Festival Internacional de Música
El Festival Internacional de Cambrils entra en una nova etapa en la seva 49a edició
Se celebrarà entre l'1 i el 10 d'agost, organitzat per l'Ajuntament, amb un format descentralitzat i popular i amb Gossos i Rodrigo Cuevas com uns dels caps de cartell
El Festival Internacional de Música de Cambrils entra en una nova etapa a partir d'aquest estiu, en la celebració de la seva 49a edició que tindrà lloc entre l'1 i el 10 d'agost. Així s'ha confirmat aquest matí en la presentació d'un cartell amb una oferta “eclèctica” i que convertirà el FIMC en una proposta internacional, però també arrelada al territori, descentralitzada i amb preus populars. Alguns dels concerts més destacats seran els de Rodrigo Cuevas, Gossos o Las Karamba.
La renúncia de Clipper's a gestionar el darrer any de contracte va precipitar aquest canvi de model que ha retornat la gestió del festival a l'Ajuntament. El consistori destinarà un total de 230.000 euros a la confecció d'aquest esdeveniment, 80.000 euros més dels que es destinaven a l'empresa licitant. Tot i això, el regidor de Cultura, Jordi Barberà, ha recordat que els diners de la recaptació seran íntegrament per l'Ajuntament: “si es compleixen les expectatives, el festival tindria un cost 0”.
«Hem fet de la necessitat virtut»
El regidor de Cultura creu que “s'ha fet de la necessitat virtut” i ha descrit la programació com a “coherent i unificada”. L'alcalde, Alfredo Clúa, s'ha mostrat molt “content i satisfet” de què s'hagi pogut tirar endavant el FIMC tot i haver-se trobat una situació “complicada” quan van entrar al consistori. “Hem aprofitat per fer un festival més cultural i estem convençuts del nou format”, apuntava el batlle.
Aquest cartell ha estat confeccionat pel cambrilenc Isaac Albesa, programador cultural amb experiència en la producció artística de festivals com l'Accents o la Mostra de Jazz i Blues de Cambrils. Albesa, que assumeix la direcció artística, ha destacat la varietat d'estils del cartell que passarà pel folk, el flamenc, el rock, el pop o el jazz. El director artístic del FIMC també ha reivindicat el paper “transformador, més enllà de la diversió” que pot tenir un festival d'aquestes característiques. La programació, precisament, comptarà amb una presència destacada de formacions liderades per dones.
Un altre dels trets característics del nou Festival Internacional serà la descentralització dels espais. “D'aquesta manera no hipotecarem el Parc del Pinaret durant tota una setmana més el temps en el qual ha d'estar muntat l'escenari”, apuntava Barberà. En aquesta edició, el Pinaret només acollirà tres dels concerts, amb una capacitat de 1.900 localitats (tant a peu dret com asseguts), mentre que s'estrenaran en el FIMC altres com la Torre del Llimó, que tindrà un escenari amb capacitat per a 180 persones.
Deu concerts i estils molt variats
El festival s'obrirà –tal com va avançar revistacambrils.cat– el primer dia d'agost amb un concert inaugural gratuït al Port de Cambrils. Les protagonistes seran les Balkan Paradise Orchestra, una banda integrada per instruments de vent i percussió amb sons molt diversos que presentarà el seu darrer disc: “Nèctar”. Aquest no serà l'únic concert gratuït del festival, ja que, el 2 d'agost, els mallorquins Suasi actuaran a la plaça del Pòsit en un concert 360º, és a dir, que el públic envoltarà els artistes. El folk americà d'aquest grup es podrà gaudir en dos passes que es faran a les 21h i a les 22h.
La descentralització del FIMC continuarà amb el concert gratuït de La Prenda Roja al parc del Nou Cambrils, el 3 d'agost. Les artistes que conformen aquest grup presentaran el seu flamenc a tres veus on conflueixen la tendresa, la maduresa i la intensitat. El diumenge 4 d'agost serà el torn de Pepe Rivero i Àngela Cervantes que, en el seu concert a la Torre del Llimó, faran un homenatge fusionant el jazz i la música caribenya a les cançons de Sylvia Rexach, una cantant porto-riquenya d'origen català dels anys 50-60. El festival es quedarà a la Torre del Llimó per acollir el concert de Barencia, el quartet encapçalat per Xavi Torres –un dels pianistes catalans amb més projecció del jazz europeu– que mescla la seva música amb la dansa de la bailaora mexicana Karen Lugo.
A partir del 6 d'agost s'entra en la recta final del festival. El Parc del Pescador serà l'escenari de l'actuació de Las Karamba, una banda que, al ritme de música cubana, bolero, salsa i rumba, presenten el seu nou disc “Te lo digo cantando”. També en aquest mateix espai tindrà lloc, el 7 d'agost, el concert d'Andrea Motis. La trompetista i cantant presenta el seu nou espectacle “Temblor” acompanyada només de violí, mandolina i percussió.
Darrers concerts al Parc del Pinaret
La traca final arribarà al Parc del Pinaret amb tres dels grans concerts del cartell. El 8 d'agost serà el torn de l'asturià Rodrigo Cuevas, que presentarà el seu espectacle “La Romeria” recentment guardonat amb el Premi Nacional de las Músicas Actuales. Es tracta d'un espectacle que combina el folklore amb la música electrònica en un xou disruptiu i ambiciós. Menys experimentals són Gossos que finalment actuaran al Parc del Pinaret el 9 d'agost després que quedessin en l'aire amb el trencament del contracte de Clipper's. “És la nostra primera vegada a Cambrils on vindrem a presentar la nostra 'gira de jubilació' on toquem els nostres millors hits per a tota aquella gent que ens ha tingut com a referents”, explicava Nacho Tarrés, un dels membres de la banda. El pas dels manresans per Cambrils serà la seva única parada a comarques tarragonines en la seva gira “A reviure”.
El Festival Internacional es tancarà el 10 d'agost amb el doble concert dels Mambo Jambo Arkestra i Alice & The Wonders. La banda de dotze músics i el quartet liderat per Dani Nel·lo oferirà un so potent i animat gràcies a aquest format expandit que promet espectacle. La seva actuació estarà precedida pel swing i el rhythm'n'blues del grup encapçalat per Alexandra Rueda que reivindica el sabor vintage d'inicis del segle passat.