Incivisme
Pinten un grafiti al costat del mural de les festes del barri de l'Eixample
L'Associació de Veïns demana «als joves que es volen expressar amb aquesta tècnica» que facin us dels espais que cedeix Joventut per aquesta pràctica
Els veïns del barri de l'Eixample estan farts de que els grafitis embrutin les parets i el mobiliari urbà del seu barri. Així ho ha fet saber l'Associació de Veïns del Barri de l'Estació que lamenta especialment que s'hagi fet malbé el mural dedicat a les festes del barri que es va pintar el passat mes de juny a l'edifici de l'antic escorxador.
“És un mural molt artístic i valuós que evoca les nostres festes i l'estació de tren avui desapareguda”, lamenten des de l'associació. Aquesta obra d'art va ser pintada per Víctor Garcia i Cristian Blanxer, guanyadors del I Concurs d'Art Mural del Barri de l'Estació, i el seu disseny es va decidir a través d'un taller participatiu en el qual van participar una quarantena de veïns que van aportar les seves idees. “Aquest mural mostra la part més alegre del barri”, celebrava Nuri Nolla, presidenta de l’AAVV del Barri de l’Estació, “destaca les coses més positives que ens identifiquen”.
El grafiti que ha fet malbé aquest mural, però, no és l'únic problema que hi ha hagut al barri relacionat amb aquest tema. Des de l'associació també apunten el seu descontentament amb les pintades que es fan a les parets, persianes, busties, fanals i altres elements del mobiliari urbà del barri. “Sabem que hi ha murs on els grafitis estan autoritzats pel Departament de Joventut i desitgem que els i les joves que es volen expressar amb aquesta tècnica ho facin en aquests llocs”, demanen des de l'associació.
Des de l'AAVV del Barri de l'Estació també estan impulsant la pintura de diversos murals en diverses localitzacions del barri i, el primer, es farà en una paret que hi ha a la cantonada de carrer Sant Isidre amb General Prim. De fet, ja ha estat senyalitzat amb un cartell on hi fica “Proper Mural”. Tal com han indicat des de l'associació a revistacambrils.cat, aquest mural s'acabarà de concretar entre els mesos de febrer i març i està previst que se n'encarreguin els alumnes de l'Escola d'Art i Cultura de la Diputació de Tarragona.
Tal com apunten des del departament de Joventut, els artistes urbans acostumen a respectar els murals que ja estan pintants i no hi pinten a sobre. En el cas del grafiti al mural de l'Antic Escorxador, per exemple, ha estat pintat en una paret del costat on hi havia una caixa de contadors i on no s'havia pintat el mural. Per aquest motiu, des de Joventut s'impulsen els projectes Galeria Urbana i WonderWall per fomentar l'art urbà en determinades parets buides i per permetre el grafiti lliure en d'altres. L’objectiu d'aquests projectes és fer pedagogia de l’art urbà i despullar de negativitat les intervencions als carrer i donar un reconeixement públic a expressions artístiques de qualsevol tipus.