Societat

Cooperació

«Desplaçades, les escoles tenim els braços oberts», els tallers de cooperació que arribaran a l'alumnat cambrilenc

Els tallers, que arribaran als alumnes cambrilencs de cinc escoles del municipi, aborden la temàtica de les persones refugiades

Per Berta Ruiz

Un moment del taller «Desplaçades, les escoles tenim els braços oberts», ahir al matí, en una aula de cinquè de l'escola Cambrils
Un moment del taller «Desplaçades, les escoles tenim els braços oberts», ahir al matí, en una aula de cinquè de l'escola Cambrils | Berta Ruiz

"Desplaçades, les escoles tenim els braços oberts" és el títol dels tallers de cooperació que l'àrea de Cooperació de l'Ajuntament de Cambrils ofereix a les escoles cambrilenques. Aquest curs la temàtica que s'aborda és el de les persones refugiades. Ahir al matí, a l'escola Cambrils, s'estrenava aquest programa i tenia lloc la roda de premsa de presentació a càrrec de la regidora de Cooperació, Neus Cárdenas; el director de l'escola Cambrils, Alberto Sanjuán; i les dues monitores de l'ONG Mirades del Món que imparteixen el taller, Noemí Amorós i Remei Martínez.

Els tallers, que arribaran als alumnes de cinquè de Primària de l'escola Cambrils, l'escola Mas Clariana, l'escola Joan Ardèvol, l'escola Marinada i el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, pretenen "transformar i ajudar a obrir mirades, i cercar el canvi perquè els infants, que són el futur, es converteixin en persones madures, responsables, serenes i compromeses socialment, i puguin participar en entitats i associacions per construir un món més just" tal com va manifestar la regidora Neus Cárdenas. Tal com va indicar la regidora de Cooperació aquesta és una "llavor" més per assolir una societat més solidària i va recordar que des del consistori s'esmercen esforços en diferents accions relacionades en aquesta línia. De fet, ja s'està treballant en un nou Pla Local de Cooperació per portar a terme noves estratègies i accions.

"L'escola és un reflex de la societat"

Per la seva part, el director de l'escola Cambrils va explicar que iniciatives com aquesta encaixen molt bé en el centre educatiu: "l’escola és un reflex de la societat i, evidentment, cal conscienciar l'alumnat perquè entenguin que el món és molt divers. A la nostra escola tenim 30 nacionalitats diferents i això és un factor enriquidor de la nostra experiència escolar i no pas un obstacle. Hem de conscienciar de la diversitat cultural i nacional per aconseguir un món més integrador i empàtic". Sanjuán va apuntar que des de l'escola Cambrils col·laboren, durant el curs, amb més d'una vintena d'organismes diferents per tal d'aprofitar aquest tipus d'oportunitats.

Finalment, Noemí Amorós i Remei Martínez van explicar que l’ONG Mirades del Món treballa per conscienciar l’alumnat d’altres realitats. El taller gira el voltant del conte "Amb ganes de volar", escrit pel president de l’organització, Òscar Fabregat, il·lustrat per Armand i protagonitzat per un nen que es veu forçat a marxar del seu país i busca un refugi. La història serveix per reflexionar sobre aquesta realitat, conèixer quina és la diferència entre persones refugiades i immigrants o com és un camp de refugiats, i parlar dels prejudicis, el racisme i altres qüestions relacionades. Totes dues van destacar que aquesta és una manera didàctica de sensibilitzar els alumnes i fer-ho a través de la metàfora d'un viatge en el qual el protagonista és un nen.

Roda de premsa de presentació, ahir al matí, a l'escola Cambrils. D'esquerra a dreta: Alberto Sanjuán, Noemí Amorós, Neus Cárdenas i Remei Martínez (foto: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article