Informació general

Inundacions

L'Ajuntament treballa en la revisió i actualització del seu Pla d'Actuació Municipal per inundacions

El pla municipal va caducar aquest passat mes de febrer i ja s'ha encarregat una revisió per tornar a homologar-lo ja que té una vigència de 4 anys

Per Redacció, ACN

Un intens xàfec, el setembre de 2023, va deixar un cotxe atrapat sota el pont de l'antiga via fèrria a Vilafortuny
Un intens xàfec, el setembre de 2023, va deixar un cotxe atrapat sota el pont de l'antiga via fèrria a Vilafortuny | Cedida (Policia Local)

A Catalunya hi ha 521 municipis obligats a tenir un Pla d'Actuació Municipal (PAM) per inundacions. En aquest llistat hi ha Cambrils que, presenta un risc –molt alt– per inundacions– i té el seu pla d'emergència pendent de revisió. De fet, sis de cada deu municipis el tenen caducat o bé no l'han tingut mai. Actualment, Cambrils compta amb un DUPROCIM (Document Únic de Protecció Civil Municipal) que inclou el risc d'inundacions d'INUNCAT. Aquest document es va homolgar en data del 28 de febrer de 2020, amb una vigència de 4 anys. Per tant, el pla va caducar a finals del passat mes de febrer. Segons han explicat des de l'Ajuntament de Cambrils a revistacambrils.cat, "actualment, el document requereix d'una revisió per tornar a homologar-lo. Fa uns mesos es va encarregar aquesta feina a una enginyeria que ja té tota la documentació per a la seva elaboració".

Les inundacions són el principal risc natural a Catalunya, amb un historial d'episodis d'origen fluvial, pluvial i marítim amb importants danys materials i humans. Pel que fa a les inundacions pluvials, els canvis detectats darrerament en la pluviometria han portat a revisar els avisos d'intensitat de l'Inuncat per adaptar-los als fenòmens violents cada cop més habituals i "difícils de preveure".

Només un 38% dels municipis tenen el pla homologat i en vigor

D'acord amb els actuals mapes de perillositat, risc d'inundació i danys potencials que elabora i revisa periòdicament l'administració seguint la Directiva Europea d'Inundacions, hi ha 521 municipis catalans obligats a disposar d'un pla municipal específic sobre inundacions. Però en la darrera actualització del registre, del 28 de febrer, només 200 (el 38%) consten amb el pla homologat i en vigor. 256 sí que el tenen però sense actualitzar (tenen quatre anys de vigència), i 65 més no l'han tingut mai, inclosos 17 amb un risc "molt alt", entre els quals ciutats metropolitanes com Badalona, Montcada i Reixac o Vilassar de Mar, i també Castelló d'Empúries o les capitals de comarca Puigcerdà (Cerdanya) i Pont de Suert (Alta Ribagorça), entre altres. Entre els que no el tenen i els que el tenen caducat sumen ara el 61% dels municipis obligats, un percentatge elevat però, amb tot, una mica inferior al que constava l'estiu del 2023 (el 65%).

El Pla d'Actuació Municipal (PAM) és un document on els municipis recullen les actuacions previstes en cas d'emergència per inundacions, del tipus que sigui, des de zones a evacuar fins a senyalitzacions expresses o inversions en millores de canalitzacions i sistemes de drenatge de l'aigua, entre altres.

La sequera "fa perdre consciència" del risc

Des del Servei Meterològic de Catalunya es recorda que és obligatori tenir el PAM i revisar-lo periòdicament. En un període de sequera com l'actual "s'accentua la pèrdua de consciència" sobre el risc d'inundacions, "perquè ens hem acostumat a que plogui poc i la gent perd la noció de perill" ha explicat la seva directora, Sarai Sarroca a l'ACN.

Al document es proposen algunes accions, com ara la construcció de murs naturals (no de formigó), en alguns punts d'entre 1 i 4 metres, per fer de barrera. Entre les tasques de manteniment, assenyala la neteja de les lleres com a un element clau ja que poden "agreujar" situacions d'inundabilitat si l'aigua troba obstacles.

Comenta aquest article