Política
El govern aprova la modificació del conveni de la Policia sota les dures crítiques de l’oposició
El pla de treball tira endavant tot i l’informe desfavorable de Recursos Humans, una decisió que Vox, PP i NMC qualifica «d’ineptitud» i «presa de pèl»
El govern municipal va aprovar, en el ple ordinari celebrat ahir, la modificació del pla de treball de la Policia Local. Era una de les moltes pedres a la sabata en matèria de Recursos Humans a la casa consistorial —feia 18 anys que no s’actualitzaven les condicions— i, solucionar-ho, una de les voluntats de l’executiu que encapçala Alfredo Clúa. Tot i això, la modificació s’ha tirat endavant amb un informe negatiu del cap de Recursos Humans i amb les crítiques, algunes d’elles molt dures, de tots els partits de l’oposició, que van acusar el govern i a la regidora d’Organització, Gemma Balanyà, de fer la feina "de pressa i malament".
Balanyà va mostrar-se satisfeta i, fins i tot, emocionada de poder portar a ple aquesta modificació parcial —l’oposició va dir que era "pràcticament integral"— que s’ha "negociat, consensuat i pactat" amb els tres sindicats representatius de l’Ajuntament: CCOO, CSIF i UGT. "Som conscients que hi ha molts temes de personal pendents i els abordarem i solucionarem pas a pas, perquè governar implicar responsabilitat i, sobretot, coherència", va afirmar.
Segons la regidora d'Organització, es va començar a treballar amb els sindicats i la cap de la Policia al mes de setembre i el passat mes de març es va tancar l’acord aprovat. El procés tindrà una segona fase —segons la regidora, "durant els mesos d’estiu"—, quan s’hauran de modificar les fitxes laborals i altres temes formals.
David Chatelain (PP): "Fan una aprovació de qualsevol manera per treure’s el mort de sobre"
La modificació del conveni, però no seria del tot correcta segons l'oposició, ja que en la seva exposició van afirmar que hi ha una sèrie de punts que han estat assenyalats per l’informe del cap de Recursos Humans com a "no ajustats a la legalitat". Balanyà va precisar que s’esmenaran en els pròxims mesos.
David Chatelain —exregidor de Seguretat Ciutadana i coneixedor de la situació per haver liderat les negociacions durant el passat mandat— va carregar durament contra la regidora i el govern per "aprovar una cosa incorrecta" i amb "coses il·legals". El portaveu del Partit Popular va argumentar que el funcionament apropiat hagués estat "l’aprovació d’un nou pacte" i no la "modificació integral de l’actual".
"Diuen que esmenaran els punts il·legals. I per què no ho presenten de forma correcta? No seria més fàcil esperar a tenir-ho tot lligat? Què es pretén amb aquesta urgència?", va preguntar-se el líder del PP, que va suggerir que els sindicats han amenaçat amb una vaga en període electoral.
A més, Chatelain va recordar que aquest conveni haurà de ser validat per la Prefectura de Policia del Camp de Tarragona, que és qui ha d’aplicar el conveni. De fet, va vaticinar que "no s’obtindrà aquest aval tècnic". També va afirmar que la Cap de la Policia Local va abandonar les negociacions perquè no se li feia cas de les seves sol·licituds. "El que volen és fer una aprovació de qualsevol manera per treure’s el mort de sobre i, quan aquest conveni no tiri endavant, diran que tots estan contra seva. Això és una covardia i una ineptitud", va manifestar Chatelain, que va acabar dient que, "el que més nerviós ha d’estar", és el regidor de Seguretat Ciutadana, Enrique Arce, ja que haurà de ser ell qui "baixi i digui als policies que els ha venut".
Oliver Klein (NMC): "Esperem que la Cap de la Policia no marxi, seria terrorífic"
Oliver Klein, del Nou Moviment Ciutadà, també va criticar les presses del govern per aprovar aquest conveni i per no donar continuïtat al que s’havia treballat en l’anterior mandat. Igual que Chatelain, l’exalcalde va afirmar que "no hi ha cap seguretat que la modificació de conveni es pugui aplicar".
A l'inici del ple, Klein va expressar el seu "malestar i crítica" amb el govern, ja que van presentar a l'oposició el nou pla un dia abans del ple. "No és de rebut que hi hagi comissions extraordinàries i urgents. La seva urgència no és la urgència nostra (...) Han de pensar en la població i que hi ha altres grups polítics i s'ho estan passant col·loquialment pel forro", va dir visiblement enfadat.
Durant la seva intervenció en aquest punt, el portaveu de l'NMC va afirmar, respecte a la Cap de la Policia Local, que se li està "traient tota l’autoritat" i que, això, pot tenir conseqüències. "Esperem que no marxi, perquè això seria terrorífic. Ens deixaria orfes i vostès serien culpables", va dir Klein, que va descriure la modificació del pla de treball com un "brindis al sol" i una "presa de pèl per la policia, la gent de l’Ajuntament i de Cambrils".
Aquesta aprovació "portarà problemes"?
Després de les dures acusacions, Gemma Balanyà es va limitar a recordar que tant Chatelain com Klein havien format part de l’anterior govern i no van progressar en aquestes negociacions. Els dos membres de l’oposició també van recordar que el cap de Recursos Humans aleshores era l’actual alcalde, Alfredo Clúa. Aquest va desfer-se de tota responsabilitat en la negociació, mentre que Chatelain va acusar-lo de no haver tingut gens d’interès en què la modificació del conveni tirés endavant.
El portaveu del PP va acabar la seva intervenció constatant que el govern no havia desmentit cap de les seves apreciacions: "quien calla otorga". Aquest tens debat es va acabar amb la intervenció d’Oliver Klein, que va advertir que l’aprovació d’aquest conveni "portarà problemes".
Tots els partits de l’oposició van votar en contra del punt —inclòs VOX que en la seva intervenció va ser breu i va donar els mateixos arguments que PP i NMC—, però la modificació del pla de treball va quedar aprovada amb els vots del govern.