Literatura
L'escola La Bòbila, guardonada amb el Premi Pilarín Bayés de contes escrits per nens i nenes
Ho ha fet en la categoria de Cicle Superior i amb l'obra Dijous, el dia del punt i a part amb pseudònim classe dels ninos
Coincidint amb la diada de Sant Jordi, 18 escoles catalanes de primària han estat guardonades amb el Premi Pilarín Bayés de contes escrits per nens i nenes, que organitza l’Obra Social Sant Joan de Déu i l’Editorial Mediterrània amb el suport d’Educa Borrás i l’Ajuntament de Vic. El concurs, que aquest 2024 celebra la 21a edició, fomenta l’escriptura, la creativitat i l’educació en valors a les aules. L'escola La Bòbila de Cambrils és un dels centres premiats. Ho ha fet en la categoria de Cicle Superior i amb l'obra Dijous, el dia del punt i a part amb pseudònim classe dels ninos.
En iniciar el curs es va convidar els infants a què amb ajuda del professorat reflexionessin, debatessin i inventessin un conte sobre cuidar des d’una mirada àmplia: partint de vetllar per l’altra i també per un mateix, cuidar la família i les amistats, estar atent a les necessitats d’aquelles persones amb qui convivim i tenir cura de les persones més vulnerables de la societat. Però també cuidar l’escola, el barri o la ciutat per tal que siguin espais més amables i habitables, protegir els animals i la natura o preservar el planeta, així com conèixer, gaudir i difondre la cultura pròpia o la d’altres pobles com a forma de cuidar la societat.
Uns 1.500 contes rebuts en aquesta edició
La temàtica ha suscitat gran interès entre la comunitat educativa, ja que enguany, s’han presentat al Premi gairebé 1.500 contes dividits en les categories de: cicle inicial, cicle mitjà i cicle superior, contes escrits per més de 10.000 infants de més de 200 escoles d’arreu de Catalunya que ens parlen del valor que els infants donen a les cures en el seu dia a dia. De com cuidem o ens cuiden els avis i les àvies o altres membres de la família, les cures entre els companys i les companyes o la necessitat de preservar la natura i la cultura.
De totes les històries participants, finalment s’han escollit 18 contes guanyadors. Tres gràcies al vot popular i els quinze restants d’acord amb la valoració del jurat format per Pilarín Bayés, Diana Casellas, Víctor Cucurull, Mònica Estruch, Eduard Fornés, Alegria Julià, Gonçal Luna, Meritxell Margarit, Noemí Pes, Xavi Ramiro, Laura Gonzalvo, Esther Farrés i Arnau Morés. Com ja és habitual, al jurat professional s’hi afegeix un jurat infantil format aquest any per l’Adisse Pastor, la Gina Flores i la Gal·la Calveres.
El proper 28 de maig la ciutat de Vic tornarà a acollir al teatre de l’Atlàntida la festa de lliurament dels premis en una jornada plena d’activitats i sorpreses pels infants guanyadors en el que es presentarà el llibre dels contes guanyadors il·lustrats per la Pilarín Bayés i editat per Editorial Mediterrània.
Premi amb caràcter social
Des del 2003, el Premi impulsat per Editorial Mediterrània ha convidat els infants a escriure contes sobre la Mediterrània, la Música, l’Aigua o els Boscos. El 2013 amb la incorporació d’Obra Social Sant Joan de Déu es va veure en el premi com l’oportunitat de sensibilitzar i fer visibles realitats vulnerables entre els infants, proposant temàtiques de caire social al voltant de la solidaritat, la salut mental o les migracions, entre altres. Durant les 21 edicions, la convocatòria no ha fallat mai a la seva cita amb els infants i les escoles. Fins i tot en pandèmia, el guardó es va reinventar amb una gran festa a través de les xarxes a la que s’hi va sumar un bon grapat de cares conegudes com Els Amics de les Arts, Tomás Molina, Agnès Busquets, Juliana Canet o el grup Xiula que van llegir els contes guanyadors a través dels seus perfils d’Instagram, acompanyant els infants en l’edició dels contes sobre la Diversitat.
L’Apunt
Recull dels contes premiats
En la categoria de cicle inicial:
Un estiu per recordar amb pseudònim Perú, escrit per l’alumnat de l’Escola de Sant Andreu de la Barca
El Capità Cruelcor amb pseudònim Els Pirates, escrit per l’alumnat de l’Escola Escola Arrels-Blanquerna de Badalona
Benvinguts amb pseudònim els Grallers i les gralleres, escrit per l’alumnat de les Escolàpies de Sant Martí de Barcelona
Quina biblioteca! amb pseudònim Bàsquet, escrit per l’alumnat de l’Escola FEDAC de Vic
El gomet que no sabia rodolar amb pseudònim Euforiets, escrit per l’alumnat de l’Escola Anselm Clavé de Ripollet
La tintorera Norfeu amb pseudònim Cap de Creus al rescat, escrit per l’alumnat de l’Escola Els Grecs de Roses
En la categoria de cicle mitjà:
Pillpintu amb pseudònim Koko, escrit per l’alumnat de l’Escola Badalonés de Badalona
La fada de drap amb pseudònim Fades de conte, escrit per l’alumnat de l’Escola Carles III de Sant Carles de la Ràpita
Jo per tu i tu per mi amb pseudònim Correfoc, escrit per l’alumnat de l’Escola Badalonés de Badalona
M’he perdut al parc amb pseudònim Una colla que fa equip, escrit per l’alumnat de l’Escola Dominiques de Tarragona
L’avi Mamut i els seus companys i les seves companyes amb pseudònim Els mamuts de l’Escola La Muntanya d’Aiguafreda
De la "a" a la "z": Cuidem-nos amb pseudònim 6Q de l’escola Sant Antoni Maria Claret de Cornellà de Llobregat
En la categoria de cicle superior:
El llaüt de l'avi amb pseudònim Julivert, escrit per l’alumnat de Institut Escola Àngel de Tobies del Vendrell
La Càmera dels Records amb pseudònim Els Fotògrafs, escrit per l’alumnat de l’Escola Joaquim Salarich de Vic
Un scape room molt especial amb pseudònim Kepler 452B, escrit per l’alumnat de L’escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada
Un hort especial amb pseudònim Estrelles poca-soltes, escrit per l’alumnat de l’Escola Badalonès de Badalona
Dies impossibles amb pseudònim Nasa, escrit per l’alumnat de l’escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada
Dijous, el dia del punt i a part amb pseudònim classe dels ninos, escrit per l’alumnat de L’escola La Bòbila de Cambrils