Informació general

Comerç

Trenta anys del darrer canvi d'ubicació del mercadet ambulant dels dimecres

Aquest canvi no va estar exempt d'una llarga polèmica, queixes per part dels marxants i, fins i tot, una manifestació i un període de vaga per part dels venedors

Per Berta Ruiz

Imatge del mercadet ambulant a l'espai on, actualment hi ha la plaça de l'Ajuntament, l'any 1990
Imatge del mercadet ambulant a l'espai on, actualment hi ha la plaça de l'Ajuntament, l'any 1990 | Lluís Domingo

El mercadet ambulant dels dimecres compleix 30 anys a l'actual ubicació del passeig d'Albert i, a tocar del parc del Pinaret. Aquest canvi però, no va estar exempt d'una llarga polèmica, queixes per part dels marxants i, fins i tot, una manifestació i un període de vaga per part dels venedors ambulants. La història del canvi d'ubicació es remunta a l'any 1990. Aleshores ja hi va haver un primer acord per efectuar aquest trasllat, concretament a l'avinguda del Mil·lenari, però el fet que la remodelació que es volia fer a la zona direccional  i la posterior construcció de l'edifici del nou consistori no tirés endavant fins uns anys més tard va fer que el projecte, finalment, no es prioritzés. L'any 1994 va ser quan l'Ajuntament va acordar traslladar el “mercadillo” a la zona entre el passeig d'Albert i el Pinaret. La decisió es va prendre donat que les obres del nou edifici de l'Ajuntament impedien la seva continuïtat. Durant força anys, el mercadet ambulant s'havia ubicat a la zona direccional, a l'espai de l'actual plaça de l'Ajuntament.

L'Associació de Marxants també va apuntar la possibilitat que es recuperessin els dos “mercadillos” que hi va haver fins l'any 1985, un a la vila i l'altre a la platja

El febrer de 1994, l'Associació de Marxants de Tarragona va presentar les seves propostes a la regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament. Els marxants es negaven a abandonar l'actual emplaçament ja que el consideraven ideal pel fet que es trobava entre la Vila i la Platja. Les alternatives feien especial èmfasi en una zona entre els dos nuclis habitats. L'Ajuntament va consultar aquestes propostes a la Policia qui va presentar uns informes desaconsellant la poca operativitat d'aquestes solucions. La comissió de govern les va rebutjar i va decidir mantenir la idea de situar-lo a al zona alta. En aquells moments, l'Associació de Marxants també va apuntar la possibilitat que es recuperessin els dos “mercadillos” que hi va haver fins l'any 1985, un a la vila i l'altre a la platja, proposta que tampoc va prosperar. Aleshores, el regidor de Serveis de l'Ajuntament, i qui va dur el pes de les negociacions, era Pere Llorens.

Manifestació el juliol de 1994 i recollida de signatures

El malestar dels marxants durant aquell any 1994 va propiciar que el canvi no fos immediat. Inicialment, el canvi d'ubicació havia de fer-se el maig d'aquell any però, posteriorment, es va fixar la data del setembre de 1994. Dos mesos abans, al juliol, es va realitzar el sorteig per triar el lloc d'ubicació de les parades. L'Associació de Marxants de Tarragona va impugnar el sorteig i el canvi d'ubicació. Els comerciants criticaven que la nova ubicació estava situada “en un lloc pràcticament deshabitat” i que no era favorable. Novament, els marxants estaven disposats a realitzar un mercadillo al carrer d'Andalusia a la zona de l'Eixample Platja els dimecres i, un altre, els dijous a la zona del passeig d'Albert. Segons una estadística, aleshores, els marxants del mercadillo, el 98% estava en contra del canvi. Els marxants van iniciar uns actes de protesta que van tenir continuïtat tots els dimecres. També van iniciar una recollida de signatures. De fet, el 27 de juliol de 1994, es van manifestar pels carrers de la localitat com a acte de protesta pel canvi d'ubicació.

Conflicte viu, a principis de 1995

El març de 1995, segons informava la Revistas Cambrils, el conflicte entre els marxants i l'Ajuntament seguia ben viu. Els marxants seguien reivindicant un mercadet a la zona de la Vila, però també un altre al Port. De fet, des del punt de vista comercial afirmaven que la zona del Pinaret no els beneficiava ni a ells ni al comerç de Cambrils.

El dimecres 17 de maig de 1995, els marxants van tornar a parar el mercat ambulant desconvocant la vaga que durava des del mes de gener d'aquell any

El dimecres 17 de maig de 1995, els marxants van tornar a parar el mercat ambulant desconvocant la vaga que durava des del mes de gener d'aquell any. El dia abans, els marxants i l'Ajuntament arribaven a un principi d'acord. Tot just feia una setmana que uns quants marxants havien muntat les parades pel seu compte i van ser titllats d'esquirols per alguns dels seus companys. El nombre de parades, aleshores, es va mantenir en 135, les mateixes que existien a la Zona Direccional.

Diferents emplaçaments del mercadet i un segon mercat setmanal, a la Vila

Des de principis dels anys 80, el mercadet ambulant estava ubicat a l'actual plaça de l'Ajuntament, al Centre Direccional. Era un descampat de terra. Allí hi van estar fins a inicis dels anys 90. Anteriorment, el mercat es muntava al carrer d'Andalusia on, aleshores, hi havia un espai ampli sense urbanitzar i sense edificacions a tocar de la via. Més enrere, el mercadet ja havia passat per diferents emplaçaments com els voltants de l'actual Hotel Mònica, a la plaça d'Aragó –als anys 70– i també al Port. En aquests espais del Port, el mercadet es muntava als dimecres, mentre que els dijous també es feia un altre mercadet a la zona de la Vila. Aquest es muntava a la plaça de Josep Martí i Nolla, davant del Mercat Municipal de la Vila.

Imatge del mercat de marxants a la plaça d'Aragó, a principis dels anys 70 (foto: Cedida)

Unificació dels dos mercats setmanals al carrer d'Andalusia

La primera vegada que es van unificar ambdós mercats i en un sol dia va ser quan es va decidir la ubicació del carrer d'Andalusia. L'argument de l'Ajuntament era tenir un únic mercat en un espai cèntric. Un temps després, es va tornar a canviar la ubicació i es van situar a l'actual plaça de l'Ajuntament on, el mercadet hi va estar uns 10 anys. Amb la construcció del nou edifici consistorial, es va fer necessari un nou canvi. Aleshores, la resistència dels marxants va ser dura perquè no entenien que se'ls fes marxar d'un espai cèntric a tocar del Port i de la Vila. Els comerciants proposaven el passeig de La Salle, idea que no es va acceptar i que va portar a la confrontació amb el govern municipal del moment.

Imatge del mercadet ambulant, l'abril de l'any 2013 (foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

L’Apunt

110 parades al mercadet ambulant actual
Actualment, el mercadet ambulant dels dimecres compta amb un total de 110 parades fixes, 90 de les quals són de tèxtil i moda –roba infantil, roba d'home i dona, llenceria, complements–, una desena són d'equipament per a la llar i una desena més són d'alimentació –pesca salada, fruita, verdura, fruits secs, llaminadures–. Aquest nombre de parades que hi ha actualment contrasta amb el número de parades que hi havia al mercadet ambulant l'any 1990 i que era de 165.

Comenta aquest article