Política
L'estat d'execució del pressupost aixeca les crítiques de l'oposició
Els tres grups de l'oposició acusen de “mala gestió” al govern en un ple ordinari farcit de punts econòmics i marcat per la protesta silenciosa d'una trentena de veïns contra la pujada d'impostos
L'Ajuntament va celebrar, ahir al matí, el ple ordinari corresponent al mes de novembre. Una sessió purament econòmica que va estar marcada per la protesta silenciosa d'una trentena de veïns contra la pujada d'impostos que es va aprovar inicialment el passat 17 d'octubre i que, en aquests moments, es troba en fase de presentació d'al·legacions.
Un cop més, govern i oposició van protagonitzar diferents moments tensos en un ple que es va allargar tres hores. Un dels punts que va generar més crítiques per part de VOX, PP i Nou Moviment Ciutadà va ser l'estat d'execució del pressupost corresponent al tercer trimestre de 2023 de l'Ajuntament i els seus organismes autònoms. Un període que comprèn els mesos de juliol, agost i setembre, quan ja hi havia el nou govern. El regidor d'Hisenda, Aleix Rom, va anunciar que les previsions de tancament indicaven la necessitat de finançament de 198.545,89 euros. "No es compliria amb l'objectiu d'estabilitat pressupostària, però aquesta dada és merament informativa perquè enguany hi ha les regles fiscals suspeses", va apuntar. Quant al deute viu, Rom va dir que era d'11.068.607,66 euros, una xifra que "és provisional", ja que es consolidarà quan es faci la liquidació definitiva el proper març.
Però els números no van convèncer a l'oposició, que van acusar de "mala gestió" al govern. La portaveu de VOX, Isabel Segarra, va assegurar que, "econòmicament l'Ajuntament no està en el millor moment de la història. No s'ha fet cap política d'ajust i no hi ha intenció de fer-ho i qui surt perjudicat és la ciutadania de Cambrils, amb la pujada de les ordenances".
Per la seva part, el portaveu del PP, David Chatelain, es va mostrar sorprès de que l'endeutament hagi pujat en el tercer trimestre. "El deute de l'Ajuntament ha anat baixant de forma reiterada. El que ens sorprèn és que si ens fixem en l'evolució tendencial del 2023, el primer trimestre era de 12,4 milions d'euros; al segon, de 10,4 milions, i ara és de més d'11 milions. D'on surten aquests 600.000 euros addicionals?", va preguntar.
El portaveu del Nou Moviment Ciutadà, Oliver Klein, es va mostrar molt crític assegurant que no creia que es mantingui la tendència positiva a la baixa de l'endeutament. "El tercer trimestre ja és seu. A partir d'ara recordarem que la tendència sigui, com a mínim, igual a la dels darrers anys", va dir.
En el torn de resposta, Aleix Rom va demanar a l'oposició que s'esperi a la liquidació del pressupost i es va comprometre amb Chatelain a explicar-li en la propera comissió informativa d'Hisenda aquest augment de 600.000 euros.
Picabaralla entre Barberà i Chatelain pels reconeixements extrajudicials de crèdits
Una sessió més, es van aprovar diferents reconeixements extrajudicials de crèdit (recs), en concret, 18 que sumaven més de 276.000 euros. Com va exposar el regidor d'Hisenda, amb aquests diners s'havia reforçat el servei de contenidors i neteja durant les festes majors i de barri i pràcticament la meitat dels diners provenien del festival "Cambrils, Entrada al País del Vi".
VOX i NMC van anunciar que s'abstindrien en la votació d'aquests punts, mentre que el PP va votar a favor de tots els punts excepte dels quatre que feien referència al festival del vi i gastronomia i uns pagaments de factures d'Ingesol. "S'han de corregir aquestes disfuncions de l'administració", va demanar Chatelain, que també va qüestionar el nou model de gestió de la fira del vi. En aquesta línia, Klein va dir que aquest canvi que havia decidit el govern havia "encarit" el producte. "Les factures que segueixen arribant són un preu molt elevat, això fa pensar que el canvi no era l'adequat", va expressar.
El regidor d'Educació, Jordi Barberà, va voler explicar les factures corresponents a Ingesol. "Hi ha un encàrrec de la gestió que hauria d'estar renovat i no ho està, per això es fa aquest rec. Hi ha unes taxes per les llars d'infants i hi ha bonificacions per les famílies que les reben, no hi ha cap altra cosa", va argumentar. El portaveu d'En Comú Podem també es va dirigir a Chatelain sobre la seva petició en referència als recs. "Diu que al mandat interior van intentar solucionar-los. Una vegada més, sembla que no se'n va sortir com amb l'Escola de Música i l'Escola d'Adults i ara ens ho demana. Nosaltres tenim la intenció de que no hi hagin aquests recs però de moment s'ha de fer així perquè, per la nostra desgràcia, vostè no va acabar sortir-se'n", va manifestar.
Una frase que va donar pas a una picabaralla entre els dos regidors. "El senyor Barberà és el comodí del govern, quan ningú sap que contestar surt ell. Miri senyor Barberà, jo no vaig passar un plenari amb 70 recs com van fer fa dos mesos", va dir-li Chatelain.
Respecte a les factures de la fira del vi, la regidora de Turisme, Camí Mendoza, va negar que aquests recs tinguessin relació amb el canvi de gestió. "Si al gener o febrer s'haguessin fet les licitacions que tocaven ens haguéssim estalviat aquests recs", va comunicar.
Tot i les explicacions de Mendoza, Chatelain i Klein insistien que aquests reconeixements estaven relacionats amb l'aposta de contractar una empresa externa per encarregar-se de l'organització. "El model que s'ha fet no afecta en absolut al punt que passem. No diguin coses que no són. La fira fa 13 anys que es fa i la tramitació interna de factures sempre ha estat igual. Hem hagut de buscar diners per licitar tots aquests serveis. L'any que ve els hi asseguro que aquestes factures no passaran", va concloure la regidora.