Música
La Cripta acollirà una programació «equilibrada, de qualitat i amb un marcat accent local»
Quatre de les nou actuacions a la sala estaran protagonitzades per músics cambrilencs
L'activitat cultural a la Cripta de l'Ermita no es frena i, després que el passat 29 de gener el Mirla Riomar Trio tanques el cicle de Tardor i Hivern, el pròxim 18 de febrer, amb el concert de Mireia Pintó i Vladislav Bronevetzk, ja s'encetarà una nova programació de concerts que passarà per la música clàssica, la música coral i el jazz. En aquesta edició, a més, amb un marcat accent local, ja que quatre de les nou actuacions programades seran protagonitzades per músics cambrilencs.
“Una vegada més presentem una programació brillant, molt recomanable i d'alt nivell cultural”, destacava Alfredo Clúa, alcalde de Cambrils. El regidor de Cultura, Jordi Barberà, qualificava l'oferta de “equilibrada i de qualitat” i creu que servirà per atraure públic de fora de Cambrils. El regidor també apuntava especialment cap a la funció integradora de l'Ajuntament: “hi ha molta agents culturals, entitats i empreses que treballen per programar, nosaltres hem de facilitar-lis la feina i ser la cola que enllaça i acaba de completar-la”.
Una d'aquestes entitats és La Mar de Jazz que, per setzena vegada, organitza la Mostra de Jazz i Blues de Cambrils. El cicle tornarà a acostar el millor de la música americana al nostre municipi amb tres concerts al Teatre del Casal (el 6 d'abril, Mathias Van den Brande; l'11 de maig, Alba Careta Group; i, el 25 de maig, Raquel Kurpershoek) i tres més a La Cripta (el 10 de març, Moisés P. Sánchez; el 17 de març, l'Apel·les Carod Quartet; i, el 14 d'abril, el Martín Leiton Quartet).
Talent local
El violinista jazz Apel·les Carod no serà l'únic cambrilenc protagonista en tot el cicle. De fet, la representació local coparà gairebé el 50% dels concerts a la Cripta. El 7 d'abril, la jove pianista cambrilenca Astrid González tornar a tocar a la mateixa sala de concerts on va debutar el 2021. Ara, amb 16 anys, oferirà Vistes al mar de Toldrà i el Concert n. 1 per a piano i orquestra de Ludwig van Beethoven, en aquest cas acompanyada per un quintet de corda format per músics de l'orquestra tarragonina Camerata XXI. Entre ells, el professor de violí de l'Escola de Música, Albert Carbonell, i el contrabaixista cambrilenc Gerard Dalmau.
I encara en clau local, tancaran el cicle com és tradició el concert de Joves Intèrprets de l'EMMC (16 de juny), on es podran veure actuacions solistes i de càmera dels millors alumnes de l'escola, i l'actuació de la Coral Verge del Camí (22 de juny) que oferirà el seu nou programa “Tutti da capo”.
Una programació completa
La Coral Verge del Camí també rebrà, el 5 de març, a les agrupacions d'Errenteria (Guipuzkoa) amb les quals ha col·laborat en un intercanvi. Les corals Zaria i Zariagaz oferiran un programa variat que anirà des de la música religiosa fins a la música moderna, passant pel folklore basc. El 19 de maig el Departament de Cultura programa el concert de ConTrastes, una formació de tres guitarres i veu que presentarà un repertori que combina la música clàssica, moderna i flamenca. Ja el 2 de juliol, l'Orquestra Filharmònica de Colònia oferirà el seu ja habitual concert d'estiu.
L’Apunt
Difusió per Vilafortuny
Una de les novetats adoptades pel Departament de Cultura de cara a aquest cicle és la de fer difusió del programa a Vilafortuny via mail. “Hem constat que hi ha 10.000 habitants en aquest barri que no acostumen a venir, participen poc de l'activitat cultural”, apuntava Barberà, “hem començat per aquí i, si comprovem que serveix per acabar d'omplir, ho intentarem amb altres zones”.
Els preus de les entrades es mantindran igual que en darrers edicions, entre els 10 i 12 euros, tot i que Barberà ha apuntat a que, “si la qualitat continua creixent, els preus també hauran d'augmentar”.