Cultura

Història

El taller «El Quadern de l'avi» porta la història local a les escoles cambrilenques

“El quadern de l’Avi” és un projecte sorgit de la Revista Cambrils el 2008 i editat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament el 2016

Per Redacció

Un moment d'una de les sessions impartides per l'historiador Ignasi Martí i la il·lustrador Laia Ferraté
Un moment d'una de les sessions impartides per l'historiador Ignasi Martí i la il·lustrador Laia Ferraté | Cedida

El taller didàctic de la publicació il·lustrada “El Quadern de l’avi” ja ha passat aquest curs per les set escoles de Cambrils per acostar la història local a l’alumnat de 5è de primària. Com cada any, l’activitat ha estat impulsada pel Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils en el marc del Pla Educatiu d’Entorn (PEE), i ha anat a càrrec dels autors del llibre: la il·lustradora Laia Ferraté i l’historiador Ignasi Martí.

Aquest curs el taller s’ha impartit a pro de 500 nenes i nens i, com en les edicions anteriors, l’Ajuntament ha subministrat un llibre il·lustrat a cada alumne. Durant el taller, Laia Ferraté realitza una il·lustració de grans dimensions en paper i Ignasi Martí s’encarrega de treballar aspectes de contextualització històrica i de l’entorn proper a l’alumne. Al final de la sessió, el dibuix es lliura a cada grup classe com a testimoni de l’activitat i com a oportunitat per a continuar treballant aspectes del llibret il·lustrat.

“El quadern de l’Avi” és un projecte sorgit de la Revista Cambrils el 2008 i editat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament el 2016. El curs 2016-17 va ser el primer que es va impartir aquest taller als centres educatius de Cambrils, amb l’objectiu d’aproximar l’alumnat a l’elaboració d’un llibre il·lustrat com aquest i repassar episodis del passat de Cambrils.

Per què a Cambrils hi ha tantes torres? La xarranca existia en època dels romans? Com es fa una il·lustració a color? Per què la protagonista es diu Camí? Són algunes de les preguntes indagadores amb l’alumnat per treballar l’elaboració del conte.

Un dels objectius del Pla Educatiu d’Entorn (PEE), també recollit en el currículum de l’educació primària, és el compromís cívic de l’alumnat en un marc de convivència, que passa per conèixer i estimar la pròpia història i posar-la en valor.

Comenta aquest article