Esports

Manuel Campo: "El karate que intento transmetre no és tant la forma de fer les coses, sinó que l’utilitzo com una eina de formació"

Per Berta Ruiz

El sensei Manuel Campo del Club Cambrils Karate en un entrenament amb els seus alumnes

El Club Cambrils Karate compleix aquest mes de setembre 20 anys d’història. El club cambrilenc –fundat el 17 de setembre de l’any 1987 per Manuel Campo– s’ha convertit al llarg d’aquests anys en un dels clubs més destacats de la demarcació en l’ensenyança d’aquest art marcial, ja que compta amb més de 120 alumnes federats en la Federació Catalana de Karate, en edats compreses entre els 2 i els 58 anys.

El sensei Manolo, com el coneixen carinyosament els seus alumnes, ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital detalls dels inicis del club, la seva consolidació com a mestre en aquest art i la situació actual que viu el Club Cambrils Karate.

20 anys ensenyant karate

Manuel Campo és bilbaí de naixement i cambrilenc d’adopció. Als anys 80 va arribar a Cambrils a treballar, i l’any 1987, juntament amb un amic que també practicava el karate amb ell, es van decidir a muntar el club. Segons explica ell mateix, “jo solia entrenar uns quants dies a la setmana per mantenir-me físicament i perquè m’agradava, i al final ha estat la meva manera de viure. Abans de començar aquí ja donava classes, però ho feia com un hobbie, però des que vam muntar el club, m’hi he dedicat d’una manera professional”. De fet, el Club Cambrils Karate va començar la seva trajectòria amb molta força, ja que just en la seva primera setmana ja va comptar amb 75 inscripcions de gent que es va apuntar per aprendre a practicar karate, fet que va sorprendre fins i tot al mateix professor de l’escola. Des de l’aleshores, i fins ara, el club ha anat creixent i fent-se gran, tant a nivell de nombre d’alumnes com en la seva trajectòria esportiva. Manuel Campo valorava molt positivament aquests 20 anys de treball al capdavant del club, “com tots els treballs, a vegades va millor i a vegades va pitjor, però quan fas les coses que realment vols i amb ganes, al final sempre acabes tirant endavant”.

Alumnes de totes les edats

Actualment, el club compta amb una àmplia base d’uns 120 alumnes de totes les edats, ja que molts d’aquests comencen a practicar aquest esport des de ben petits. Sobre això, el sensei (mestre) Manuel Campo explica que al llarg dels anys, la seva experiència com a professor ha fet que es fixi en els menuts més vàlids no només per la seva edat, sinó per la seva “capacitat a l’hora de canviar-se de roba" i seguir les rutines de l’entrenament. Segons el sensei del Club Cambrils Karate, “quan un nen ve aquí i sap canviar-se, sap que té una obligació, té capacitat per fer-ho i sap atendre’m. És en aquest moment quan jo aprofito per transmetre-li el que vull”.

Els entrenaments al club es fan per grups d’edats d’acord amb la categoria individual de cada karateka i l’ensenyança que es du a terme cada any es va fent de manera continuada. En karate, el nivell de cada esportista ve marcat pel color del cinturó que subjecta el seu quimono; els iniciats comencen amb el color blanc i segueixen pujant amb els colors groc, taronja, verd, blau, marró i negre. També hi ha una altre classe de graus, els dan.

El karate com una eina de formació personal

Per Manuel Campo, totes les arts marcials tenen la seva part de filosofia, “les arts marcials són com la música. Tot és música, però hi ha diferents estils, i a qui li agrada la música també escolta d'altra música i al final es va orientant i va creant el seu estil”. De fet, ell comenta que “el karate que intento transmetre no és tant la forma de fer les coses: els moviments, les tècniques, les claus, els combats o les lluites, sinó que l’utilitzo com una eina de formació. El que un nen ho faci millor o pitjor no em porta més enllà, em preocupa que el nen tingui un vocabulari, sigui respectuós, estigui atent. Jo sempre dic que només el 5% és elit i el 95% és base, i és social i jo treballo per això, no per l’alta competició”. I sobre aquesta qüestió, Manuel Campo també feia balanç del palmarès aconseguit pel club durant aquests 20 anys, amb la participació de karatekes del club als campionats de Catalunya i d’Espanya, d'on n'han sortit campions d’Espanya i campions de Catalunya al llarg de la trajectòria del club.

Finalment, el mestre del Club Cambrils Karate va voler destacar emocionat que tot i portar 20 anys, “per mi és com si fos el primer”. A més, va voler agrair als seus alumnes els detalls mostrats durant tots aquests dies de celebració del vintè aniversari i als mitjans de comunicació per l’interès mostrat.

Comenta aquest article