Informació general

Construcció

COATT: «L'estat de conservació del parc immobiliari a les comarques tarragonines no és bo»

Dels quasi 120.000 edificis de les comarques de Tarragona que haurien d’haver passat la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) només l’han passat un 20%

Per Redacció

Imatge d'arxiu d'una bastida en un edifici
Imatge d'arxiu d'una bastida en un edifici | Cedida

Dels gairebé 120.000 edificis de les comarques de Tarragona que haurien d’haver passat la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) d’ençà de la publicació del primer decret que en parla ara fa dotze anys, només l’han passat uns 24.000, un 20%. Segons el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona (COATT), la situació és alarmant perquè l’estat de conservació dels parc immobiliari no és bo. Tot i que no passar la ITE pot comportar sancions importants, no se n’ha imposat cap i, per tot plegat, el COATT demana a l’administració que assumeixi el seu paper.

Les dades, que dona a conèixer el Col·legi Oficial d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) i que procedeixen de diverses fonts com l’IDESCAT o l’INE, posen en evidència la manca d’implantació de la inspecció tècnica tot i les campanyes informatives realitzades tots aquests anys. La Inspecció Tècnica d’Edificis, creada al 2010 com un procediment per verificar el deure de conservació dels edificis on vivim, ha tingut major rellevància per a l’Administració arran del greu incendi que va afectar un edifici a València el passat mes de febrer, o els problemes sistèmics a l’estructura, en edificis de Badalona o Santa Coloma de Gramenet.

El seguiment de la normativa per part dels ajuntaments ha estat molt baix

Amb tot, però, el seguiment que han fet els ajuntaments del compliment de la normativa i, per tant, de l'obligatorietat que els edificis passin la inspecció, ha estat molt baix i, en la majoria de casos, del tot nul i això s’ha traduït, entre altres, amb el fet que no s’ha imposat cap sanció a cap propietari per no passar la ITE. Les administracions locals, tampoc han fet campanyes d’ajut per la finançament d’aquesta inspecció i, per altra part, les campanyes informatives dels anys 2015 i 2023 no han arribat a les comunitats del propietaris ni als seus administradors.

Les dades de què disposa el COAATT, que no són totalment oficials ja que no existeix una informació publicada al respecte fins ara, parlen dels edificis de les deu comarques de Tarragona excepció de les Terres de l’Ebre. Ara mateix, segons el COATT, hi ha un clar desconeixement de l’estat actual de la major part del part parc immobiliari català, perquè no es disposa d’informació sobre el tipus d’estructura, les característiques de les façanes o aquella que permeti saber si existeixen encara instal·lacions de fibrociment o aluminosi a l’esmentat parc d’habitatges. 

Implantació del Llibre de l'Edifici

Des del COAATT es recorda, de manera rellevant, que la implantació del Llibre de l’Edifici, document imprescindible que fa una diagnosi acurada de l’estat actual d’un immoble i en programa el seu manteniment, no ha arribat a quallar com tocava malgrat l’administració ha fet un tímid intent del seu desplegament mitjançant els fons europeus Next Generation. El Llibre de l’Edifici és una eina clau que permet als propietaris o als futurs compradors poder entendre l’estat de l’edifici i les inversions en rehabilitació que caldria fer-hi, per acabar sent responsables de la seva actualització i manteniment.

El COAATT Insisteix en la importància d’assessorar i fer el seguiment de l’estat del parc immobiliari de la província, en la necessitat imminent de tenir la informació del seu estat per poder gaudir d’edificis saludables que millorarien la qualitat de vida, la salut i la seguretat dels seus ciutadans. Per acabar, l’informe elaborat pel Col·legi Oficial d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, parla d’una realitat que cal resoldre ja que, en base als informes sobre edificis registrats al COAATT l’any 2023 i durant el primer trimestre del 2024, la major part dels habitatges revisats presenten deficiències importants o greus.

60% de les patologies idenficades afecten a les façanes i les cobertes

Cal destacar que, gairebé el 60% de les patologies identificades afecten a les façanes i les cobertes. Són, sense cap dubte, els elements que pateixen d’un pitjor manteniment. En detall, els elements que presenten més patologies detectades són l’estructura del sostres i els terres, especialment els terrats i cobertes o els revestiments de façanes

Comenta aquest article