Art
L'exposició itinerant «L'art de la posidònia» arriba a Eivissa
Les pintures de David Callau i les fotos de Rosa M. Vilella i Glups Diving comparteixen espai amb altres artistes
L'exposició col·lectiva itinerant “L’art de la posidònia” va arribar dimecres a l’Estació Nàutica d’Eivissa on es podrà visitar fins el 31 de maig. La iniciativa s’emmarca en el projecte “Viu la Posidònia”, impulsat conjuntament pels Ajuntaments de Cambrils, Eivissa i Dénia, amb l’objectiu de crear experiències i productes sostenibles.
La mostra, que està finançada amb Fons Next Generation de la Unió Europea, es va inaugurar a principis del 2023 a Madrid, coincidint amb la Fira Internacional de Turisme FITUR, posteriorment va passar per la Galeria 7D’art Cambrilsde David Callau i la Casa de Cavallers de Dénia i, aquesta primavera, acaba el seu recorregut a Eivissa dins dels actes de celebració dels 25 anys de la declaració de l’illa balear com a Patrimoni de la Humanitat.
L’exposició multidisciplinar uneix l’art, la cultura i la preservació de l’entorn marí, a través de dissenys únics de joieria, ceràmica, pintura i escultura, juntament amb fotografíes de les tres ciutats, amb la posidònia com a nexe comú. L’exposició reuneix obres de l’artista cambrilenc David Callau, joies dels eivissencs Elisa Pomar i Enric Major, ceràmica de Dénia d’Angelica Fossemó i Jean Fleche, a més d’escultures d’Antonio Villanueva i pintures de Julia Ribas, com a aportació de la Fundació Baleària.
En la mostra d’Eivissa, també s’hi han incorporat obres de les artistes Irene de Andrés i Elena Martí i s’han ampliat i renovat algunes de les peces exposades. Com en les altres edicions, l’exposició es completa amb fotografies de praderies de posidònia d’autors illencs i de Cambrils.
Pigment a partir de posidònia
L’exposició inclou diferents obres pictòriques realitzades amb posidònia de l’artista cambrilenc David Callau. Després d'estudiar el tractament de la planta seca, Callau va aconseguir transformar-la en un pigment natural com a base per a les seues pintures. Així va començar un dels seus primers treballs amb la posidònia. Posteriorment, a Cambrils, va seguir un procés artístic d’investigació sobre la posidònia i la textura natural de la seua forma i el seu cos per traslladar-la al llenç. El resultat és un treball on la posidònia forma barreres de matèria, que des de l’aire s’assemblen als mars que banyen Eivissa, Dénia i Cambrils.
La participació artística de Cambrils es completa amb sis imatges de la praderia de posidònia de les platges de l’Esquirol i del Cavet, signades per Rosa M. Vilella i per l’empresa Glups Diving. Les fotografies mostren la bellesa i la riquesa de l’ecosistema marí, posant el focus no sols en les praderies de posidònia que poblen el fons del litoral, sinó també en la varietat d’espècies aquàtiques que viuen al voltant.
Mendoza: «Tenim la màxima responsabilitat per preservar aquesta planta»
La inauguració de la mostra a Eivissa va comptar amb la participació de l’artista cambrilenc David Callau, la regidora de Turisme i Platges, Camí Mendoza; que va viatjar a l’illa acompanyada del regidor de Cultura i Patrimoni Històric, Jordi Barberà i el director del patronat de Turisme, Vadim Koryagin.
En el seva intervenció, Camí Mendoza va afirmar que “com a destinacions turístiques tenim la màxima responsabilitat per preservar aquesta planta i el nostre entorn natural, i per això és molt important felicitar els artistes que han posat el cor en les seves obres i ens ajuden a sensibilitzar la població i els visitants sobre la importància de la conservació de la posidònia”. La regidora també va afirmar que l’exposició “constitueix una experiència compartida i ens ha d’ajudar a desenvolupar noves iniciatives a partir d’ara i en el futur”.