, que han cedit els drets a la Filmoteca de Catalunya.
Les imatges projectades el dimarts 21, d’un alt valor històric, però evidentment sense so, també formaran part de l’exposició “Obert per vacances” produïda pel Museu d’Història de Catalunya i cedida a Cambrils per la Xarxa de Museus d’Història de Monuments de Catalunya. La mostra, de caràcter temporal s’inaugurarà el proper divendres 24 de novembre a la sala El Pati del Centre Cultural de l’Ajuntament de Cambrils i hi romandrà fins al mes de gener de 2024.
Descoberta del fons fílmic
El passat més d’abril, el Museu d’Història de Cambrils va rebre un primer avís de la Filmoteca de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, sobre la possible presència d’un fons fílmic inèdit que contenia un film relacionat amb Cambrils. Havia arribat un fons de pel·lícules de 9,5 mm gràcies a la senyora Eugènia Ustrell Peñafiel de Barcelona, que les havia trobat juntes en un contenidor de les escombraries i les havia dipositat a la Filmoteca.
En una de les bobines hi apareixia el títol “Vacances 1929. Cambrils”. A partir d’aquest moment i davant la fragilitat del material fílmic proper al centenar d’anys, seguint les directrius tècniques de la Filmoteca, el Museu d’Història de Cambrils va procedir a encarregar una digitalització de consulta de les 12 bobines a través d’un telecinat professional que permetés visualitzar les imatges i confirmar o descartar la presència d’imatges de Cambrils.
El mes de juliol passat es varen rebre les digitalitzacions que han permès confirmar que ens trobem davant d’un dels conjunts d’imatges més antigues en moviment que es conserven del municipi de Cambrils, però només a la bobina titulada “Vacances 1929. Cambrils”. Són uns 20 minuts de pel·lícula, sobretot de caràcter domèstic i familiar.
La cronologia del títol identificador també es confirmaria, ja que els personatges que apareixen al film es poden identificar interactuant amb elements històrics presents al 1929 com és per exemple la construcció del mollet del Cadirer en marxa a partir del 1927, a l’espai on anys després es construirà el Port de Cambrils. La roba amb la que es vesteixen les persones protagonistes, correspon clarament a la moda de la classe benestant als anys 20 del segle XX.
També s’hi observen edificis històrics cambrilencs avui desapareguts com el Xalet Concepció, el Mas Mullerac o l’Estació de ferrocarril, entre d’altres. A més, s’identifiquen perfectament imatges de monuments encara conservats i protegits com són el Celler de Cambrils o el Mas de Benet Ferré.