Festival Internacional de Música
Concert inaugural al Port i pressupost de 150.000 euros: així serà el Festival de Música en el qual treballa l'Ajuntament
El Departament de Cultura està tancant l'externalització de la direcció artística i la producció del FIMC, que se celebraria la primera quinzena d'agost i programaria concerts a espais com el Nou Cambrils, el Parc del Pescador o la Torre del Llimó
Aquest estiu s'ha de celebrar la 49a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC), una edició que significarà un canvi radical respecte al que havia estat l'esdeveniment en els darrers anys. Tal com va avançar revistacambrils.cat el mes de novembre, l'Ajuntament ha assumit la gestió del FIMC i, segons ha explicat a aquest mitjà el regidor de Cultura, Jordi Barberà, ara ja s'estan tancant els serrells per externalitzar-ne la direcció artística i la producció.
Cal recordar que el canvi en el model ha vingut donat arran de la renúncia de Clipper's Live a l'any de contracte que quedava. El Departament de Cultura va assumir la gestió d'un esdeveniment que fins ara era competència de Turisme amb la intenció de recuperar els orígens del festival combinant concerts de petit i gran format. “Hem fet de la necessitat virtut, ens ha anat bé que fos abans de la 49a edició perquè és una bona excusa per tenir un 50è aniversari més lluït”, reflexiona Barberà, “creiem que aquest canvi de model és important i imprescindible”.
Segons explica el regidor de Cultura, serien dues o, com a molt, tres les empreses encarregades de la direcció i la producció artística d'un FIMC que està previst que se celebri les dues primeres setmanes d'agost. “Encara estem acabant de tancar alguns serrells i condicions abans de firmar els contractes”, explica, “una de les empreses és experta a organitzar festivals de música amb un model molt arrelat al territori –n'organitza a altres llocs de Catalunya– i l'altra és una empresa vinculada al Camp de Tarragona i també amb experiència en la programació musical”.
Un festival descentralitzat
Una de les principals voluntats de Cultura és la de descentralitzar el festival. “No volem el Parc del Pinaret hipotecat durant un mes per fer deu dies de concerts, amb tot el que això suposa per a l'entorn, el barri i els veïns”, explica Barberà. Aquest espai acolliria només els tres o quatre concerts amb més capacitat de difusió, és a dir, amb artistes capaços de moure entre 1.000 i 2.000 persones. L'escenari estaria redimensionat, per tant, no s'assemblaria al d'edicions anteriors on també s'instal·laven unes grans graderies pel públic.
Un d'aquests concerts de gran format podria ser el de Gossos, el grup manresà que torna als escenaris aquest 2024 i que va anunciar que vindria a Cambrils el 28 de juliol quan encara no se sabia que Clipper's renunciava a l'organització del Festival. Tot i que l'Ajuntament no té cap compromís amb la banda barcelonina, Jordi Barberà tampoc descarta que finalment se'ls esculli per actuar al FIMC.
Pel que fa als concerts de petit format que, recordem, serien de gèneres com música de cambra, jazz o flamenc; el regidor de Cultura ha avançat que s'estan tamptejant diversos escenaris, però que ja n'hi ha alguns de decidits. En principi, el concert inaugural es durà a terme al Port, a les Escales Reials, i serà gratuït. L'altra actuació gratuïta del festival seria un concert 360 graus a la plaça del Pòsit. Altres escenaris previstos són el parc del Nou Cambrils, el parc del Pescador o la Torre del Llimó.
Un pressupost reduït de 150.000
Per organitzar aquesta edició del FIMC, l'Ajuntament compta amb un pressupost de 150.000 euros més IVA, exactament la mateixa quantitat que el consistori destinava a l'empresa que guanyava la licitació. “Amb aquests diners s'haurà de fer el Festival, estem fent una feina d'enginyeria financera aprofitant fins a l'últim cèntim per tenir un festival que sigui maco, que quedi bé i sigui aquest entremès del què pot ser el Festival en els pròxims 10-15 anys”, apunta Jordi Barberà.
Part de la despesa es recuperarà amb la venda de les entrades, que tindran, com sempre ha reivindicat el regidor de Cultura, un preu popular. “També estem buscant finançament de la Diputació i la Generalitat que podria arribar a cobrir el 50% del pressupost”, explica Barberà, “amb aquests dos ingressos, confiem que la despesa serà entre 0 euros, en el millor dels casos, i 80.000 euros, en el pitjor dels casos”.
L’Apunt
Amb la mirada posada al 50è aniversari
Amb l'estiu a tocar, el Departament de Cultura treballa per “salvar els mobles” per aquesta edició, però ja treballa també en la licitació del 50è aniversari. “De cara a l'any que ve contemplem fer un concert inaugural o un concert de clausura organitzat directament des de l'Ajuntament per acabar d'arrodonir aquesta edició especial”, explica Barberà, “ja estem en converses amb la Coral Verge del Camí perquè obri o tanqui l'any de l'aniversari”. El regidor de Cultura també vol recuperar actors com l'Escola de Música, que en el passat participava de la programació, i els concerts de grups o conjunts locals.