Informació general

Escola de Música

El govern municipal augmentarà les taxes de l'Escola de Música en un 9%

L'AMPA del centre lamenta l'augment del cost de les matrícules i la supressió d'unes bonificacions que l'executiu retira per «informes negatius sobre la seva legalitat»

Per Andreu Dalmau

Imatge de la façana de l'Escola de Música
Imatge de la façana de l'Escola de Música | Lluís Rovira i Barenys

En el ple d'aquest mes de maig s'hauran d'aprovar les ordenances de l'Escola Municipal de Música i ja estan despertant polèmica abans de sotmetre's a votació. Segons ha pogut saber revistacambrils.cat, el govern plantejarà una pujada d'un 9% a les taxes a tots els alumnes de l'EMMC i l'Associació de Mares i Pares del centre ja s'ha queixat per avançat, un cop han estat informats via mail. L'AMPA –que diu que, en alguns casos, l'augment de les taxes és del 18%– també lamenta que se suprimeixin bonificacions a col·lectius com les famílies monoparentals o als alumnes amb discapacitat.

Cal recordar que la gestió de l'Escola de Música ja ha despertat diferents polèmiques al llarg de la legislatura, sobretot pel que fa a la seva viabilitat econòmica. Jordi Barberà, regidor d'Educació, ha explicat en declaracions a revistacambrils.cat que aquest augment de les taxes és, precisament, fruit “d'una decisió política per fer viable l'EMMC”. El portaveu d'En Comú Podem creu que “l'escenari ideal” seria que les despeses derivades de l'activitat de l'EMMC es repartissin a parts iguals entre les famílies, l'Ajuntament i les administracions superiors. “S'apugen les taxes perquè ha pujat el cost de tot: del manteniment, dels sous, de l'energia...”, argumenta Barberà.

Aquest augment, de moment, seria lineal, és a dir, igual per a totes alumnes. L'Ajuntament, però, ha encarregat un estudi econòmic per detectar quins cursos són els més cars i la voluntat és que els preus d'aquests cursos s'adaptin més a la despesa. Per aquest motiu, en els cursos inicials –on les famílies ja paguen més d'aquest 33% que seria “desitjable”– s'intentaran mantenir, mentre que en programes més avançats, que tenen una despesa més elevada, el cost per les famílies continuarà augmentant.

Retirada de bonificacions

Aquesta pujada de les taxes se suma a la retriada d'algunes bonificacions que s'havien aplicat fins ara als familiars de treballadors de l'Ajuntament, a les famílies monoparentals o als alumnes amb discapacitat. Segons el regidor d'Educació, aquests descomptes no s'han eliminat per voluntat pròpia, sinó perquè hi ha informes negatius sobre la seva legalitat.

“Políticament, em fa mal retirar aquestes ajudes i la insistència per part de l'oposició a ajustar-nos a la llei quan, durant tants anys, això no s'ha fet”, lamenta Barberà, “a més, en moltíssims ajuntaments, aquestes bonificacions s'han aplicat i es continuen aplicant”. Des de l'AMPA consideren que la seva retirada “no té cap tipus de fonament jurídic i perjudica greument les famílies i l'alumnat”, a més de que “juga amb el futur de l'Escola de Música”.

Segons el regidor d'Educació, les úniques bonificacions que permet la legislació espanyola són per famílies nombroses –que, amb les noves ordenances, s'augmenta fins el 50%–, famílies nombroses especials –que puja fins el 100%– o víctimes d'atemptat terrorista. També es manté la bonificació del 75% per famílies de rendes baixes que és “la més necessària” segons el criteri de Jordi Barberà. El portaveu d'En Comú Podem es reunirà en els propers dies amb representats de l'AMPA de l'EMMC per explicar aquests fets.

L’Apunt

Preinscripcions oberts
En aquest context, l'EMMC obre el termini de preinscripcions pel curs 2024-2025 fins el pròxim 17 de maig. Les sol·licituds s'han de presentar de forma telemàtica a través d'aquest enllaç. En el cas que no sigui possible, del 13 al 17 de maig també es podran fer preinscripcions presencials de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores.

Per consultar les bases reguladores del procés de preinscripció i matrícula i ampliar la informació sobre els ensenyaments es pot entrar al web de l’Escola de Música o posar-se en contacte amb el centre a través del telèfon 977 36 81 02 o del correu electrònic escolamusica@cambrils.cat.

El projecte pedagògic del centre potencia l'ensenyament de l'instrument en grups d'entre 2 i 3 infants i fomenta la participació en cors, agrupacions i orquestres. L’aprenentatge d'instruments que ofereix l’escola, en funció de la demanda i la disponibilitat, són: viola, flauta travessera, cant, contrabaix, clarinet, viola de gamba, violí, guitarra, trombó, violoncel, piano, saxo i trompeta.

L'escola ofereix els programes Petits Músics per infants de 3 anys, Música i Moviment per nenes i nens de 4 a 7 anys, Música i Creativitat per nois i noies de 8 a 11 anys i Avançat per joves de 12 a 15 anys. També disposa de cursos d'aprofundiment per a nois i noies que es volen dedicar professionalment a la música i també ofereix la possibilitat de seguir un ensenyament no reglat que no condueix a l’obtenció un títol oficial, però que sí que prepara a l'alumnat per seguir els estudis reglats al Conservatori.

L'oferta formativa es completa amb un programa de Música a Mida per joves de 12 a 17 anys amb una pràctica més lúdica per evitar l'abandonament de l'ensenyament musical i un programa de Música a la Carta dissenyat en funció dels coneixements i motivacions de les persones interessades i que no té límit d’edat.

Comenta aquest article