Informació general

Medi ambient

Salvem Mont-roig: «El que era una fàbrica que portaria llocs de treball ha acabat sent una multinacional química»

El grup explica els seus motius per oposar-se al projecte de Lotte Energy Materials, en una xerrada al Casal Popular El Polvorí

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: Joan Genebriera, Jep Borrull i Josep Crespo, ahir al Casal Popular El Polvorí
D'esquerra a dreta: Joan Genebriera, Jep Borrull i Josep Crespo, ahir al Casal Popular El Polvorí | Cristina Sierra

El projecte de Lotte Energy Materials a Mont-roig del Camp va protagonitzar, ahir al vespre al Casal Popular El Polvorí, una xerrada a càrrec de Salvem Mont-roig. Jep Borrull, Josep Crespo i Joan Genebriera van exposar els seus motius per oposar-se a aquesta fàbrica que, en un primer moment els va convèncer, però que amb el pas dels mesos van descobrir diferents aspectes que no els va agradar.

"Fa un any es va anunciar que instal·laven una indústria i al principi la gent hi estava d’acord perquè van dir que es crearien uns 400 llocs de treball. Més endavant ens van comentar que aquesta fàbrica seria de components de bateries de cotxe", va introduir Borrull.

El primer detall que va fer "pujar la mosca al nas" va ser una modificació del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) per permetre la construcció de més de 25 metres. També hi va haver un canvi de l’ús del sòl, que va passar del 2 al 6, donant així llum verda a la instal·lació de la indústria química al territori. 

"A la presentació del mes d’octubre una persona va preguntar als responsables si això contaminaria i van contestar 'un poquito'. Són tres fàbriques i una suma total de 96 hectàrees per plaques fotovoltaiques (…) El que primer era una fàbrica que portaria llocs de treball ha acabat sent una multinacional química", va lamentar Borrull, que va assegurar que no creia que el model de creixement del territori hagi de ser aquest. "Volem viure en un Mont-roig rodejat d’entorn natural, viure en una societat més justa, sostenible i amigable on tots podem estar còmodes", va manifestar. 

Josep Crespo: "És una fàbrica química que farà fora els pagesos"

Després d’aquesta introducció als assistents, Josep Crespo va donar el seu testimoni com a pagès afectat per aquest projecte. Com va explicar, fa un parell d’anys li van oferir una quantitat de diners pels seus terrenys, en concret, 35.000 euros per hectàrea. En un primer moment desconeixia que aquesta compra estava relacionada amb Lotte. Ho va descobrir quan va intentar fer uns canvis a les finques i es va topar amb les traves administratives. "El conveni entre l’Ajuntament i l’empresa va canviar l’ús dels terrenys i s’instava a aquells pagesos que no volien vendre a ser expropiats. Hi estic en contra. És una fàbrica química que farà fora els pagesos, no és fàcil ser pagès", va declarar. 

Per Crespo, aquesta és la primera de les moltes empreses que es volen ubicar al Baix Camp perquè no hi ha problemes d’aigua i també hi ha moltes hectàrees abandonades. "Es dona l’opció als especuladors a què em facin fora de la meva terra. Això és el futur que ens espera. A Vinyols ja he perdut sis hectàrees. També entre Cambrils i Riudoms hi ha projectats nou parcs solars. No és un problema de la pagesia, hem d’anar tots a una", va afirmar. 

Joan Genebriera: "Hi ha falta de transparència i informació i falses esperances de llocs de treball"

Per la seva banda, l’enginyer Joan Genebriera va exposar les ombres d’aquest projecte. "Hi ha falta de transparència i informació i falses esperances de llocs de treball. Les fàbriques de Corea estan automatitzades, no tenen a ningú. Aquestes fàbriques només necessiten manteniment i neteja", va dir.

La contaminació també és un dels aspectes que més preocupa a la plataforma, ja que Lotte fabricarà elecfoil, les làmines de coure que s’utilitzen com a col·lector de corrents elèctric en bateries d’ions de liti. "Tenim risc de contaminació per ús de sulfat de coure i àcid sulfúric. Ens venen uns cromos que no ens els acabem de creure. El coure és considerat un metall pesant, no és biodegradable i a més s’acumula en els organismes vius. Ens fotran coure per tota l’eternitat als aqüífers del Baix Camp. Serà algo químic i això ens fa molta por", va indicar. 

Genebriera va ensenyar una simulació de com es transformaran els terrenys a tocar de la urbanització Club Mont-roig, on s’hi han d’ubicar les plaques fotovoltaiques. Per últim, va denunciar la gran quantitat d’aigua que necessitaran les naus per funcionar. "Aquest projecte requereix molta aigua, entre 2,5 i 7,5 milions de litres diaris", va assegurar.

Simulació de les plaques fotovoltaiques que s'ubicaran als terrenys a tocar de la urbanització Club Mont-roig

 

L’Apunt

Acord per la compravenda dels terrenys del polígon Els Comellarets
Ahir dijous es va anunciar que l'Ajuntament de Mont-roig del Camp i la companyia coreana Lotte Energy Materials Spain S.L. havien desencallat la compravenda dels terrenys del polígon industrial Els Comellarets, on està previst que s'hi ubiqui la futura planta de producció d'elecfoil. El contracte es va signar el passat dimarts, després de setmanes "d'anàlisi profunda de la normativa estatal i catalana" per part de l'administració local. En un inici, l'acord es va ajornar a principis d'any després que els serveis jurídics de l'empresa demanessin revisar el redactat. Així, fonts del consistori apuntaven que s'han precisat conceptes jurídics per fer possible l'acord. El següent pas és que sigui validat al pròxim ple ordinari, previst pel dilluns 11 de març. - ACN

Comenta aquest article