Informació general

S'inicia un nou curs escolar amb més alumnes i més professorat als centres educatius de Cambrils

Per Judit Pinazo

Alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer entrant a classe, aquest matí

Ahir es va iniciar el nou curs escolar a Cambrils amb un total de 4.257 alumnes, un 12% més dels que ho van fer l'any passat. El primer dia de tornada a les aules després de les llargues vacances per als més petits es va realitzar sense cap incidència i amb total normalitat, tal i com explicava el regidor d'Ensenyament –Salvador Matas– en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital.

Aquest inici de curs compta amb algunes novetats importants en el camp de l'Ensenyament com és la implantació de la nova Llei d'Educació, la LOE, o el desplegament total de la sisena hora lectiva.

Més alumnes, més professors i més barracons

A nivell de Catalunya, la xifra d'alumnes que han iniciat el curs se situa entorn al milió d'alumnes, en concret 1.136.000 alumnes, 31.000 més que el curs passat, amb la qual cosa es manté el creixement de l'alumnat en els darrers anys.

Aquest curs escolar també creix el nombre de docents en els centres catalans. La plantilla actual de docents és de 64.008 professionals, 16.000 més que fa quatre anys. Aquest setembre s'han incorporat 3.200 docents més en els centres educatius de Catalunya. Amb la incorporació de docents nous, s'ha reduït el nombre de professorat interí enfront de l'augment del professorat de plantilla. A Cambrils, tot i que encara no es disposen de les llistes oficials, segons explica Matas, el nombre de professors també ha augmentat "com més escoles hi ha, més alumnes i més professors".

Un altre dels elements que incrementa any rere any són les aules prefabricades, conegudes també com a barracons, amb un total de 800 repartits per tot Catalunya. A Cambrils actualment hi ha dos centres que acullen alumnes en barracons, el CEIP Marinada i el CEIP Mas Clariana de Vilafortuny, que ahir va començar les classes.

Referent a aquest últim centre, destacar que tot i que encara s'estan acabant els últims detalls en els barracons, en els propers dies aquests últims treballs quedaran enllestits. La bona notícia, segons explicava Matas, és que el passat divendres es va publicar en el DOGC la licitació de projecte i obres  de la futura escola Mas Clariana, "això és molt bona notícia, perquè vol dir que els alumnes hauran d'estar menys temps en barracons i el curs vinent podria ser que s'iniciessin les obres".

Sisena hora lectiva

L'any passat es va iniciar el curs escolar amb una novetat important per als alumnes dels centres públics d'educació infantil i primària, amb l'increment d'una hora del seu horari docent, el que es coneix com a sisena hora lectiva, que enguany es desplega totalment i afecta un 80% de l'alumnat a nivell de Catalunya. La mesura forma part del Pacte Nacional per a l'Educació, que el govern de la Generalitat va aprovar el mes de març de l'any passat.

Els centres d'educació infantil i primària de Cambrils han optat per col·locar la sisena hora lectiva als matins, és a dir, els alumnes dels centres públics d'infantil i de primària comencen les classes a dos quarts de nou del matí, quan fins ara ho feien a les nou, i pleguen a la una del migdia, i no a les dotze com era habitual fins al curs passat. Amb aquest canvi d'horari els alumnes passaran a fer una hora i mitja més al matí, mentre que a la tarda l'horari es redueix mitja hora. Fins ara l'horari de tarda era de tres a cinc i a partir d'aquest curs els alumnes entren a la mateixa hora però surten a dos quarts de cinc. Així doncs, un any més l'únic centre que començarà a les nou del matí serà el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, ja que al ser un centre concertat sempre ha fet sis hores.

Tot i això destacar que ahir, al ser el primer dia de classe, dia de retrobaments i presentacions del curs, les classes en la majoria de centres van començar a mig matí.

Comenta aquest article