Societat

Marc Aureli Espada recull signatures per a la creació d’un registre de donants d’òrgans

Per Franc Prats

Marc Aureli Espada fa cinc anys i mig que se sotmet a diàlisi a l’espera d’un trasplantament
A iniciativa del cambrilenc Marc Aureli Espada, s’estan recollint signatures per tal de promoure una proposició de llei per a la creació d’un registre de donants d’òrgans. Actualment per fer-se donant només cal posar el nom en un carnet i signar-lo, “però això no va a parar enlloc” diu Marc Aureli. En el cas que aquesta persona amb carnet de donant mori, la seva voluntat de ser donant que tenia en vida passa per sota de la dels familiars, que es poden negar a fer la donació dels seus òrgans”. Amb la creació d’aquest registre es pretén no haver de confiar només en la bona voluntat de la família del difunt. Com explica Marc Aureli “arribat el cas, ens trobem moltes vegades que la família diu que no, ni que sigui l’última voluntat d’aquella persona i ni que tingui un carnet firmat”. Amb el registre, doncs, tots els centres i hospitals que poden fer extraccions d’òrgans tindrien accés a les dades d’aquest registre i en el cas que hi hagués una defunció podrien mirar si el difunt és donant i poder fer l’extracció, i en el cas que no sigui donant “igualment recórrer a la bona voluntat de la família per veure si volen donar els seus òrgans”. Es calcula que en l’actualitat hi ha un 20 per cent de negativa familiar a la donació “i un 20 per cent suposa moltíssims òrgans que es perden i que poden salvar vides: un pulmó o dos, les còrnies, el cor, els dos ronyons, el fetge, el pàncrees...”.

La iniciativa del Marc Aureli

Marc Aureli Espada, a títol personal, va pensar d’aprofitar la visita que havia de fer el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, a Cambrils per fer la inauguració de la Fira perquè el rebés i explicar-li la problemàtica de la donació d’òrgans per mirar de fer alguna cosa per aconseguir que es facin més trasplantaments. En vista que finalment Pasqual Maragall no podria vindre per problemes d’agenda, l’alcalde, Robert Benaiges, es va comprometre a enviar una carta a la Generalitat perquè el rebessin i també es va comprometre a acompanyar-lo ell personalment. “Llavors vaig pensar que seria bo recollir signatures per fer més força i em van comentar que amb unes cinc mil per ensenyar-les el dia que em puguin rebre a Barcelona ja n’hi hauria prou”, diu Marc Aureli. És per això que a l’estand de la Fira de l’associació Ader (Associació de Malalts Renals, en la qual està implicat molt activament) va començar a recollir aquestes signatures de suport a la creació del registre. Tota ajuda és bona i els que vulgueu col·laborar-hi podreu trobar els fulls de signatura al departament de Benestar Social i a diversos comerços i serveis cambrilencs (Llibreria Garriga, Llibreria Serra, Farmàcia Barcelona, Farmàcia Suils, Centre Dental la Vila, Fotos Lluís Domingo o la parada de taxis del port).

Els trasplantaments a Catalunya

A Catalunya es fan al voltant de 400 trasplantaments de ronyó cada any (la comunitat autònoma que en fa més juntament amb Madrid). “Cada any és el mateix número de trasplantaments, cinc amunt, tres avall, en canvi la llista d’espera cada any s’incrementa en 35 o 40 persones més. Ara ja som al voltant de 1.300 persones les que estem esperant un ronyó i cada dia està entrant gent a diàlisi”.

§ A l’espera d’un ronyó §

El Marc Aureli Espada està a l’espera d’un ronyó per segona vegada. Amb només 4 anys d’edat ja va començar a tenir problemes: tenia descalcificació i a resultes d’això els ronyons no li van créixer. Als 10 anys li van començar a fer diàlisi. Als 17 anys li van fer un trasplantament, però el ronyó, al cap de 12 anys, li va començar a fallar i va haver de tornar a la diàlisi. En l’actualitat fa 5 anys i mig que està en diàlisi i a l’espera d’un nou ronyó amb el qual poder tornar a fer una vida normal.

Comenta aquest article