Informació general

25N

Cambrils condemna la violència masclista en un acte protagonitzat per escoles i instituts

Alumnes de diferents centres es van sumar a la declaració institucional de l'Ajuntament amb la lectura dels seus manifestos particulars

Per Andreu Dalmau

La lectura institucional es va fer a les portes de l'Ajuntament
La lectura institucional es va fer a les portes de l'Ajuntament | Andreu Dalmau

Cambrils va commemorar ahir el Dia Internacional contra les Violències Masclistes (25 de novembre) amb un acte institucional davant de l'Ajuntament en el qual van tenir un paper protagonista els alumnes de diversos centres escolars.

L’acte va començar amb la lectura del manifest institucional a càrrec de l'alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, i la regidora d'Igualtat, Gemma Balanyà. L'alcalde va destacar el “canvi profund que ha viscut el nostre país en el rebuig cap a aquesta violència estructural” gràcies a “la intensa lluita feminista que ve de lluny”. Clúa també va apuntar que “amb la fermesa de la resposta institucional no n'hi ha prou”, i que cal desprendre's de “situacions normalitzades” i “els estereotips sobre les víctimes”.

Per la seva part, Balanyà va posar èmfasi en “un fet ocorregut davant de les càmeres” aquest any, en referència a l'agressió de Luis Rubiales a Jenni Hermoso en la celebració del Mundial de futbol femení. “Ha estat necessari tot un clam social d'indignació davant la manca de diligència de qui tenia la responsabilitat d'actuar”, apuntava la regidora, “les jugadores de futbol no denunciaven només aquests fets, sinó que posaven el focus en el conjunt de les desigualtats que cal adreçar per garantir la no repetició i fer efectiva la igualtat”. La regidora va demanar que el 25 de novembre sigui cada dia de l'any per acabar amb “el patriarcat i la ideologia masclista que el sustenta”.

Gemma Balanyà, durant el seu discurs (Foto: Andreu Dalmau)

 

Posteriorment, Izan i Mar de l’Institut Ramon Berenguer IV, Paula i Anis de la Unitat d'Escolarització compartida (UEC), i Ginane, Júlia, Ainhoa, Aina i Estela de l'Institut Escola Joan Ardèvol van llegir els manifestos que han treballat a l'aula en representació de tot l’alumnat. Per acabar, un grup de nois i noies de 4t d'ESO de l'Institut Cambrils van cantar dues cançons i van fer una mostra de Haikus. Unes quantes desenes d'alumnes i professors de tots aquests centres van estar presents a la plaça de l'Ajuntament per donar suport a la protesta.

Alumnes de l'Institut Escola Joan Ardèvol llegint el seu manifest (Foto: Andreu Dalmau)
Els alumnes de 4t de la ESO de l'Institut Cambrils van cantar un parell de cançons (Foto: Andreu Dalmau)

 

La lectura del manifest s’emmarcava en les Jornades dels Bons Tractes de Cambrils, que continuaran aquesta tarda de 17 a 19 hores amb dues activitats dirigides a diferents franges d’edat organitzades pel Servei d’Atenció Diürna (SADI) de Cambrils sota el lema “Desemplaça’t de la violència masclista”. Per una banda, a la plaça de l’Ajuntament hi haurà jocs i activitats de reflexió i reivindicatives al voltant del 25N pensades per a infants de 6 a 12 anys. Per l’altra, a l’Ateneu Juvenil es portaran a terme dinàmiques de sensibilització per a joves de més de 12 anys.

El programa de les jornades, fruit del treball transversal de diversos departaments municipals i entitat, també inclou una xerrada, una representació teatral, una taula rodona, una sessió especial del Club de Lectura Adult de la Biblioteca i les sessions de l’espai de veïnes del Projecte d’Intervenció Comunitària Integral (PICI), a més del treball que realitzen a l’aula els diferents centres educatius de secundària.

Comenta aquest article