Informació general

Sanitat

L'Hospital Sant Joan de Reus crea un servei conjunt d'hematologia amb l'ICO per millorar la qualitat assistencial

S'integrarà a la xarxa de serveis d’Hematologia clínica que l’ICO té implantada a les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

Per Redacció

Una infermera fent una prova mèdica a una pacient en el nou servei d'Hemetologia clínica a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus
Una infermera fent una prova mèdica a una pacient en el nou servei d'Hemetologia clínica a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus | ACN (Mar Rovira)

Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han establert un acord de col·laboració per a la creació del servei conjunt d’Hematologia Clínica a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus (HUSJR). El servei, que iniciarà l’activitat aquesta setmana, s’integra a la xarxa d’hematologia clínica que l’ICO té implantada a les regions sanitàries del Camp de Tarragona (RSCT) i les Terres de l’Ebre i que forma part d’una estructura en què participen 25 hospitals d’arreu del país, amb cobertura a més del 50% de la població catalana.

La col·laboració pretén millorar l’atenció sanitària de l’hematologia clínica i de l’onco-hematologia a la població de la RSCT, garantint l’equitat d’accés i la continuïtat assistencial per evitar desplaçaments innecessaris i demores en l’atenció als usuaris. Així, es configura una activitat compartida entre els serveis d’Hematologia de l’ICO, de l’HUSJR i dels serveis d’Oncologia Mèdica i d’Oncologia Radioteràpica de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud (IOCS), també de l’hospital. El nou servei conjunt, que coordinarà l’hematòleg Agustí Peró, de l’HUSJR, es farà càrrec del diagnòstic i tractament de pacients amb malalties hematològiques tan benignes com hemato-oncològiques.

La gerent de la RSCT, Imma Grau, valora positivament l’establiment del nou servei, ja que “incrementa les sinergies existents entre proveïdors i l’ICO, acosta l’eina a la ciutadania i reforça l’objectiu d’assolir una assistència igualitària, amb menys temps d’espera i menys desplaçaments. Nodrim amb nova eina profitosa la Regió i la seva ciutadania.” Per al Dr. Joan Borràs, director adjunt de l’IOCS “la unitat funcional aprofitarà els recursos especialitzats de diferents professionals i les estructures pròpies del servei d’oncologia per donar una continuada i millor atenció hemato-oncològica”.

La signatura permet compartir experiència i coneixements amb els equips de la resta de centres hospitalaris que formen la xarxa com, per exemple, a través dels comitès de tumors compartits dels serveis d’hematologia de la demarcació. El resultat, “un alt grau d’especialització professional i la unificació en el diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients hemato-oncològics del territori”, indica el director clínic de l’ICO a Tarragona-Terres de l’Ebre, Josep Sarrà.

Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp

L'Entitat de Dret Públic Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp, adscrita al Departament de Salut, es va constituir l'1 de juny de 2021 i actualment integra l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l'Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils i els Centres d'Atenció Primària de Vandellòs-l'Hospitalet, Riudoms, la Selva del Camp i Marià Fortuny de Reus.

De l’HUSJR en forma part l’IOCS, centre de referència oncològic de la demarcació, que porta a terme un programa integral d'atenció oncològica i on s’atenen uns 3.500 pacients nous a l'any.

Institut Català d’Oncologia

L’Institut Català d'Oncologia és un centre públic d’excel·lència en càncer. S'ocupa de la malaltia de manera integral, ja que aplega dins de la mateixa organització, l'assistència, la recerca, la formació especialitzada i la prevenció. És una empresa pública creada el 1995 pel Departament de Salut que va començar a funcionar a les instal·lacions de l'Hospital Duran i Reynals de l'Hospitalet de Llobregat. El 2002 es va inaugurar l'ICO Girona, a l'Hospital Doctor Josep Trueta, i l'any següent l'ICO Badalona, a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. El 2014 es va posar en marxa l'ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i al Verge de la Cinta de Tortosa.

A més, treballa conjuntament amb una vintena d’altres hospitals. L’objectiu d’aquest treball en xarxa és portar l’especialista allà on es troba el pacient i garantir l’equitat en la prestació sanitària.

Comenta aquest article