Cultura

Premis

José Luis García i Maria Carme Arnau guanyen la 12a edició del Premi de Poesia Vila de Cambrils

L'acte de lliurament dels Premis se celebrarà el proper diumenge 26 de novembre a les 12 hores a la Sala de Plens de l'Ajuntament

Per Redacció

La Sala de Plens de l’Ajuntament acollirà l’acte de lliurament dels premis
La Sala de Plens de l’Ajuntament acollirà l’acte de lliurament dels premis | Berta Ruiz

La Sala de Plens de l’Ajuntament acollirà l’acte de lliurament dels Premis Vila de Cambrils el proper diumenge 26 de novembre a les 12 hores. Després d’analitzar totes les obres presentades, durant el mes de novembre els jurats dels diferents certàmens s’han reunit i avui s’ha fet públic el veredicte dels premis convocats en la modalitat de poesia, fotografia i narrativa marítima.

José Luis Garcia i Maria Carme Arnau recolliran el primer i el segon premi de Poesia i Elena Solovieva rebrà el guardó principal del premi de fotografia, mentre que el premi de narrativa ha quedat desert.

Durant el lliurament de premis també es presentarà el catàleg que recull tota la informació de la 5a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmica, que es va portar a terme des de el setembre del 2022 fins al maig del 2023. La gala acabarà amb l’actuació de la cantant Sara Amili, que interpretarà diverses peces musicals mentre les persones assistents comparteixen un aperitui.

12è Premi de Poesia

El jurat del premi de poesia ha acordat per unanimitat atorgar el primer premi, dotat amb 600 euros, a José Luis García Herrera, d’Abrera (Barcelona) per l’obra “El cor no muda mai de casa” i el segon premi, dotat amb 300 euros, a Maria Carme Arnau Orts d’Alfara del Patriarca (València) per l’obra “Com un talismà”.

El jurat estava format per Adrià Targa Ramos, poeta; Anna Molina Casado, poetessa i guanyadora del 2n premi de l’11è Premi de Poesia Vila de Cambrils; Adam Manyé Sardà, filòleg i poeta; Rosa Comes Casas, poetessa i cap de Servei de Cultura de la Diputació, i Helena Martínez Ferreruela, poetessa i directora del Servei Local de Català de Cambrils.

32è Premi de Fotografia

D’altra banda, la fotògrafa russa Elena Solovieva ha estat seleccionada com a millor autora de saló de la 32a edició del Premi de Fotografia Vila de Cambrils, organitzat per l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils.

El jurat format per Bernardo Badenas, Luis Salguero i Maria Ángeles Garcia també han seleccionat els guanyadors i guanyadores de les 21 medalles de les seccions de monocrom, lliure color, retrat i natura i el premi especial Chairmain. Cal destacar que l’Agrupació Fotogràfica ha rebut 1.959 fotografies de 141 autors provinents de 31 estats d’arreu del món.

13è Premi de Narrativa

Finalment, el jurat de la 13a edició del Premi de Narrativa Marítima ha decidit deixar el certamen desert. En aquest cas, el jurat estava format per Marta Magrinyà Masdeu, escriptora; Montserrat Recasens Massagué, bibliotecària i cap de biblioteques municipals de Tarragona; Pau Vidal Gavilán, escriptor; Pere Navarro Gómez, filòleg i professor de la URV, i Raquel Estrada, representant de l’Editorial Cossetània. 

Els premiats

José Luis García Herrera

Nascut a Esplugues de Llobregat (Barcelona) el 1964. Tècnic químic-alimentari, poeta, rapsode i narrador. Va dirigir la revista El Juglar y la luna, va ser secretari de l'Acadèmia Iberoamericana de Poesia a Barcelona i membre fundador dels premis literaris "Ciutat de Sant Andreu de la Barca". Forma part del grup cultural Versikalia i del grup d’escriptors Abrecedaris,d’Abrera.

L’any 2008 comença a escriure poesia en català i, des de llavors, conrea els seus poemes en les dues llengües. Ha publicat més d’una trentena de llibres de poesia. En català destaquem La solitud (Premi Festa d'Elx 2011), Bella Ciutat Vella (VII Certamen Paraules a Icària, Barcelona, 2015), Passatge a l'hivern (Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera, 2015), La memòria de les petjades (Premi de poesia Antoni Maturano, Almassora, 2018), El pinzell de les ànimes callades (XXXV Premi de Poesia Mn. Narcís Saguer, Vallgorguina, 2019) i El somrís trist de Sylvia Plath (Premi de Poesia Francisco Brines en valencià, Barcelona, 2021). Els anys 2015 i 2018 ha estat guardonat en els Premis “Vila de Cambrils”.

Maria Carme Arnau i Orts

Viu a Alfara del Patriarca (València). Té les llicenciatures de Psicologia i de Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de València. Professora d'Educació Primària. Màster en Polítiques educatives. Doctora per la Universitat de València. Treballa en diversos seminaris d'investigació educativa. Va treballar de psicopedagoga en diversos instituts públics d'educació secundària i com a professora associada en la Facultat de Psicologia, en el Departament de Psicologia Evolutiva i Educativa. Continua en la Universitat de Filosofia i Ciències de l’Educació en el departament d’investigació educativa.

Es va donar a conéixer com a poeta amb Bri de Vols (1996). En un principi va publicar, exclusivament, poesia fins a arribar a dotze poemaris: llibres com Clissar les hores (1998); Totes les mars són una sola mar (2005); Fragments decel (2007); Bastir la mar endins (2008); En el desert dels meus ulls (2009); Itinerari de tendresa (2010); Paraules sota la pell de l'univers (2012); Aquell soentre el no-res i l'infinit (2016); En el decréixer de la pluja (2017); En el principi la set i la sal (2019); i Habitatges de mirades i secrets (2020). El 2020 va irrompre en el camp de la narrativa amb la novel·la La raós’escampa en l’aigua, que guanya el premi de Rafael Comenge. Continua amb L’essència de l’arbre (2023).

Ha rebut nombrosos premis de poesia, entre els quals destaquen el Premi Internacional de poesia de la Fundació Cultural Poeta Francisco Mollá (2006); Jordi de Sant Jordi (2008), Goleta i Bergantí (2009), Ibn Hazm (2009), Ciutat de Torrent (2011), Badenes Dalmau (2014), Marià Manent (2016), Estabell Energia. Òmnium Cultural (2018); Sant Vicenç del Raspeig (2021)... I alguns poemes són musicats pels cantautors: Artur Àlvares i Anna Roselló.

Inclosa en vint-i-set antologies. Traduïda a l’italià, al francès i al cors. Ha traduït al poeta cors Pasquale Ottavi al català en l’antologia Cinc poetes Corsos. Editat per Labreu (2023). Actualment, col·labora en diversos mitjans de comunicació i està profundament compromesa amb la cultura. Participa en recitals poètics, revistes literàries, tertúlies de literatura i ràdio, entre altres.

Comenta aquest article