Camp

Astronomia

El futur Centre Astronòmic Muntanyes de Prades aspira a tenir el telescopi més gran d’Europa dedicat a la divulgació

Es preveu una inversió de tres milions d'euros per a equipaments de recerca, turístics i educatius tal com es va explicar en la presentació que es va fer ahir a la tarda a la Llotja de Reus

Per Redacció

L'acte es va celebrar a la Llotja de Reus
L'acte es va celebrar a la Llotja de Reus

La Llotja de Reus va acollir, ahir a la tarda, l'acte “El cel de les Muntanyes de Prades: un projecte de país”, en el que es van mostrar les novetats del futur Centre Astronòmic Muntanyes de Prades en el que era el primer #DillunsLlotja de l’any 2024. L’esdeveniment va reunir 130 assistents entre representants de la Diputació de Tarragona, Consell Comarcal del Baix Camp, la Subdelegació del Govern, representants de la Generalitat, alcaldes del territori i entitats.

Aleix Roig, impulsor i responsable de l’actual Parc Astronòmic Muntanyes de Prades en marxa des del 2016, va ser l'encarregat de fer la presentació del passat, present i futur del parc. Roig va explicar que “amb el projecte es vol impulsar l’observatori més potent en divulgació i recerca combinades de tot Europa” i va afegir que “tindrà el telescopi més gran d'Europa dedicat de forma exclusiva a la divulgació”. Roig va prosseguir destacant que “és un projecte d’interès públic al qual s’hi han adherit una vintena d’ajuntaments de quatre comarques” i que “en el darrer any, el Parc Astronòmic va atraure a més 7.000 visitants, desestacionalitzant el turisme, els quals han generat una despesa de 430.000 euros en allotjaments, alguns dels quals ja s’han especialitzat en astroturisme, i en comerços del territori”.

Inversió de tres milions d'euros per a equipaments de recerca, turístics i educatius

Roig també va mostrar els plànols del projecte, de l’arquitecte Pau Jansà, el qual es dividirà en dos espais, el d’equipaments científics al Pla de la Guàrdia i els turístics al poble. Els equipaments científics projectats al Pla de la Guàrdia, a Prades a 1.130m d’alçada, tenen el permís de construcció per part del Departament de Territori de la Generalitat i seran respectuosos amb el medi integrant-se amb l’entorn. El Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades es completarà amb els equipaments turístics i educatius previstos dins del municipi de Prades. S’espera obtenir finançament a través de fons europeus, estatals i nacionals i s’estima que el cost dels equipaments de recerca serà d’un milió d’euros i que la part turística i educativa ascendirà a 2 milions d’euros.

Aleix Roig és l'impulsor del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades (Foto: Cedida)

 

La tasca científica del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ha estat premiada a nivell internacional amb l’Astronomy Photographer of the year 2022 del Reial Observatori de Greenwich, la publicació com a fotografia astronòmica del dia de la NASA (2023) o el descobriment d’una nova nebulosa, el 2023, batejada com a “Roig1 Prades Sky” a la Galàxia del Triangle, M33. Tots aquests reconeixements s’expliquen gràcies als nivells de foscor, uns alts indicadors de transparència i d’estabilitat atmosfèrica i el reemplaçament de l’enllumenat públic per LED PC-ambre per part dels municipis de Muntanyes de Prades i Montsant. Roig indica que “aquests factors fan que la zona tingui el cel més nítid de Catalunya”. L’entorn es troba en la zona protegida de cel fosc més gran d’Europa i té la certificació internacional de Destinació Turística Starlight des de l’any 2021.

Mario Basora: «El centre Astronòmic Muntanyes de Prades aspira a ser un referent en recerca i divulgació científica a escala nacional i internacional»

Mario Basora, president de la Cambra de Comerç de Reus va ser l'encarregat de presentar l’acte destacant la rellevància del projecte que “aspira a ser un referent en recerca i divulgació científica a escala nacional i internacional” i que “es pot convertir en un referent turístic gràcies a l’espectacularitat del cel nocturn mitjançant un turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient”. Durant l’acte, Llorenç Torruella, alcalde de Prades, va definir el projecte CAMP, Centre Astronòmic Muntanyes de Prades, com “un projecte de país i de territori per a tots, no hi ha medalles per posar colors ni bandera de cap partit polític”.

L'acte va prosseguir amb la conferència “El cel com a motor de desenvolupament sostenible” per part de la Dra. Antonia Varela, directora gerent de la Fundació Starlight i doctora en astrofísica i investigadora de l’Institut d’Astrofísica de Canàries i seguidament, la conferència “L’emoció del cel fosc” que va comptar amb Joan Anton Català, màster en Astronomia i Astrofísica i químic quàntic. L’acte va estar amenitzat musicalment per Gerard Marsal, músic, productor i dissenyador d’espais sonors i director artístic del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, i va concloure amb un tast de vins “El Cel de Prades” a càrrec de la bodega pradenca Totó Marquès.

Comenta aquest article