Obres
El govern municipal destinarà 150.000 euros de romanent per refer el projecte del Teatre Auditori
La intenció de l'executiu és dividir el projecte en tres fases i que la sala principal es pugui utilitzar un cop acabada la primera, a finals d'aquest mandat
El govern municipal ja ha posat fil a l'agulla per desencallar el Teatre Auditori, un dels “projectes prioritaris” d'aquest mandat. Segons ha explicat el regidor de Cultura, Jordi Barberà, a revistacambrils.cat, la partida que es va obrir al pressupost de 2024 dedicada a aquest projecte es dotarà amb 150.000 euros del romanent de tresoreria de l'any passat. Amb aquests diners es revisarà el projecte arquitectònic original de l'obra que va elaborar Ramon Sanabria, amb qui l'Ajuntament ja està en contacte des de fa temps per dur-ho a terme.
“La idea és dividir el projecte en tres fases d'execució”, explica Barberà. La primera d'aquestes fases hauria de possibilitar la posada en marxa de la sala principal del Teatre Auditori amb tots els serveis necessaris per fer-ho: taquilles, vestidors, camerinos, lavabos... Això seria possible, però sense que les obres estiguessin enllestides del tot. “La caixa escènica no tindria les dimensions ni la sonorització final. No es podrien portar orquestres simfòniques, per exemple, però si altres concerts”, apunta el regidor de Cultura. En aquesta primera fase, també podria entrar la part de restaurant que “podria suposar una font d'ingressos”.
D'on sortiran els diners?
Desencallar la construcció d'aquesta primera fase és l'objectiu del govern per aquest mandat. Per dur-ho a terme es necessitarien “entre 2 i 3 milions d'euros”. “Aquests diners els ficaria l'Ajuntament i també buscarem finançament a la Diputació, a la Generalitat, a l'Estat i als fons europeus”, explica Barberà.
Un cop enllestida la primera fase de les obres que permetés ja donar-li ús a una part de la infraestructura, s'hauria d'acabar d'adaptar la resta de l'edifici. “En la segona fase es construiria un edifici annex que es fes servir d'Escola de Música, aprofitant bona part de les instal·lacions del Teatre Auditori que, en el projecte original, estan molt sobredimensionades”, apunta Jordi Barberà, “hi han moltíssimes sales que creiem que podrien ser utilitzables i, per tant, l'edifici que hauria d'acollir l'EMMC no seria tan gran com en el projecte original”. Però, d'on traurà el consistori els diners per dur a terme aquesta obra?
El departament d'Urbanisme també està buscant solucions per impulsar aquest projecte i una de les possibilitat més reals per aconseguir fons consistiria en canviar la qualificació urbanística del terreny on està actualment l'estació d'autobusos –que, recordem, hauria de traslladar-se al costat de l'estació de tren– de l'ús de “Serveis” a “Habitatge”.
Per permetre aquesta permuta, també s'hauria de canviar l'ús d'un solar al darrere del Museu d'Història –on ara hi ha un pàrquing– de “Habitatge” a “Serveis”. Amb aquest exercici de planificació urbanística, l'Ajuntament “sortiria guanyant” i aconseguiria diners per impulsar una part de les obres del Teatre Auditori sense dependre del finançament privat.
Barberà: «Estem al primer any de mandat i ja tenim els diners per elaborar el projecte»
“Tot això depèn dels tempos, però la voluntat política hi és”, afirma Jordi Barberà, “estem al primer any de mandat i ja tenim els diners per elaborar el projecte”. Un cop el govern tingui el projecte reelaborat, el següent pas serà fer la licitació perquè una empresa tiri endavant aquesta primera fase. La licitació es podria fer a partir de 2025 i, si s'adjudiquen, les obres podrien començar abans de final de mandat. “Quan acabi el mandat veurem si la primera fase està acabada, si han començat les obres... Tot això dependrà dels tràmits i de com avancin els fets”, reflexiona el regidor de Cultura, “el més important ara és apostar pel projecte i desbloquejar-lo. La resta és qüestió de temps”.