Cultura

Educació

Passat, present i futur marquen l’exposició «Vedruna, 200 anys d’història»

La Sala Àmbits del Centre Cultural acull aquesta mostra nostàlgica i interactiva que reflecteix els valors que es treballen a l’escola

Per Cristina Sierra

L'exposició es va inaugurar, ahir al vespre, al Centre Cultural
L'exposició es va inaugurar, ahir al vespre, al Centre Cultural | Lluís Rovira i Barenys

La sala d’actes del Centre Cultural i Ocupacional es va omplir ahir, de gom a gom, amb motiu de la inauguració de l’exposició "Vedruna, 200 anys d’història". Tot i que la mostra està ubicada a la Sala Àmbits de l’equipament cultural, abans d’obrir-la al públic es va fer un acte previ per posar en valor la feina del centre educatiu i del paper imprescindible de Santa Joaquima de Vedruna en l’educació de les dones.

Professors i exprofessors, alumnes i exalumnes no es van voler perdre aquest acte que va anar a càrrec de l’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; del regidor d’Educació i Cultura, Jordi Barberà; del director general del Patronat de la Fundació del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, Francesc Recasens, i de la germana Maria-Antònia Gilibets, que durant vint anys va ser professora del centre.

"Un projecte pedagògic de 200 anys d’història no es produeix cada dia", va expressar Barberà, que va dedicar la seva intervenció en ressaltar els valors del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. "És un projecte educatiu de ciutat que sempre els tenim al costat a l’hora de treballar per l’equitat i per combatre la segregació escolar. Des del departament estem molt contents que sigui així, de comptar amb l’escola, de la seva predisposició i el seu treball diari. Crec que l’escola té molt de futur per treballar no només per Cambrils, sinó pel país, per la nostra llengua pròpia i pels valors del cristianisme, pels valors dels drets humans, per la llibertat i la justícia social", va dir el regidor.

A continuació, Francesc Recasens va donar les gràcies a l’Ajuntament per les facilitats que havia posat a l’hora de poder muntar aquesta exposició que mostra "l’ahir, l’avui i el demà de l’escola". També va agrair la implicació de les professores Montserrat Batet i Roser Coma per poder fer realitat aquesta mostra interactiva que compta amb un toc nostàlgic. 

Per la seva part, l’alcalde es va sumar als agraïments a l’escola "per la seva educació i la bona feina per educar els nostres fills i filles".

La sala d'actes del Centre Cultural es va omplir per escoltar els parlaments de la inauguració de l'exposició (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Santa Joaquima de Vedruna, "un model per a tots en qualsevol estat i moment"

La germana Maria-Antònia Gilibets va prendre la paraula per parlar de Santa Joaquima de Vedruna, una dona coneguda per molts dels presents, especialment per aquells que van passar per les mans de la germana durant la seva etapa escolar. Gilibets va mostrar la seva emoció per haver-la convidat "a viure l’inici d’aquest moment històric". Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, la germana va reivindicar la labor de Santa Joaquima de Vedruna, que el 26 de febrer de 1826 va crear una congregació religiosa dedicada a la cura dels malalts i a l'educació de les nenes pobres. 

"Joaquima va passar per tots els estats possibles de la vida d’una dona (…) Va viure amb tota plenitud i fidelitat la condició d’esposa -es va casar amb Teodor de Mas- i mare de nou fills", va explicar Gilibets. Quan es va quedar vídua, als 33 anys, va voler entrar en un convent de clausura, però va ser aleshores quan el caputxí fra Esteve d’Olot la va convèncer per fundar aquesta escola dirigida a les nenes.

"Joaquima és la dona forta, la cristiana autèntica, la mare amorosa, l’enamorada de Crist, dòcil a l’esperit, la filla fidel a l’església… És un model per a tots en qualsevol estat i moment", va afirmar la germana, que va destacar que la xarxa educativa que va impulsar Santa Joaquima de Vedruna està present en 25 països de tot el món.

Gilibets també va repassar la història del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. El 16 de desembre del 1886 van arribar a Cambrils les cinc Germanes Carmelites que van posar en marxa el projecte Vedruna. Es van instal·lar a la meitat de l’edifici que va impulsar el doctor Benet Vidal i Gimbernat que, preocupat per l’ensenyament dels xiquets i xiquetes cambrilencs, va construir l’escola on anys més tard es van establir els germans de La Salle. Va ser el 1889 quan la comunitat Vedruna es va instal·lar a l'edifici del carrer de les Creus. L’any 1995, l’escola Vedruna es va fusionar amb La Salle i va néixer el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. L’1 de setembre de 2013 les dues germanes de la comunitat Vedruna van deixar Cambrils. 

Francesc Recasens, Jordi Barberà, Alfredo Clúa i Maria Antònia Gilibets, ahir, a la inauguració de l'exposició (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Dels diferents jocs i mètodes d’aprenentatge als testimonis

L’exposició repassa el passat, present i futur de l’escola Vedruna a Cambrils i de com es va reconvertir en el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. Un recorregut que mostra els jocs i els mètodes d’aprenentatge de les diferents èpoques i que també té una part fotogràfica i interactiva. A més, es pot veure un reportatge audiovisual amb els testimonis de diferents cambrilencs que van estudiar al col·legi.

Detall de l'exposició dels 200 anys de Vedruna, ahir al vespre (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article