Club de lectura
El primer Club de Lectura adult del 2024 es dedica a 'Confidències vora el Tàmesi' de Maria Lluïsa Amorós
L'escriptora reusenca va presentar una obra intensa, molt ben escrita i documentada, resultat de tres anys de feina continuada
Ahir al vespre la Biblioteca Josep Salceda i Castells va acollir l’inici del nou cicle del Club de Lectura Adult amb la presència de l’escriptora reusenca Maria Lluïsa Amorós, autora del llibre Confidències vora el Tàmesi, una obra intensa, molt ben escrita i documentada que, segons va explicar Maria Lluïsa Amorós, és el resultat de tres anys de feina continuada.
Maria Lluïsa Amorós és llicenciada en Filologia Hispànica i en Filologia Catalana i catedràtica de Llengua Catalana i Literatura. Compta amb una dilatada experiència com a escriptora de novel·les, tan juvenils com per adults, amb obres tan destacades com Els til·lers de Mostar, Berenar sota les moreres, o Els nens de la senyora Zlatin, finalista del Premi Ramon Llull 2020.
Al llarg del col·loqui, Maria Lluïsa Amorós va contestar a totes les qüestions plantejades per les participants sobre com va sorgir aquesta novel·la, situada geogràficament a Anglaterra i Irlanda i cronològicament als anys setanta i vuitanta. Un tret imprescindible per entendre el llibre és la seva distribució en cinquanta-un capítols que conformen una llista de cinquanta-una cançons dels anys setanta i vuitanta, uns títols que surten al text i que moltes vegades les seves lletres tenen relació amb el que succeeix a cadascun d’ells.
A partir de la protagonista del llibre l’escriptora va evocar el moment especial que van significar aquests anys per la causa feminista, fent un recorregut vital d’una dona que sap què vol i que no defalleix a l’hora de fer valer la seva fermesa per arribar a aconseguir els seus objectius. Tot emmarcat en la confrontació entre la tradició religiosa de la seva família irlandesa i el món de Londres molt més laic. L’Anglaterra de l’època està molt ben ambientada i documentada, i com va explicar Maria Lluïsa Amorós, tot i que no ha viscut permanentment a Anglaterra sí que hi ha passat llargues estades, fet que queda palès a la novel·la amb la credibilitat que transmeten els paisatges i els espais urbans que descriu el llibre.
L’escriptora també va explicar que li agrada barrejar ficció i realitat històrica, que en aquest llibre conflueixen perfectament. Un exemple n’és, per un costat, el personatge totalment fictici de la protagonista, però que en el llibre interacciona com a assessora amb l’ex-primera ministra del Regne Unit, Margaret Thatcher.