Ecologia
Cambrils estudiarà la possibilitat de presentar la seva candidatura a EcoMicroRegió
L'Ajuntament organitza una jornada, el 2 de juliol, oberta a la ciutadania, empreses, universitats i administracions per recollir aportacions
L’Ajuntament organitza un taller per valorar la possibilitat de presentar la candidatura EcoMicroRegió al Baix Camp – Cambrils conjuntament amb els agents implicats. La jornada es portarà a terme el 2 de juliol al matí a la Torre del Llimó i està oberta a tota la ciutadania, empreses, universitat i administracions, amb inscripció prèvia a través del correu baixcamp@ecoregio.eu.
Aquesta reunió servirà per reunir aportacions científiques, tècniques i de capital humà per impulsar la candidatura al projecte europeu per accelerar la transició agroecològica. La jornada comptarà amb la participació de la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas; la nova directora gerent de l’EcoRegió, Margarida Colet, i el seu equip de col·laboradors, i empreses referents del sector.
La regidora de Promoció Econòmica ha convidat a participar al taller als diferents actors de Cambrils que es puguin sentir interpel·lats per aquest projecte i ha explicat que un dels objectius de la regidoria és posar en valor la feina del sector primari i generar espais per impulsar aquesta transformació.
El taller del 2 de juliol començarà a les 9 hores amb la presentació del projecte europeu Living Lab d’Agroecologia. A continuació, el director de l’empresa cambrilenca Verdcamp Fruits, líder del sector, explicarà la seva experiència en agricultura regenerativa per revertir el canvi climàtic, i el doctor Jordi Julvez, de l’Institut Investigació Sanitària Pere Virgili, exposarà les conclusions d’una recerca que situa els consum de productes ecològics com un dels factor més determinants per millorar la salut mental. Finalment, després d’una pausa, s’iniciarà un ideatró per la EcoMicroRegió de Cambrils.
MicroEcoRegions i Living Labs
El Consorci per al Desenvolupament de Projectes de Bioeconomia Regenerativa a les EcoRegions (ECOREG), amb 28 socis de 14 països, promou la creació d’EcoRegions i EcoMicroRegions com a comunitats econòmiques sostenibles regionals i locals de bioeconomia regenerativa amb la implicació de governs locals, universitats, empreses consumidors i microcapital.
L’Ajuntament aposta per impulsar la EcoMicroRegió del Baix Camp amb un Living Lab d’agroecologia. Els Living Labs són ecosistemes d'innovació oberta en entorns reals basats en un enfocament sistemàtic de co-creació d'usuaris que integren activitats de recerca i innovació en comunitats, col·locant els ciutadans en el centre de la innovació.
L’objectiu és proporcionar solucions pràctiques per abordar les dificultats dels petits agricultors tradicionals, que s’enfronten als múltiples desafiaments dels sistemes agrícoles, incloent-hi el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, la disminució de recursos, o la degradació de la qualitat del sòl i de l'aigua.
D’aquesta manera, el projecte oferirà oportunitats innovadores i viables per reforçar la competitivitat, resiliència i rendibilitat dels productors locals amb un enfocament estructurat en tres prioritats: l’adaptació de l’agricultura al canvi climàtic, la creació d’ecosistemes agrícoles sostenibles i productius i el desenvolupament de sistemes agrícoles capaços de generar ingressos, crear ocupació i contribuir a un desenvolupament territorial equilibrat.
Situació de contaminació greu a la UE
Actualment la situació de contaminació és tant greu que la UE ha posat en marxa un pla per crear 100 Living Labs per millorar la salut del sòl, ja que el 65% del sols europeus estan contaminats i degradats, i es volen impulsar 30 Living Labs d'agroecologia amb per tal que el 25% de la superfície a Europa sigui ecològica. El projecte proporcionarà eines i recomanacions als governs de la UE, nacionals i regionals per aconseguir regions 100% orgàniques l'any 2050.
Cal destacar que el 40% d’horta de Cambrils és ecològica i representa el 17% d’horta ecològica de Catalunya. Entre els principals productors, hi ha l’empresa VerdCamp Fruits, constituïda l’any 1989, fruit d' una llarga tradició hortofructícola. Els seus orígens es remunten l'any 1933, quan la família Barrabeig-Tost es van instal·lar a l'actual finca Masia Barrabeig.
Amb l’impuls de la EcoMicroRegió, Cambrils es vol convertir en un referent internacional i impulsar el producte local i ecològic implicant a tota la cadena de valor, des del turisme fins al comerç, amb un pla de gastronomia, passant per l'educació i els menjadors escolars, entre altres.