Informació general

Entorn

El Parc Samà planta quatre mil plantes d'aloe per configurar l'anomenat Parterre de la Immortalitat

El recinte històric ha decidit plantar aquesta espècie que s'adapta molt millor a la manca d'aigua i ha incorporat altres mesures d'emergència davant la manca de pluges

Per Lluís Rovira i Barenys

Camí Mendoza, Alfredo Clúa i Francisco Javier Castillo, ahir, al Parc Samà
Camí Mendoza, Alfredo Clúa i Francisco Javier Castillo, ahir, al Parc Samà | Lluís Rovira i Barenys

El Parc Samà va inaugurar el denominat 'Parterre de la Immortalitat', ubicat davant de l'edifici de les Cavallerisses a la zona de jardí d'estil francès, com a part del pla d'adaptació del Jardí Històric a l'emergència climàtica. La nova àrea està formada per 4.000 plantes d'Aloe Vera ecològic, que han estat plantades al recinte del parc durant la primera quinzena de març i substitueix les plantacions de moresc, una planta que consumeix molt d'aigua. Tal com va explicar Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, empresa gestora del Parc Samà, va destacar els 143 anys del parc, i la greu amenaça a la biodiversitat que suposa aquesta sequera que estem patint. En aquest context, l'elecció de l'Aloe vera s'ha basat en la seva capacitat per viure en diferents condicions d'estrès com la manca d'aigua o la variació de temperatures. En el cas de l'Aloe, Castillo va dir que pot estar fins a sis mesos sense aportació d'aigua.

El projecte del Parterre de la Immortalitat contempla un programa de conscienciació del visitant en la necessitat de protecció de la biodiversitat. Castillo va remarcar que en el que portem d'any el Parc Samà només ha rebut la precipitació de 23 litres/m2 i que aquesta sequera persistent afecta al jardí, sobretot als arbres monumentals, "a finals de l'any passat ja vam haver de fer recs d'emergència i hem seguit adaptant el jardí a les espècies adequades. A banda també hyem aplicat recs més eficients i hem reduït la quantitat d'aigua al llac". Castillo va explicar que faran una arqueta que els permetrà rebre aigua del pantà de Riudecanyes però que això serà quan el pantà disposi d'aigua ja que en aquests moments es troba al 3% de la seva capacitat.

Per la seva banda, l'alcalde, Alfredo Clúa, va destacar aquesta tasca de conscienciació i educació del parc en un context de visita familiar i va aprofitar per explicar el projecte de reintroduir l'aigua que surt de la depuradora als aqüífers.

Des de l'any 1992 el Parc Samà ha estat reconegut com a jardí històric protegit com a Bé d'Interès Cultural (BIC), els seus gestors ho han sumat a l'Itinerari Europeu de Jardins Històrics, també està adherit a l'Aliança de Jardins Botànics contra el canvi climàtic, xarxa promoguda pel Royal Botanic Gardens Victòria d'Austràlia, i de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de Nacions Unides, totes aquestes figures i aliances li permeten intercanvis de bones pràctiques i coneixement, i li atorguen un paper important com a eina educativa i de divulgació per a la protecció ambiental.

Novetats a la temporada 2024

El Parc Samà va rebre durant l'any 2023 la xifra rècord de 130.000 visitants (més de 18.000 escolars). Durant l'acte d'inauguració, desenvolupat a les Cavallerisses de 1890, els responsables del parc van desgranar altres novetats per a aquesta temporada 2024, entre les quals destaquen la nova ambientació amb música del Romanticisme a l'Hivernera i a les Cavallerisses, que permet escoltar les principals obres de dos grans compositors catalans com Isaac Albéniz i Enric Granados.

A més, s'han actualitzat totes les instal·lacions dels programes de conservació de fauna, millora del benestar animal i senyalització interpretativa per a l'educació ambiental. El Parc Samà treballa al projecte de cria del Faisà Daurat EP5000 per a la recuperació del faisà daurat, platejat i comú. Així mateix, col·labora amb el programa de recuperació de la tortuga mediterrània per a la cria i la reproducció d'aquesta espècie autòctona amenaçada; amb el projecte de reforç de la població d'eriçó salvatge, a través de l'eriçó morú, mena de distribució mediterrània; i és un centre autoritzat per la Generalitat per a l'acolliment de rucs a les Cavallerisses.

Finalment, s'ha treballat en la millora dels continguts i experiències que s'ofereixen a la visita al Museu del Vermut Yzaguirre i al Museu de l'Oli Mas del Miú, en què se celebrarà un esdeveniment vinculat al primer oli de la temporada al darrer trimestre de l'any.

_____________________________________________

Comenta aquest article