Cambrils Pensa
Sergi Bernal, investigador: «Als alumnes d'Antoni Benaiges els hi va tocar oblidar per poder sobreviure a la repressió franquista»
El primer acte del cicle Cambrils Pensa va consistir en la projecció del documental 'El retratista' i la xerrada de Bernal, que ha estudiat la vida d'aquest mestre mont-rogenc executat pels franquistes
El Centre Cultural es va omplir, ahir al vespre, en la primera edició d'aquest any del cicle Cambrils Pensa, organitzat pel Banc del Temps i ACTE. Els assistents van poder presenciar la projecció del documental El retratista, que narra la història del mestre republicà Antoni Benaiges que va ser executat per l'exèrcit franquista pels seus conceptes educatius revolucionaris. La pel·lícula recentment estrenada El mestre que va prometre el mar ha donat molta visibilitat a aquest relat que, per Sergi Bernal, màxim investigador de la vida de Benaiges, “posa cara i ulls” a un dels drames més grans de la història del nostre país.
En el documental, es pot apreciar el procés d'exhumació de la fosa comuna de la Pedraja, a Burgos, on Antoni Benaiges va ser enterrat. D'aquesta fossa es van rescatar més d'un centenar de cossos, entre els quals, tot i que no va poder ser identificat, el del professor mont-rogenc. Quan Bernal va ser informat que un català havia estat executat a Burgos per la seva ideologia va iniciar una investigació, els fruits de la qual encara avui, gairebé quinze anys després, continuen impactant la societat.
“La connexió del públic amb aquesta història crec que és perquè tots sentim una part de culpa per no haver parlat d'això abans”, reflexionava Bernal durant la conferència, “si no hagués estat per aquest senyor que va dir «aquí hi ha enterrat un professor català que es deia Benaiges», la història s'hauria oblidat completament”. El fotògraf i investigador ha escrit una novel·la inspirada en Benaiges, una obra de teatre i un assaig, també ha muntat una exposició que va passar per Cambrils el 2017 i ha col·laborat en la filmació del documental i la pel·lícula que han vist milers de persones.
De Bañuelos de Buerba a Mèxic
El documental El retratista, que es va poder gravar gràcies a una campanya de micromecenatge que va recaptar més de 7.000 euros, recull el testimoni de diversos avis que van ser educats per Antoni Benaiges. La presència del professor mont-rogenc a Bañuelos de Buerba va ser tan impactant que, alguns dels testimonis recordaven les seves classes amb nitidesa tot i haver passat molts anys des d'aleshores. “A aquestes criatures els hi va tocar oblidar per poder sobreviure a la repressió”, apuntava Bernal, “alguns han pogut parlar després de molts anys, però d'altres no han volgut encara per por o han mort sense poder fer-ho”.
Gràcies a la campanya de crowdfunding, el director del documental Alberto Bougleux i Sergi Bernal van poder viatjar a Mèxic per poder visitar una escola on encara avui es fa servir el revolucionari mètode educatiu francès que va adoptar Antoni Benaiges: el mètode Freinet. Un amic de Benaiges va ser el que va exiliar-se a un poble de Veracruz, on va implementar aquest sistema a l'escola en memòria del mestre mont-rogenc i aquesta connexió va ser la que va permetre a Bernal continuar estirant el fil.
En acabar la conferència de Bernal, el públic va poder fer les seves preguntes i aportacions. El cicle Cambrils Pensa tornarà a celebrar un acte el 6 de febrer a les 19 hores amb la projecció del documental “Objector: entenent el conflicte àrab-israelià”. Hi assistiran Pere Vidal, cooperant a Cisjordània, i Carlos Ramos, Cap de Projectes de Metges Sense Fronteres a Gaza i Cisjordània.