Tarraco Viva
Cambrils acollirà una conferència i una recreació en el marc del festival Tarraco Viva
El Museu d’Història se suma a aquesta iniciativa amb una xerrada sobre Dionís i repetirà l’espectacle amb cavalleria romana a càrrec de la companyia ‘Ala Augusta’
Per setzè any consecutiu, Cambrils tornarà a ser seu del festival Tarraco Viva, que s’ha consolidat com un dels més rellevants d’Europa. Una vegada més, l’Ajuntament, a través del Museu d’Història, se suma a la iniciativa amb les seves aportacions al coneixement del món romà a casa nostra ubicant-ne l’epicentre a la Vil·la romana de La Llosa.
El programa local inclou una conferència sobre els significats del culte a Dionís, una recreació al jaciment de la Llosa de la cavalleria romana als camps de batalla de l'antiguitat, i quatre dies de portes obertes al Museu Molí de les Tres Eres i la Torre del Port.
Aquestes jornades de recreació històrica, que arriben a la XXVI edició, tenen enguany un programa on el mar Mediterrani pren protagonisme. Un mar que ha estat clau en la història de la humanitat i que ha contribuït des de sempre al desenvolupament i la prosperitat de les nostres terres. El port de Tàrraco va tenir un paper crucial en la connexió entre el Mediterrani occidental i l’oriental, ja que facilitava el transport de mercaderies i persones entre les diferents regions de l’Imperi romà.
Conferència «El retorn de Dionís»
El dimecres 15 de maig es portarà a terme la conferència “El retorn de Dionís. Més enllà dels clixés d’un dels grans cultes de l’Antiguitat” a càrrec de Rafael López-Monné, Cap de la unitat Port-Ciutat del Port de Tarragona, investigador de la URV, fotògraf i llicenciat en Geografia i Història.
L'acte es realitzarà al Molí de les Tres Eres, on es troben exposats permanentment el conjunt de bronzes romans de La Llosa relacionats amb el consum ritual del vi, on destaca la figura del lampadari que evoca al déu Bacus, translació romana del culte grec a Dionís, el déu antic del vi.
La seva figura, però, ha quedat popularment ridiculitzada com el déu dels desenfrenaments orgiàstics i etílics. Què hi ha darrere dels tòpics que arrossega una de les principals religions de la Grècia antiga? Com és que el déu al qui més estudis s’han dedicat des de múltiples camps del coneixement ha quedat reduït a aquest clixé?
Rafel López-Monné presentarà per primera vegada en el marc de Tarraco Viva, un projecte on hi ha participat més d'una seixantena de persones, entre arqueòlegs, historiadors, filòlegs, restauradors, estilistes, actors, figurants, gestors culturals i fotògrafs. Prenent com a base la iconografia clàssica, i a través de la fotografia i de la recreació històrica, la proposta “El retorn de Dionís” pretén apropar els significats del culte a Dionís als espectadors del segle XXI.
Recreació «La cavalleria i el cavall de Roma»
El dissabte 18 de maig, després d’una primera edició l’any passat, s’oferirà per segona vegada al jaciment La Llosa un espectacle habitual a Tarragona del Festival Tarraco Viva. Es tracta de la recreació “La cavalleria i el cavall a Roma” a càrrec del grup de reconstrucció històrica Ala Augusta del Camp de Tarragona.L'objectiu és presentar en dues sessions en castellà i català, els orígens i el paper que va jugar la cavalleria romana en els camps de batalla de l'antiguitat. A diferència de l’edició anterior, enguany l’activitat no requereix reserva prèvia ja que l’accés serà lliure fins a omplir l’aforament.
A més d’aquests actes, els dies 18, 19, 25 i 26 de maig, es duran a terme jornades de portes obertes a tots els espais museístics de Cambrils oberts actualment a la ciutadania com són el Molí de les Tres Eres i la Torre del Port, coincidint amb els dos caps de setmana del festival en l’horari habitual d’obertura.
El Dia Internacional dels Museus
Tot aquest programa coincideix, enguany, amb el Dia Internacional dels Museus, que se celebra a tot el món al voltant del 18 de maig, fet que permet al Museu d’Història de Cambrils sumar-se un any més a la proposta del Departament de Cultura de la Generalitat de celebrar conjuntament el Dia Internacional dels Museus 2024, tot organitzant portes obertes i activitats que segueixin el lema del Consell Internacional de Museus (ICOM), que enguany és 'Museus per l'educació i la investigació'.
Per portar a terme a Cambrils aquestes activitats es compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils, l'Ajuntament de Tarragona, el Campus Extens de la URV, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. Totes les activitats seran gratuïtes fins a omplir els aforaments i no requereixen reserva prèvia.