Tema del mes

S’intensifiquen els controls sobre la venda il·legal a Cambrils

Per Judit Pinazo, Berta Ruiz

Venedors ambulants il·legals instal·lats al carrer del Consolat del Mar a principis del passat mes de juliol, abans que s’intensifiquessin els controls policials

La venda ambulant il·legal es converteix cada any en una de les principals problemàtiques al municipi, sobretot durant els mesos d’estiu. Enguany, però, sembla que la presència de venedors il·legals ha disminuït considerablement.

El canvi al capdavant de la Regidoria de Protecció Ciutadana i Mobilitat sembla ser que ha estat un element important en aquesta millora. L’augment de la presència policial per reduir les parades de venedors il·legals ha funcionat i la presència en aquests últims mesos sembla que ha disminuït. Però el futur d’aquest problema passa per investigar i unir esforços amb les poblacions que comparteixen problemàtica per intentar eradicar el problema d’arrel.

Augment del nombre d’efectius policials

Igual que l’any passat, la Policia Local ha destinat un bon nombre d’agents a efectuar accions preventives i repressives. Les accions preventives les efectua diàriament una parella d’agents de la Policia Local, a la zona de la platja del Cap de Sant Pere a tocar amb Salou, ja que aquesta és una de les zones més conflictives, pel que fa a la venda il·legal al municipi. Els agents, que formen part dels reforços de plantilla per a la temporada d’estiu, patrullen, entre les 6 de la tarda i les 2 de la matinada, a peu per la platja i amb cotxe camuflat pels voltants de la zona del Cap de Sant Pere. Tal i com explicava el sotsinspector de la Policia Local de Cambrils –Josep Muñoz– l’objectiu d’aquestes patrulles és sobretot la de dissuadir els venedors, però també recollir informació per localitzar les diferents tipologies de venedors, que cada vegada són més.

Per altra banda, entre les 10 del matí i les 6 de la tarda, els encarregats de controlar la venda il·legal són els agents de la patrulla de costes, un total de 8 agents, dividits en dues zones: la de la costa de llevant i la de la costa de ponent. Aquests agents habitualment van a peu, la qual cosa els permet, per exemple, actuar a la mateixa platja. També es realitzen batudes esporàdiques amb agents de paisà i es fan accions conjuntes amb la Policia Local de Salou, sobretot en la zona que limita amb el terme municipal veí.

Problemes amb la reincidència i sancions poc contundents

Un dels problemes més greus de la venda il·legal és la difícil tasca de la Policia per evitar que els venedors il·legals, un cop enxampats, tornin a reincidir. Però la realitat és que els mecanismes legals que existeixen són molt restrictius i no permeten evitar dissuadir la presència de venedors al municipi. En el cas dels venedors il·legals que no tenen cap tipus de documentació, la Policia Local hauria de procedir a la seva detenció i avisar la Policia Nacional perquè se’n faci càrrec, ja que són els que en tenen la competència. Però segons explica Muñoz, sovint la mateixa Policia Nacional és qui diu que no se’n pot fer càrrec i després de 72 hores de detenció a la Policia Local no li queda més remei que deixar-los en llibertat.

Un altre dels problemes per evitar la venda il·legal són les sancions que s’apliquen als venedors il·legals. Cada municipi aplica les sancions segons l’ordenança corresponent. La presència de venedors il·legals depèn en bona part de les sancions que aplica cada Ajuntament i en el cas de Cambrils, per exemple, són més baixes que en municipis veïns com Salou o Mont-roig. Segons Muñoz, potser si els preus de les multes fossin més elevats, alguns venedors s’ho pensarien dues vegades.

Un cop pagada la multa els venedors poden recuperar el seu material i, és clar, tornar-lo a posar a la venda, excepte en el cas dels DVD i CD que no es retornen i s’envien a la Guàrdia Civil, que és l’encarregada de destruir-los.
§ S’engega la campanya “Digues no a la venda ambulant il·legal” als comerços de Cambrils§


Els comerços de Cambrils van repartir material promocional de la campanya contra la venda il·legal entre els seus clients, com bosses i enganxines
Una de les accions informatives engegades des de l’Ajuntament de Cambrils, la Unió de Botiguers i la col·laboració del Pla de Dinamització Comercial Cambrils Obert va ser la campanya per combatre la venda ambulant il·legal, concentrada durant la jornada del dia 10 d’agost sota el lema “Digues no a la venda ambulant il·legal”.

Aquell mateix dia, el regidor de Promoció de Ciutat –Oliver Klein– explicava a Revista Cambrils alguns detalls de la campanya, ideada per conscienciar la població sobre aquesta problemàtica. Segons Oliver Klein, “es va arribar a un acord amb tots els comerciants de la zona on es concentra especialment aquest problema per tal de tirar endavant una campanya unitària, amb una imatge unitària, i que es concentrés en un dia concret, i es va triar el dia 10 d’agost com a dia contra la venda ambulant il·legal”. Oliver Klein va explicar que enguany la presència policial està funcionant amb el reforç d’agents al carrer, “amb una tàctica preventiva de vigilància que fa que els venedors ja no muntin la parada, per no haver de córrer després. I això ho complementem amb una acció divulgativa, explicant per què aquesta venda ambulant il·legal no és bona al nostre municipi, no només per ser competència deslleial, sinó també per la imatge del nostre port”.

Durant la tarda d’aquell divendres, moltes de les botigues del Port ja van començar a repartir material de la campanya, amb bosses vermelles que duien el lema “Digues no a la venda ambulant il·legal” i d’altre material promocional com díptics informatius, distintius, enganxines, etc. De fet, tot i que la campanya es va concentrar durant la tarda de divendres, els comerços que van disposar d’aquest material el van poder repartir durant dies posteriors.

§ Representants del comerç cambrilenc i català es reuneixen amb el subdelegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté§ El passat 31 de juliol al matí, el delegat del Govern a Tarragona –Xavier Sabaté– va mantenir una reunió amb Salvador Colom i Jordi Sancho, en representació de la Unió de Botiguers de Cambrils, i amb el president de la Confederació de Comerç de Catalunya a Tarragona –Rafael Tatay–.

Durant aquesta trobada es van abordar diverses qüestions, entre elles la problemàtica de la venda ambulant il·legal. El sector comercial cambrilenc va traslladar al delegat del Govern les seves inquietuds sobre aquest problema, al qual han de fer front les poblacions costaneres i sobre el qual cal actuar de manera coordinada a nivell supramunicipal.

Millora de la situació

Tot i l’existència del problema, des de la Unió de Botiguers es va fer saber al delegat del Govern les accions engegades des de la Regidoria de Protecció Ciutadana i Mobilitat i la nova regidora en aquesta àrea –Laura Forcadell–, que segons van anunciar, han permès avançar en el control d’aquesta activitat il·legal al municipi. En aquest sentit, el president de la Unió de Botiguers de Cambrils va explicar que des de meitats del mes de juliol, “la nova regidoria hi ha posat molta mà i han anul·lat bastant la venda il·legal. Pel Port no hi ha tant ‘top manta’, sí hi ha venedors ambulants, però de manera individual i esporàdica”. Segons Salvador Colom, “el canvi de regidoria s’ha notat bastant, i això es deu a la presència policial que es passeja pel Port. I això és el que feia falta”. Aquesta millora de la situació es va donar a conèixer a Xavier Sabaté, tot i que, segons va insistir el president de la Unió de Botiguers, “ara no s’ha de baixar la guàrdia. Creiem que s’han de fer accions conjuntes entre les poblacions del voltant, perquè els venedors hi són, i aniran cap a la població més feble”.

D’altra banda, Salvador Colom va explicar que el més important és actuar de manera coordinada i fer campanyes informatives, “per conscienciar la gent de la il·legalitat que es comet comprant a aquests venedors”.

Comenta aquest article