Societat

Barberia

Javi Torrente, barber: «No busco ser millor que ningú sinó superar-me a mi mateix i aplicar-ho en el dia a dia»

El cambrilenc ampliava el seu palmarès de premis, el passat 28 de gener, amb la victòria al campionat d'Espanya de perruqueria on es va endur una medalla d'or i una altra de plata en les dues modalitats

Per Berta Ruiz

Javi Torrente amb la copa de campió d'Espanya de perruqueria
Javi Torrente amb la copa de campió d'Espanya de perruqueria | Berta Ruiz

El cambrilenc Javi Torrente de la Barberia Javi Torrente Barbers va sumar, el passat 28 de gener, dues medalles més al seu ampli palmarès com a barber i perruquer i es va proclamar campió d'Espanya. Ho va fer en el marc de la XXVIII Edició del Campionat Nacional de Perruqueria, disputat a València i organitzat per l’ONB Organització Nacional de Bellesa, sent una de les proves prèvies al campionat mundial que se celebrarà a París el proper mes d'octubre.

En la primera prova, els participants havien de fer un degradat baix, no podien usar màquines ni instruments, mentre que en la segona categoria, els competidors havien de fer un pentinat clàssic –una mena de tupé– i un degradat en un coll només utilitzant tisores o navalla

En la competició, que va comptar amb una trentena de participants, Torrente va obtenir la medalla d’or en low skin fade i la medalla de plata en classic cut fade. En la primera d'aquestes, els participants havien de fer un degradat baix, no podien usar màquines ni instruments com raspalls –havien de pentinar amb les mans–, mentre que en la segona categoria, els competidors havien de fer un pentinat clàssic –una mena de tupé– i un degradat en un coll només utilitzant tisores o navalla. Per a cadascuna de les proves es va comptar amb 45 minuts de temps i 5 minuts extra per vestir el maniquí. En el còmput final va obtenir la primera posició del campionat. A més, Torrente va obtenir diploma a millor vestuari a càrrec de l’empresa Taller Fantasia. El color del maniquí el va realitzar el perruquer reusenc Raúl Arroyo.

En declaracions a revistacambrils.cat, el cambrilenc s'ha mostrat molt satisfet d'aquest darrer resultat. En aquest cas, tal com ha explicat, tots els participants havien de fer la mateixa prova, amb les mateixes eines i en el mateix temps; mentre que en d'altres campionats donen un marge de major creativitat dins de cadascuna de les modalitats. "Jo, en el meu cas, potser no sóc tan creatiu i sempre em cenyeixo al que el client em demana, si el client porta la seva idea...jo faig el que em diu el client. Així que en aquest tipus de campionats m'agrada més que em diguin què he de fer i a partir d'aquí t'entrenes en fer això en concret. Als mundials –ja en porto dos– també es aquest mateix tipus de proves" ha comentat Torrente.

Gran cita de l'any: el mundial que es disputarà a París

Arrel d'aquesta competició, als millors classificats se'ls proposa formar part de l'equip estatal –són una cinquantena– i d'aquest es tria la selecció estatal espanyola que és la que posteriorment competeix a nivell mundial. Torrente, com a campió estatal, té el seu lloc assegurat, però comenta que és una elecció personal el fet de participar al mundial ja que comporta una sèrie de despeses força importants. En el seu cas però, ja ha decidit la seva presència a la cita de París.

Amb 34 anys d'experiència en el sector i, des de fa 8 anys, participant en diferents competicions, Torrente ha comentat que cal dedicar-li temps i preparació. "Has de dedicar una part del teu temps lliure per preparar-te i entrenar. Un mes abans del campionat d'Espanya m'aixecava a les 6h del matí i durant una hora més o menys em dedicava a moldejar i pentinar al maniquí. Ho has de fer amb un cronòmetre, jugant contra el temps i sempre tenint en compte que et poden sorgir imprevistos o pots equivocar-te en qualsevol moment" ha dit.

"Als anys 80, la barberia va decaure moltíssim; va ser quan van aparèixer les perruqueries unisex"

Pel que fa a l'evolució dins del món de la barberia i la perruqueria masculina, el cambrilenc ha assenyalat que "als anys 80, la barberia va decaure moltíssim; va ser quan van aparèixer les perruqueries unisex. Abans dels 80, la perruqueria d'home i la de dona estaven molt diferenciades. Amb l'aparició de les perruqueries unisex, es va arribar gairebé a la desaparició dels barbers, però tot i això es va aguantar força bé. Fins fa poc temps, a Cambrils érem tres barberies, tot i que ara ja ha aparegut molta barberia. Crec que està en auge i s'ha posat força de moda. Els homes es cuiden més el físic, volen estar més a l'última o per exemple, amb la moda del degradat, doncs requereix que vagis molt més a la perruqueria per mantenir el tall més temps. Això requereix que hi hagi més professionals i el mercat s'ha ampliat per atendre a aquesta demanda".

"El que m'agrada més és tallar a tisora, afaitar i arreglar la barba"

Javi Torrente es defineix més com a barber que com a perruquer i reconeix que "el que m'agrada més és tallar a tisora, afaitar i arreglar la barba". Sobre els seu premis, afirma que "és una satisfacció personal i també pel fet que vas millorant; no busco ser millor que ningú sinó superar-me a mi mateix i veure que vaig pel bon camí. Tot el que aprens dels teus companys després ho pots aplicar en el teu dia a dia. Hi ha moltes coses que si no hagués fet les formacions o no hagués anat als campionats no les aplicaria com per exemple tècniques de tall de navalla, tècniques de cabell llarg, tècniques amb tisores de buidar... Moltes coses que vas sumant a la teva experiència i cada vegada que vas a una competició aprens molt i això et dona més ganes de seguir treballant a la barberia".

"El que més m'interessa és que l'agenda estigui plena, sobretot pels meus companys"

Els guardons i les medalles també fan destacar la seva marca i el seu negoci; de fet, són un plus més per augmentar la seva clientela. "El que més m'interessa és que l'agenda estigui plena, sobretot pels meus companys. Som quatre persones treballant i jo vull que els treballin, que aprenguin, que estimin el que fan i que la barberia funciona. Les medalles donen aquest valor, la gent veu que estimes el que fas i que també es vulguin posar a les nostres mans".

Pel que fa a propers reptes de competició, Torrente ha explicat que la següent cita serà la 1a Liga Barbera que organitza la Revista Soy Barbudo. El seu company Erik també prendrà part a la prova.

Javi Torrente tallant el cabell a un client a la seva barberia (foto: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article