Informació general

Equipaments

D'ambulatori a hospital lleuger, una trajectòria que va començar fa 40 anys

A principis de l'any 1984 es van posar en marxa els serveis d'assistència mèdica a l'ambulatori, el nou edifici d'atenció mèdica a Cambrils que, anys més tard, es va reconvertir en el primer hospital lleuger de Catalunya

Per Redacció

Aspecte del CAP, també conegut com l'ambulatori, abans de la conversió en hospital lleuger, l'estiu de 2003
Aspecte del CAP, també conegut com l'ambulatori, abans de la conversió en hospital lleuger, l'estiu de 2003 | Lluís Rovira i Barenys

L'edifici de l'antic ambulatori de Cambrils compleix 40 anys des de la seva posada en marxa. L'any 1979, coincidint amb el mandat del doctor Josep M. Queral com a alcalde de Cambrils, es van començar les obres de tot un complex mèdic format per un ambulatori i un servei d'urgències. Degut a la manca de pressupost, les obres començades aleshores es van aturar un temps i es van reprendre posteriorment. L'any 1984 es van finalitzar i, a principis d'aquell any 84, ja es van posar en marxa els serveis d'assistència mèdica. A l'ambulatori se li va posar el nom d'Antoni de Gimbernat. Concretament, al ple del 24 de gener de 1984 es va aprovar donar-li aquest nom i, el 24 de febrer es feia l'acte protocol·lari de descobriment de la placa amb el nom a la façana de l'edifici de l'ambulatori.

Aleshores, el recent estrenat ambulatori de Cambrils constava de dues plantes. A la primera hi havia els metges i ATS, mentre que la segona planta era ocupada pel Servei de Planificació Familiar i pel Servei de Desplaçats. Adossat a l'edifici de l'ambulatori hi havia el servei d'urgències. L'equip mèdic estava format per sis metges de capçalera pertanyents a l'Institut Català de la Salut; tres ATS també de l'ICS; dues auxiliars i un zelador, que van ser contractats per l'Ajuntament. El servei d'urgències constava d'una sola planta amb tres dependències. Dues d'aquestes estaven destinades a atendre mèdicament tots aquells pacients que arribaven fora de les hores de visita de l'ambulatori i, la tercera era utilitzada com a magatzem. Els professionals que hi treballaven eren 12: quatre metges, quatre ATS i quatre zeladors.

Nom oficial: Antoni de Gimbernat

El plenari de setembre de 2013 va aprovar el canvi de nom oficial de l'Hospital Lleuger de Cambrils pel nom d'Antoni de Gimbernat. L'any 1984, quan es va construir l'ambulatori i, posteriorment, el Centre d'Atenció Primària (CAP) ja duien el nom d'Antoni de Gimbernat, nom que va perdre quan es va enllestir la construcció de l'actual Hospital Lleuger.

Primer Hospital lleuger de Catalunya

Després de dos anys i mig d'obres, a meitats de desembre de 2008 el que fins llavors havia estat l'ambulatori o CAP es va estrenar com a hospital lleuger. Va ser el primer que es va fer a Catalunya i havia de ser el primer d'una xarxa que ja no va tenir continuïtat. La Generalitat ho va publicitar com a "centre sanitari sense llits, pioner a tot Catalunya, on a partir de l'estiu (referint-se a l'estiu de 2009) s'hi podrà fer cirurgia menor i altres tipus de serveis com ara ecografies, radiografies i rehabilitació, entre d'altres." La Generalitat va destinar 5.905.814 euros a les obres de reforma i ampliació del CAP i a la construcció i equipament del centre.

La inauguració oficial d'aquest nou equipament no es va fer fins el 20 d'abril de 2010 i va estar encapçalada pel president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat per la consellera de Sanitat, Marina Geli. Però el quiròfan encara no s'havia posat en funcionament i no va començar a funcionar fins l'octubre de 2022, 12 anys i mig després de la inauguració oficial del centre i 14 anys després d'estrenar-se les noves dependències hospitalàries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntament de Cambrils va avançar els diners de les obres i el tema del retorn dels diners per part de la Generalitat va cuejar durant molts anys. La Generalitat, força anys després, va arribar a abonar els diners que devia a l'ajuntament cambrilenc en concepte de l'avançament del pagament de les obres realitzades a l'hospital lleuger però, al final va deixar de satisfer els 1,2 milions d'euros dels interessos, una quantitat que es reclamava des de l'Ajuntament cambrilenc però que la Generalitat va considerar que no havia de satisfer.

Façana de l'hospital lleuger de Cambrils (Foto: Berta Ruiz)

 

 

Comenta aquest article