Cultura

Celebració

Josep M. Martí: «En benefici de la salut social, cultural i política de la vila: llarga vida a la Revista Cambrils»

El periodista i doctor en Ciències de la Informació protagonitza la conferència «El futur de la premsa de proximitat: el cas de Revista Cambrils», emmarcada en el darrer acte de celebració de les set dècades de la publicació

Per Cristina Sierra

Josep M. Martí durant la seva conferència
Josep M. Martí durant la seva conferència | Andreu Dalmau

El Centre Cultural i Ocupacional va ser l'escenari, ahir a la tarda, del darrer acte de celebració dels 70 anys de Revista Cambrils. La publicació local va programar la conferència "El futur de la premsa de proximitat: el cas de Revista Cambrils", a càrrec de Josep M. Martí, periodista i doctor en Ciències de la Informació.

El director de Revista Cambrils, Lluís Rovira, va iniciar l’acte repassant els actes que s’han fet enguany per commemorar l’aniversari, com la presentació del nou logo just fa un any, el sopar del passat mes de març o l’acte a la Cambra de Comerç de Reus el passat octubre. 

Sobre Josep M. Martí va destacar el seu extens currículum, des dels seus inicis al setmanari Mestral i Ràdio Reus fins a la direcció de la Cadena SER a Catalunya. El periodista reusenc també va ser un dels fundadors de Canal Reus i va ser degà del Col·legi de Periodistes entre el 2010 i el 2014. En reconeixement a la seva trajectòria, el 2014 va rebre el Premi Ondas i la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi. 

«Gràcies a Josep Salceda conec la Revista Cambrils»

Tot seguit va ser el torn de Martí, que va iniciar la seva conferència amb un record per a Josep Salceda, un dels fundadors i directors de la publicació, amb qui va fer una gran amistat gràcies a la seva etapa a Ràdio Reus. "Va ser la primera persona que vaig conèixer de Cambrils. Era un senyor seriós i rigorós que feia la seva feina perquè s’estimava Cambrils. Recordo que ell no volia cobrar, deia que ho feia pel poble. Gràcies a ell, conec la Revista Cambrils", va exposar.

El periodista reusenc va dir que admirava el grup de gent que empenyia la publicació perquè cada mes sortís publicada "amb tots els ets i uts". Una admiració de la qual va deixar constància en un pregó de la Fira Multisectorial que va fer als anys 90. "Quan vaig acabar un polític em va dir que la revista els hi fotia molta canya i jo li vaig dir que era bona senyal, que la revista estava fent bé la seva feina", va dir. 

Martí també va referència als anys complicats pels quals ha passat la premsa local. "Van mantenir la comunicació viva en temps difícils. Eren un referent de proximitat. Gràcies a aquestes publicacions es parlava del poble, quedava la memòria del poble i la recuperació de la llengua pròpia del país", va manifestar el comunicador, que afegia que les diferents crisis econòmiques tampoc ho van posar fàcil a la supervivència dels mitjans. "La darrera crisi del 2008 va ser un cop molt fort per les economies locals, també la Covid. Té molt mèrit que la Revista Cambrils hagi aguantat 70 anys", va dir. Per reforçar aquesta afirmació, va donar unes dades preocupants. L’any 2012 hi havia 577 publicacions de proximitat, a hores d’ara només en queden 158.

«Els mitjans de comunicació de proximitat contribueixen a una democràcia plena»

Durant la seva xerrada, el reusenc va exposar el problema dels mitjans de proximitat als Estats Units. Una de les herències de la pandèmia ha estat el desmantellament d’emissores locals i diaris del territori. "En un mercat com l’americà, que és liberal, ha causat una preocupació enorme dels dirigents polítics perquè han descobert que a moltes zones del territori hi ha deserts informatius, no hi ha res de proximitat i les xarxes socials provoquen desinformació. La pèrdua del periodisme local és una pèrdua que afecta la qualitat democràtica d’un país", va explicar. Per evitar que desapareguin més mitjans, Estats Units està tramitant una llei d’ajuda pels mitjans locals, una mesura que és molt necessària perquè, com va apuntar el ponent, "si no hi ha aquests mitjans que garanteixin una informació clara, el que impera és la desinformació i se’n fa un ús maligne. Els periodistes som gent que expliquem a la gent coses que passen. Volem provocar que la gent opini, que digui la seva. Els periodistes de Revista Cambrils donen la cara, tothom sap qui parla. Aquesta és una garantia i un valor enorme de la publicació".

Per Martí, la comunicació de proximitat és essencial perquè són els periodistes els que es fan responsables del contingut, en canvi, a les xarxes socials ningú es fa responsable de què es publica. "Als mitjans no parlen només els periodistes, s’ofereix la possibilitat d’incorporar opinions i punts de vista diversos, és un lloc on es pot debatre i la feina del periodista és ajudar a fer entendre les coses que passen. Els mitjans de comunicació de proximitat contribueixen a una democràcia plena, garantint dos drets dels ciutadans: el dret a la informació i el dret a la llibertat d’opinió", va declarar.

“No deixin mai de donar el suport social a la revista”

En el tram final de la seva conferència, Martí va realçar la publicació cambrilenca. "Voldria que el meu missatge fos pels cambrilencs, anunciants i autoritats, que no deixin mai de donar el suport social a la revista encara que sigui crítica amb ells. Hem de demanar als periodistes que siguin honestos, que no facin informacions interessades i que siguin uns bons gestors", va demanar.

El periodista va remarcar molt aquest suport imprescindible perquè la publicació pugui continuar informant molts anys més. "Si la Revista Cambrils ha arribat als 70 anys és perquè hi ha una ciutadania conscienciada d’aquesta publicació, al servei de tots els cambrilencs, també dels nous cambrilencs. En benefici de la salut social, cultural i política de la vila, llarga vida a la Revista Cambrils", va concloure Martí.

Pedro Otiña va presentar el suplement d'enguany (Foto: Andreu Dalmau)

 

L’Apunt

Suplement dedicat al fotògraf Antoni Campañà

En aquest acte també es va presentar el suplement "Antoni Campañà: Cambrils sota la mirada d'un gran fotògraf", realitzat per Pedro Otiña, arxiver de l'Arxiu Municipal de Cambrils. Aquesta edició especial compta amb una àmplia selecció de fotografies del municipi realitzades per Campañà des de mitjans del 1920 fins als anys seixanta.

Els subscriptors de la revista rebran aquest suplement amb l'edició del mes de desembre.

Comenta aquest article