Cultura

Conferència

Tate Cabré, periodista: «El Parc Samà és el lloc més singular i bonic de tot el patrimoni indià d’Espanya»

La reusenca ofereix una interessant xerrada sobre les històries i anècdotes dels indians catalans

Per Cristina Sierra

Tate Cabré i Isaac Albesa durant la xerrada organitzada, ahir al vespre, al Centre Cultural
Tate Cabré i Isaac Albesa durant la xerrada organitzada, ahir al vespre, al Centre Cultural | Cristina Sierra

El Centre Cultural i Ocupacional va acollir, ahir al vespre, la conferència Els indians Catalans. Històries i anècdotes de personatges singulars, a càrrec de la periodista Tate Cabré i Massot. La reusenca, que és tota una especialista en aquest camp, va estar acompanyada pel periodista Isaac Albesa, que va dir de la ponent que "sap un pou d’història i modernisme".

Cabré va centrar la seva xerrada a parlar de manera lúdica dels indians, destacant personatges històrics i exposant diferents anècdotes. Com va explicar, els indians van ser els aquells catalans que, cap al 1700, van emigrar a països com Cuba o Puerto Rico, principalment per motius econòmics, i els que van tornar a Catalunya al cap d’uns anys van construir cases i jardins molt característics.

Segons la guionista i fotògrafa, de tots els catalans que van marxar, un 59% van emigrar per buscar-se la vida; un 22% eren monjos; un 13% eren exiliats polítics i, un 6%, militars. "Dels emigrants econòmics, només van tornar un 8%, una petita minoria", va dir. 

Diferents tipus d'indians

Cabré va apuntar que els indians fa referència a aquells catalans que van anar a buscar-se la vida i van tornar a Catalunya. Si van tenir fills en els diferents països americans, aquests es coneixen com a criolls, mentre que si en van tenir en terres catalanes, s’anomenen indians de segona generació. D’altra banda, hi havia els catalans que es van quedar a viure definitivament als diferents països americans i que es coneixen com a catalans d’Amèrica. També va afegir que els indians es podien classificar en diferents tipologies, com cronològica, econòmica, social o pel nom. 

Els dos indians més coneguts van ser Antonio López y López de Comillas (Cantàbria), que va traficar amb esclaus a Cuba, i Joan Güell i Ferrer de Torredembarra. "Els indians van portar molta modernitat", va expressar.

Així es va reflectir en l’arquitectura de les cases que es van construir en terres catalanes. Al principi, els habitatges eren molt més clàssics. Després van ser d’estil colonial amb les palmeres com a símbol; es va continuar amb edificis més modernistes i noucentistes i va finalitzar amb l’art déco. 

Els indians a Cambrils

A Cambrils, el recinte indià per excel·lència és el Parc Samà, un espai que, com va assegurar la ponent, "és el lloc més singular i bonic de tot el patrimoni indià d’Espanya". Tate Cabré va fer referència no només a l’arquitectura de la casa del Marquès de Marianao, també dels jardins que ara fa uns anys es van obrir al públic.

La periodista va voler acabar la seva xerrada repassant altres indians destacats del Baix Camp, com Antoni Beringola Marcó de Reus, Josep Guardiola i Grau de l’Aleixar o Ferran Ferratges Ballester de Mont-roig del Camp. 

Comenta aquest article