Cultura

Dies de Llibres

Màrius Domingo presenta el seu llibre per descobrir el «món fascinant» de les papallones

El mestre i agent rural parla al Centre Cultural de la 'Guia de papallones per a nois i noies', una obra que ha escrit amb la Coia Dols

Per Cristina Sierra

Màrius Domingo durant la presentació de la guia, ahir al vespre al Centre Cultural
Màrius Domingo durant la presentació de la guia, ahir al vespre al Centre Cultural | Cristina Sierra

El "món fascinant" de les papallones va protagonitzar, ahir al vespre al Centre Cultural, un nou acte del programa Dies de Llibres. El vallenc Màrius Domingo de Pedro va presentar la Guia de papallones per a nois i noies, una obra que ha escrit amb la seva parella, Coia Dols Campanera, i que és una eina imprescindible per aquelles persones que es vulguin endinsar en el món d'aquest insecte.

"El sentit d’aquesta guia és que la gent que vol aprendre alguna cosa sobre papallones tingui un llibre senzill on es parla de cinquanta espècies, les més corrents i fàcils de veure", va apuntar el mestre i agent rural, que va recordar que fins ara havia estat escrivint sobre ocells, però que ara volia fer aquesta obra dedicada a aquests insectes que agraden a tothom i que "són l’excepció perquè no piquen i són espectaculars".

Curiositats sobre les papallones

Domingo de Pedro va explicar que el llibre compta amb diverses fotos on es poden apreciar les diferents espècies autòctones i també hi ha un apartat de curiositats i a quins llocs anar per poder veure aquests insectes. "La guia no està orientada només per la canalla sinó que està pensada per aquella gent que comenci a interessar-se per les papallones", va exposar.

L’autor va detallar algunes d’aquestes curiositats, com per exemple que si volem que s’acosti una papallona per veure-la de prop i poder-la fotografiar un truc fàcil és obrir per la meitat una peça de fruita molt madura i el sucre l’atraurà.

També va parlar sobre el cicle vital d’aquest insecte que, en general, viu poc. Algunes papallones viuen només un parell de dies perquè és la fase que els hi serveix per reproduir-se, però també n’hi ha d’altres espècies que poden durar setmanes. 

Una altra dada que va donar va ser que el canvi climàtic està afectant aquests insectes, ja que cada vegada és més habitual trobar espècies que no són habituals al territori, com la papallona monarca o la tigre. 

El proper acte del programa Dies de Llibres serà avui dissabte, a les 12 hores a la Torre del Port, amb la presentació del llibre El dia de l’escórpora de Miquel Bonet.

Comenta aquest article