Tema del mes

Laura Forcadell, regidora de Protecció Ciutadana: “Hi ha molts ciutadans que es pensen que quan compren als venedors il·legals estan donant diners a una ONG”

Per Judit Pinazo



La regidora de Protecció Ciutadana, Laura Forcadell, al seu despatx
Laura Forcadell està al capdavant de la Regidoria de Protecció Ciutadana i Mobilitat des de meitats del mes de juliol. Un dels primers temes en què ha començat a treballar ha estat en la qüestió de la venda il·legal, una de les problemàtiques protagonistes dels mesos d’estiu. Forcadell és partidària de tallar el problema d’arrel, per aquest motiu creu que cal evitar perseguir els venedors i multar-los i pel contrari cal apostar per la presència policial i la investigació planificada, és a dir, fer un canvi d’estratègia.

En quina situació has trobat la problemàtica de la venda il·legal?

Fins ara el que es feia era perseguir els venedors il·legals. S’esperava que tinguessin muntada la paradeta, se’ls perseguia, se’ls feia plegar, se’ls multava i se’ls requisava el gènere. A mi personalment aquestes actuacions no em semblaven molt correctes. Sóc més partidària d’evitar que els venedors il·legals muntin les paradetes. Si evitem que ho facin, no se’ls haurà de perseguir, no se’ls haurà de multar i no se’ls cobrarà la sanció. Els agents de la Policia Local em van recomanar augmentar la presència policial i arribar als llocs habituals de venda il·legal abans que els venedors, i evitar així que muntin la paradeta. I així ho hem fet.

S’han augmentat el nombre d’efectius destinats a aquestes tasques?

S’han organitzat uns serveis extraordinaris perquè els agents patrullin a peu per totes les zones de venda il·legal, però enlloc de fer-ho en grup, ho fan de manera individual. D’aquesta manera tenim controlada una zona més àmplia. Aquests serveis extraordinaris s’han organitzant mantenint les patrulles ja existents per lluitar contra aquesta problemàtica. Actualment, i fins a final d’estiu, un total de 8 agents estan repartits entre les dues principals zones de venda il·legal, el Port i la del Cap de Sant Pere. Els agents d’aquest servei extraordinari patrullen entre les 9 de la nit i la 1 de la matinada de dilluns a diumenge.

I quins han estat els resultats fins ara?

De moment la valoració que es fa des de l’Ajuntament és molt positiva, ja que la presència de venedors il·legals ha disminuït considerablement. La presència continuada d’agents ens ha servit per evitar que els venedors il·legals vegin el municipi com un mercat potencial, i a banda ens ha ajudat a evitar la mala premsa.

La mala premsa?

Sí, perquè el fet de perseguir pel carrer immigrants de vegades provoca que alguns ciutadans es posin en contra de les accions dels agents, perquè hi ha molts ciutadans que es pensen que quan compren als venedors il·legals estan donant diners a una ONG, pensant-se que ajuden aquestes persones, sense veure que darrere dels venedors hi ha màfies que els utilitzen. Nosaltres no anem en contra d’aquestes persones, que formen part de màfies, sinó que volem evitar-ne la pràctica.

Aquesta serà l’estratègia a utilitzar en properes temporades?

No. Aquesta acció de xoc funcionarà fins que s’acabi l’estiu. Llavors es mantindrà una vigilància estratègica però no de forma continuada com es feia fins ara. De cara a un futur, la intenció és, més que incrementar la vigilància, buscar una altra estratègia per combatre la problemàtica. Fins ara s’ha fet una operació de xoc, però això no es pot fer cada any així. Ha de ser una operació molt més planificada. De moment estem investigant com vénen i d’on vénen els venedors il·legals que hi ha al municipi, on deixen el gènere i quins són els punts de distribució per poder-ho denunciar. Per altra banda, volem convocar també la junta de seguretat local i els estaments provincials amb la Subdelegació del Govern i volem coordinar-nos per combatre el problema de forma global i conjunta amb tots els municipis.

Comenta aquest article