Informació general

Salut

Pugen els casos de tos ferina però no es detecta cap brot al Camp de Tarragona

L'any 2023 es van comptabilitzar molts pocs casos i, enguany, dins de l'evolució habitual d'una malaltia que experimenta pujades i baixades, se n'estan produint més però sense conseqüències greus ni cap cas d'hospitalització

Per Redacció

Imatge d'arxiu d'una sala d'espera de l'Hospital Lleuger de Cambrils
Imatge d'arxiu d'una sala d'espera de l'Hospital Lleuger de Cambrils | Cristina Sierra

Tant a Catalunya com al Camp de Tarragona s'ha produït un increment dels casos de tos ferina des de principis d'any fins ara. Des de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona han informat a revistacambrils.cat que no s'ha detectat cap brot d'aquesta infecció respiratòria. L'any 2023 es van comptabilitzar molts pocs casos i, enguany, dins de l'evolució habitual d'una malaltia que experimenta els seus cicles de pujades i de baixades, se n'estan produint més però sense conseqüències greus ni cap cas d'hospitalització.

L'informe sobre la situació epidemiològica de la tos ferina a Catalunya corresponent als últims deu anys assenyala que la malaltia va viure un fort pic el 2015, en què va superar els 3.500 casos, i que va tocar fons durant la pandèmia de la covid-19. En els últims dos anys els casos han remuntat. Els brots a nivell català van créixer lleugerament el 2023, sense arribar a assolir les xifres d'abans de la pandèmia i també amb un nombre d'afectats més baix.

L'increment afecta sobretot els menors entre 10 i 14 anys i també s'ha observat a escala estatal i internacional. Segons l'Agència de Salut Pública, podria estar relacionat en part amb la supressió de la mascareta obligatòria, els canvis en el microorganisme, l'augment de l'esforç diagnòstic i el patró cíclic de la malaltia. El Departament de Salut insisteix que la tos ferina no és una malaltia greu i té un tractament "eficaç".

La tos ferina es tracta amb antibiòtic

La tos ferina és una infecció respiratòria aguda bacteriana molt contagiosa, caracteritzada per un començament insidiós similar a un quadre catarral semblant al del refredat comú. Aquesta infecció no comporta grans riscos més enllà de tos molt forta, seca i persistent, que pot durar fins a dos mesos. Es transmet per les petites gotes projectades per la boca i el nas quan es tus. En alguns episodis també es poden produir vòmits, diarrees i febre. La malaltia es tracta amb antibiòtic, perquè es tracta d'una infecció bacteriana; la població infantil és la que pot tenir més complicacions.

Vacuna fins als sis anys 

La vacuna contra la tos ferina està inclosa en el calendari de vacunes sistemàtiques i es recomana a tots els menors. La vacuna només es posa fins als sis anys, a diferència d'altres països, on es programen dosis de reforç als catorze. 

Durant els períodes de més transmissió, la tos ferina afecta principalment els lactants de menys de tres o quatre mesos, quan encara no han pogut rebre la sèrie primària de la vacuna. Pot ser molt greu en lactants i, per aquest motiu, es vacuna les dones embarassades, perquè passin la immunitat al nadó, que queda protegit fins que es pot posar la primera vacuna. Com que la vacuna no ofereix una protecció plena, els nens vacunats també poden passar la malaltia, per la qual cosa es recomana la revisió i actualització del seu estat vacunal.

Quan es detecta algun cas de tos ferina en un centre educatiu, el protocol establert pel Departament de Salut inclou avisar les famílies dels alumnes que comparteixen classe amb els afectats.

Comenta aquest article