Vandellòs i Hospitalet de l'Infant
Energia nuclear
Alcaldes del Baix Camp i del Priorat demanen que la Secretaria tècnica del Fons de Transició Nuclear no estigui ubicada únicament a les Terres de l’Ebre
Reclamen que aquest òrgan que seleccionarà els projectes als quals es destinaran els diners tingui dues seus, perquè tots els municipis afectats hi estiguin representats
Els alcaldes i alcaldesses del Baix Camp, una representació del Priorat i també la Cambra de Comerç de Reus i PIMEC Baix Camp han acordat demanar conjuntament una alternativa a la ubicació per a la Secretaria tècnica del Fons de Transició Nuclear (FTN) proposada en la darrera reunió de l’Òrgan de Govern del FTN pel secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos. En aquesta reunió, que va tenir lloc el passat 16 de gener a Tortosa, a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre, Castellanos, que ocupa el càrrec de president de l’Òrgan de Govern del Fons, va proposar que la Secretaria tècnica recaigui en l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE).
Els representants del Baix Camp i del Priorat i els presidents de la Cambra de Comerç de Reus i de PIMEC Baix Camp, que han assistit aquest dimecres 28 de febrer a la reunió convocada per l’alcaldessa Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví, a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant per consensuar aquesta qüestió, consideren que aquest organisme autònom adscrit al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat (l’IDECE) no representa la majoria del territori afectat pel Fons: dels 96 municipis que se’n beneficiaran d’aquests diners, només 36 són de les Terres de l’Ebre. Concretament, 10 municipis del Baix Ebre, 1 del Montsià, 11 de la Terra Alta i 14 de la Ribera d’Ebre.
La resta de municipis, 60 en total (9 del Segrià, 10 de les Garrigues, 18 del Baix Camp i 23 del Priorat) no pertanyen a l’àmbit d’actuació de l’IDECE, que té com a objectiu el desenvolupament integral de les comarques de l’Ebre i la presa de decisions que afecten les Terres de l’Ebre.
A més, la seu de l’IDECE es troba a Tortosa, un municipi que ni tan sols es troba dins del radi d’aplicació del fons, segons argumenten.
«La nostra voluntat no és enfrontar territoris, sinó reclamar una fórmula que serveixi perquè tots els municipis beneficiaris del Fons de Transició Nuclear ens sentim representats»
«La nostra voluntat no és enfrontar territoris, sinó reclamar una fórmula que serveixi perquè tots els municipis beneficiaris del Fons de Transició Nuclear ens sentim representats», afirmen. En aquest sentit, proposen que la Secretaria tècnica compti amb dues seus: una que representi els municipis de les Terres de l’Ebre i una altra, ubicada al Baix Camp, que representi la resta de municipis, «per una qüestió d’equilibri territorial»; i que la Cambra de Comerç de Reus sigui l’ens que «vetlli perquè el reglament se segueixi a les dues seus de la mateixa manera i s’actuï igual a l’hora de triar els projectes que rebran els fons». Cal tenir en compte, segons apunten, que la Cambra és l’ens que aglutina el major nombre de municipis que opten al Fons i el territori que acull les tres centrals nuclears que es tancaran.
L’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i vicepresidenta de l’Òrgan de Govern del Fons de Transició Nuclear, Assumpció Castellví, ofereix l’oficina de l’empresa municipal de promoció IDETSA, ubicada a l’Hospitalet de l’Infant, perquè pugui acollir la seu de la Secretaria tècnica situada al Baix Camp. «Aquesta oficina, que està a càrrec d’un equip pluridisciplinar, aglutina tots els serveis que necessita l’empresariat per créixer, i això la converteix en l’espai de referència per a les empreses i persones emprenedores en la seva relació amb el sector públic. IDETSA té molta experiència en el sector empresarial i la seva tasca és reconeguda arreu del territori», explica Castellví.
Pel que fa a l’estructura de la Secretaria tècnica, que s’ha d’encarregar de gestionar el destí del Fons de Transició Nuclear, els alcaldes i alcaldesses dels municipis abans esmentats aposten per una «composició equitativa, en la qual hi hagi un membre que representi cada comarca i per un emplaçament que no estigui únicament a les Terres de l’Ebre».
Assumpció Castellví portarà aquesta proposta a la pròxima reunió de l’Òrgan de Govern del Fons de Transició Nuclear, prevista per al 9 d’abril, i se la comunicarà ja al secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, que és el president de l’Organ de Govern del FTN.
Les funcions de la Secretaria tècnica
Aquest òrgan d’assistència i suport s’encarregarà de seleccionar els projectes als quals es destinarà el Fons de Transició Nuclear. Segons consta en l’esborrany del reglament que regularà el Fons, la Secretaria tècnica podrà desenvolupar les següents funcions, entre d’altres:
- Identificar, analitzar, validar i proposar a la Presidència i a l’Òrgan de govern les línies i sectors prioritaris, i els programes i projectes amb potencial transformador per ser beneficiaris de la distribució anual dels imports del Fons.
- Prestar suport en la redacció de bases, disseny dels criteris i plecs, instruccions de seguiment de les possibles convocatòries d’ajuts i en la valoració, seguiment i justificació dels projectes a aprovar per a l’assoliment dels objectius establerts.
- Actuar de seu física/electrònica per a la presentació de projectes que es presentin a les diferents convocatòries públiques per obtenir subvencions o ajuts del Fons de Transició Nuclear.