Informació general

Habitatge

Els preus del lloguer a Cambrils queden congelats: així funciona la nova regulació

Des d'aquest 13 de març no es poden apujar els lloguers als municipis tensionats com el nostre i en propietats de grans tenidors poden arribar a ser reduïts, depenent de l'índex de preus de referència

Per Andreu Dalmau

Vista aèria de Cambrils
Vista aèria de Cambrils | Francesc Vidal-Barraquer

Ahir va entrar en vigor a Cambrils la regulació del preu del lloguer que s'aplicarà a un total de 140 municipis de tot Catalunya, els que estan considerants com a “tensionats” en matèria d'habitatge. Aquesta regulació prohibirà que pugi el lloguer en tots aquests municipis i, mitjançant un índex de preus de referència, podrà regular el preu d'aquells pisos propietat d'un gran tenidor, és a dir, d'una persona o empresa que té cinc o més pisos. Però, com afectarà això a la butxaca dels llogaters?

En primer lloc, s'ha de tenir clar que la regulació s'aplicarà sobre els contractes signats després de la seva entrada en vigor, per tant, si actualment tens un contracte de lloguer, hauràs d'esperar a que finalitzi per canviar les condicions. Si estàs vivint en un pis i se t'acaba el contracte, el nou document que signis haurà d'estar regit per aquesta nova normativa. Per saber quina és la forquilla orientativa del preu del lloguer del teu pis ho pots comprovar a la web del Ministerio de la Vivienda introduint la direcció de l'immoble o la seva referència cadastral, que es pot obtenir en aquest enllaç. Un cop especificades les dades –el sistema les introdueix pràcticament totes automàticament amb la direcció o el cadastre–, la web generarà un informe oficial on es detalla el preu que s'hauria de pagar per aquest habitatge.

Si estàs entrant de lloguer en un pis per primera vegada, hauràs de comprovar que el preu no superi el màxim indicat en aquest informe. Si ha estat arrendat en els darrers cinc anys, tampoc pot superar el preu que es pagava anteriorment. En aquest cas, a més, el propietari està obligat a indicar el preu de l'anterior contracte a l'anunci on s'ofereix el pis, sinó s'exposa a una sanció administrativa. Si estàs renovant el contracte que ja tenies amb un gran tenidor i el preu superava el marcat per l'índex de referència, aquest haurà de baixar, com a mínim, fins al màxim establert.

Excepcions i «trampes»

Hi ha alguna excepció en la limitació d'aquest preu. Estarà permès un increment addicional del 10% en cas que es justifiqui una rehabilitació de l'habitatge en els últims 2 anys, millores que generin un estalvi energètic del 30%, millores d'accessibilitat o quan la duració del contracte sigui de 10 anys o més o es pactin pròrrogues obligatòries. Aquesta nova normativa tampoc impedeix que els preus del lloguer puguin créixer un màxim d'un 3% cada any conforme a l'IPC, tal com s'ha fet fins ara.

El Sindicat de Llogaters ha elaborat una guia que explica tota aquesta normativa de forma molt esquemàtica. En aquest document també recorden que la reducció del lloguer no pot repercutir a l'arrendatari en quotes o despeses que no estiguin previstes al contracte de lloguer anterior, com l'IBI, la comunitat o altres quotes: només te les podran fer pagar en cas que ja es fes amb l'anterior contracte de lloguer.

També denuncien que s'han trobat amb casos de propietaris que han intentat “fer trampes” pujant el lloguer abans que la regulació hagi entrat en vigor. A més, es recorda que la persona que lloga l'habitatge haurà d'informar al contracte del valor especificat a l'índex i annexar l'informe generat

D'altra banda, cal recordar que aquesta regulació no afecta als contractes de lloguer de locals, de lloguer de temporada, de lloguer d'habitacions i d'habitatges d'ús turístic; un buit legal que l'administració haurà de solucionar pròximament.

Una regulació massa laxa per la Generalitat

Des de la Generalitat, es considera que aquest índex de preus de referència elaborat pel Ministerio de la Vivienda no servirà perquè “baixin els preus” a Catalunya. Així ho va dir la consellera de Territori, Ester Capella, el passat 26 de febrer després de reunir-se amb la Ministra d'Habitatge Isabel Rodríguez. La Generalitat vol un sistema propi per Catalunya i que incorpori l'índex amb el qual es van limitar els preus entre 2020 i 2021 i que el Tribunal Constitucional va tombar.

Una altra crítica de Capella és que l'índex estatal opta per un rang de valors i no un valor fix, cosa que dona un marge més gran de preus. Això implica que el propietari sempre farà servir el valor més alt com a topall, i no el valor mínim com a referència. Per aquests motius, la Generalitat proposa que l'índex estatal se superposi a l'índex català: “creiem que és l'aposta adequada per combinar els índexs i que el sistema acabi fent baixar els preus dels lloguers.

L’Apunt

Quan costaria ara un pis a Cambrils?

Per fer un exercici pràctic del que suposarà aquesta normativa al nostre municipi, només cal entrar en qualsevol portal immobiliari per veure els preus que encara s'ofereixen.

Una de les ofertes és d'un baix al passeig Sant Joan Baptista de la Salle, número 32. Aquest pis de 90 m2 –en realitat són 86m2 segons el cadastre, 14 d'ells en elements comuns– d'una sola habitació i un bany (sense moblar i sense ascensor) s'ofereix per la quantitat de 1.500 euros. Si comprovem a la web del Ministeri el valor aproximat del lloguer d'aquest pis veiem que la forquilla està entre 542,38 euros i 720,24 euros. És a dir, que, actualment, s'està oferint aquest pis 779,76 euros més car (un 108,26% aproximadament) del que permet la llei actual, en cas que sigui propietat d'un gran tenidor.

Un altre exemple podria ser el pis que s'ofereix en el mateix portal immobiliari a plaça d'Aragó número 8. Es tracta d'un àtic de nova construcció en un cinquè pis, de 108 m2 i amb vistes al mar. Té tres habitacions, dos lavabos, està moblat i compta amb ascensor. S'ofereix per 1.250 euros al mes, però, amb la nova normativa a la mà, si el propietari és un gran tenidor no podria cobrar més de 930,52 euros. És a dir que l'oferta actual és un 34,33% més cara del permès.

Comenta aquest article