Cultura

Art

Les germanes Besolí inauguren a la Sala Àgora una exposició per combatre la pressió estètica

La mostra neix com una crítica i denúncia social sobre la manipulació i l’excessiva pressió existents en l’actualitat entorn al físic femení i als cànons de bellesa imposats

Per Andreu Dalmau

Olga i Ester Besolí durant la inauguració a la Sala Àgora
Olga i Ester Besolí durant la inauguració a la Sala Àgora | Andreu Dalmau

Les germanes Olga i Ester Besolí van inaugurar ahir l'exposició multidisciplinària "Im-Perfectes" a la Sala Àgora de l'Ajuntament. La mostra, que es podrà visitar fins el 28 de març, neix com una crítica i denúncia social sobre la manipulació i l’excessiva pressió existents en l’actualitat entorn al físic femení i als cànons de bellesa imposats. Les artistes reivindiquen que cadascú és perfecte perquè és únic.

L’exposició compta amb el suport de la Fundació Pere Mata i s’emmarca en les Jornades per la Igualtat de Gènere amb l’objectiu de moure consciències i combatre aquesta pressió estètica, abordant preguntes com ara “Com es pot ser feliç i sentir-se satisfet amb el propi cos si cada dia ens diuen que només hi ha un tipus de cos correcte?”. A més, durant el mes de març es realitzaran visites guiades amb estudiants de 1r de Batxillerat dels institus de Cambrils per conscienciar dels perills de les xarxes socials i de les imposicions estètiques del sistema. Els tallers que s’han ofert als centre eductius consten del recorregut per l’exposició, la projecció d’un audiovisual i una xerrada sobre trastorns de conducta alimentària.

“Im-Perfectes” analitza per què les persones no se senten satisfetes amb el seu cos, per què tenen inseguretats i baixa autoestima i per què es juguen la salut per canviar el seu físic amb règims, diürètics, cosmètics, laxants, i molts cops també amb vòmits, dejunis, operacions de cirurgia estètica, amputacions i altres intents més d’arribar a un estereotip de bellesa impossible d’assolir. Una pressió a la qual, cada vegada més, se senten sotmesos també els homes, tot i que en una mesura infinitament inferior a com afecta a les dones, tal i com va recordar el regidor de Cultura, Jordi Barberà, durant la inauguració.

La mostra consta de 30 peces entre quadres, escultures i instal·lacions. També hi ha un audiovisual, un test d’entrada, documentació i un mirall on cadascú pot mirar-se de cap a peus per finalitzar la visita. A més, les persones visitants es troben, durant el recorregut, amb una bàscula, retalls reals d’articles de revistes sobradament conegudes enganxats als quadres i molts altres detalls que els fan reflexionar sobre el tema.

L’exposició està dividida en seccions per temàtica com els trastorns alimentaris i associats, el món de la moda, o els tractaments quirúrgics, i cadascuna va acompanyada per plafons explicatius, amb dades, estadístiques i definicions. A més, hi ha una taula amb documentació que es pot consultar, amb articles de premsa i llibres relacionats.

Comenta aquest article