Informació general

Sanitat

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona aplica teràpies avançades per als malalts de Parkinson

La bomba d'infusió subcutània o la gastrostomia endoscòpica percutània milloren l'administració de medicaments

Per ACN

Dos pacients a la consulta de neurologia i Parkinson de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona
Dos pacients a la consulta de neurologia i Parkinson de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | ACN (Redacció)

L'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha començat a aplicar teràpies avançades als malalts de Parkinson. Es tracta de la bomba d'infusió subcutània, que es canvia cada dia, o la gastrostomia endoscòpica percutània (PEG), una sonda col·locada a l'estómac amb cirurgia. Les dues tècniques milloren i faciliten l'administració de medicació, perquè no cal fer passar els medicaments per la boca o l'esòfag. A més de les teràpies avançades que aplica el centre hospitalari tarragoní des d'aquest mes d'abril, els pacients que tenen dificultats amb la medicació, també poden optar a la cirurgia de Parkinson, que es fa a l'Hospital Universitari de Bellvitge i amb la qual es col·loquen elèctrodes als ganglis de la base del cervell.

Aquest dijous es commemora el Dia Mundial del Parkinson. La neuròloga especialista de la consulta de trastorns del moviment de l'Hospital Joan XXIII, Ángela Monterde, visita uns trenta pacients amb Parkinson cada mes i diagnostica entre quaranta i cinquanta casos nous a l'any. Un 60% dels seus pacients tenen Parkinson i la resta pateixen altres trastorns com parkinsonisme atípic, tremolors, distonia (postures forçades), o tics, entre d'altres.

Monterde explica que els pacients amb Parkinson poden viure uns quinze anys amb "bona qualitat" de vida tot i els "tremolors, la poca traça o problemes per a caminar". Durant un període, "anomenat 'lluna de mel', que dura entre tres i cinc anys", amb la medicació amb dopamina els pacients es troben bé, però després alguns necessiten aquestes teràpies avançades.

Comenta aquest article