Xerrada
Xavier Diez, historiador: «L'alternativa als polítics és una societat organitzada, ho estem ara?»
L'historiador Xavier Diez va protagonitzar la conferència sota el títol «Espanya/Catalunya la inevitable història d'un trencament», el passat divendres 15 de desembre al Centre Les Basses
L'historiador Xavier Diez, doctor en Història Contemporània per la Universitat de Girona, Diplomat en Magisteri i Llicenciat en Filosofia i Lletres per la UAB, va protagonitzar la conferència sota el títol "Espanya/Catalunya la inevitable història d'un trencament", el passat divendres 15 de desembre al Centre Les Basses. L'acte, organitzat per l'ANC Cambrils i que comptava amb el suport del Consell Local per la República Cambrils i de les Àvies i Avis per la Independència, va aplegar una trentena de persones.
Xavier Diez va fer un repàs dels principals episodis històrics que han marcat la relació entre Catalunya i Espanya des de principis del segle XX fins gairebé l'actualitat. Diez va fer esment de la República, als anys 30 i l'esclat de la Guerra Civil que va deixar pas a un llarg període de dictadura. Amb la mort de Franco es va obrir el període de transició que va tenir un desenvolupament concret fins arribar a l'any 1993 en que, segons l'historiador, es produeix un canvi d'etapa ja que, segons va dir, "els fills del franquisme emergeixen al voltant de la figura d'Aznar. El PP volia tornar a governar les institucions i això no es podia produir sense els partits frontissa. L'any 1996 es produeix el pacte del Majestic que arriba fins l'any 2000".
L'època de les decepcions
Xavier Díez va qualificar la dècada de l'any 2000 fins el 2010 com de l'època de les decepcions, "es produeix la ruptura del règim del 78, es creen partits com Ciutadans i un ús partidista dels mitjans de comunicació,... en definitiva, hi ha un intent d'ulsterització de Catalunya i es titlla Catalunya d'insolidària i que només mira d'aconseguir més recursos". Diez també va dir que amb l'entrada d'independentistes al govern tripartit, l'any 2003, creix l'odi cap a Catalunya i amb uns quants anys més s'arriba a la reforma de l'Estatut i al cop d'estat judicial del 2010 contra el nou estatut. Segons Diez, a partir del 2010 hi ha un canvi de paradigma a Catalunya i com a dada va dir que l'any 2014 ja s'exportava més a l'estranger que a la resta de l'estat espanyol. Per Diez, el període del 2010 al 2017 va ser l'època de les il·lusions amb les grans mobilitzacions, el naixement de les entitats independentistes,... "es crea una consciència política. S'empeny a la classe política a actuar en contra de la seva voluntat. A part, implosiona el sistema de partits i Catalunya esdevé la comunitat més mobilitzada d'Europa. Davant tot això Espanya s'espanta moltíssim".
"La solució al problema català vindrà des de dins"
Xavier Díez apuntava com a cop d'estat la intervenció que va fer el rei d'Espanya el 3 d'octubre de 2017 però que tot i el cop moral que va patir l'independentisme després del referèndum es va produir una ruptura emocional amb Espanya i que per molta gent es té clar que no hi ha punt de retorn possible. D'altra banda, Diez considera que arran de tot el que ha passat Espanya es troba en un moment de gran vulnerabilitat.
Tot seguit es va obrir un debat amb el públic i Xavier Diez va manifestar que Catalunya és el punt feble d'Europa i que la multipolarització mundial és un factor de risc pels espanyols. Pel que fa als actuals partits polítics i a la possibilitat que hi hagi noves llistes, Diez va dir que "l'alternativa als polítics és una societat organitzada, ho estem ara?". Finalment, l'historiador va dir que "la solució al problema català vindrà des de dins i la resta de països es posicionaran quan no hi hagi més remei i ho faran a favor dels seus interessos, la geopolítica funciona així".