Sequera
Cambrils segueix en fase de prealerta per sequera després de la revisió de mesures per part de la Generalitat
Ahir es va reunir la comissió interdepartamental de la sequera del govern de la Generalitat per prendre noves decisions sobre la situació actual
Cambrils –que pertany al Consorci d'Aigües de Tarragona– segueix en fase de prealerta per la sequera. Ahir es va reunir la comissió interdepartamental de la sequera del govern de la Generalitat per prendre noves decisions sobre la situació actual, que, malgrat les pluges i nevades dels últims dies, continua sent crítica. En la reunió s'ha decidit que els 12 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'embassament de Darnius-Boadella passin de la fase d'emergència 1 a la d'emergència 2, que suposa més restriccions. Són Figueres, Roses, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Cabanes, el Far d'Empordà, Fortià, Llers, Riumors, Santa Llogaia d'Àlguema, Vila-sacra i Vilamalla. Aquests municipis van passar a emergència 1 el setembre i ara, que l'embassament es troba a poc més de l'11% de la seva capacitat –amb menys de 7 hectòmetres cúbics– passen a emergència 2. L'emergència 2 entrarà en vigor la setmana vinent, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat, el DOGC.
Segueixen en fase d'emergència 1 un total de 227 municipis: els 202 del sistema Ter-Llobregat, els 22 de l'aqüífer del Fluvià-Muga, i també Riudecanyes i Vallirana.
Baixa el consum a 180 litres per persona i dia
En la fase 2 d'emergència els litres per persona i dia disponibles baixen de 200 a 180, incloent-hi les activitats econòmiques i comercials.
El reg de jardins privats està prohibit, mentre que els públics es poden regar únicament per a la supervivència dels arbres i només amb aigües regenerades o freàtiques. Pel que fa als camps esportius d'esports federats, es poden regar amb aigua regenerada o freàtica amb mesures d'estalvi equivalents, i no se'n poden fer servir les dutxes.
No es pot destinar aigua a omplir piscines, però hi ha excepcions: la més important, que es pot afegir aigua a les piscines cobertes i descobertes d'esports federats que ho necessitin. En aquestes piscines, però, tampoc no es poden fer servir les dutxes sense excepcions, i han d'aplicar mesures d'estalvi equivalents al volum d'aigua utilitzat. Les piscines d'ús terapèutic en hospitals, residències i centres d'educació especial sí que es podran omplir, i també les particulars per a persones amb alteracions de la conducta.
Tots els usos recreatius o ornamentals, com fonts, llacs, pistes de gel, festes d'escuma, jocs d'aigua, etc., estan prohibits, i també fer servir aigua per eliminar la pols en suspensió. Tampoc es poden fer servir les dutxes de les platges, ni tan sols per rentar-se els peus.
La conca del Segre, d'emergència a alerta
Mentre la situació a les conques interiors de Catalunya cada vegada és més preocupant, a les de l'Ebre la situació fins i tot millora, com és el cas de la conca del Segre. Aquest dimecres es feia públic que aquesta conca, que feia 21 mesos que estava en fase d'emergència, ha passat a la fase d'alerta, amb els embassaments al 26% de capacitat.