Societat

Gastronomia

Els restauradors renuncien a La Mar de Tapes pel bon funcionament del Tastum Cambrils

La ruta de 'platillos' ha estat molt ben rebuda pels restauradors i s'ha decidit no celebrar la ruta de tapes que estava prevista per entre el 7 i el 16 de juny

Per Andreu Dalmau

El Romesco Food&Drinks ha estat una altra de les activitats destacades del calendari gastronòmic
El Romesco Food&Drinks ha estat una altra de les activitats destacades del calendari gastronòmic | Berta Ruiz

On està la ruta La Mar de Tapes? L'esdeveniment gastronòmic, que no se celebra des de 2021, havia estat previst dins del calendari d'aquest any i s'havia de dur a terme entre el 7 i el 16 de juny. Passades aquestes dates, no hi ha ni rastre de la seva organització. En declaracions a revistacambrils.cat, el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils, Xavier Martí, ha confirmat que els mateixos restauradors han renunciat a la ruta, ja que és “totalment incompatible” amb el Tastum Cambrils.

Aquesta iniciativa, que va començar el passat mes de febrer, és “gairebé el mateix” que La Mar de Tapes, però se celebra setmanalment (cada dijous) i en els mesos de menys afluència turística. Dijous passat es van tancar el primer tram de la primera edició del Tastum –es reprendrà a partir del mes de setembre– amb una gran valoració per part de l'associació i dels mateixos restauradors. Van començar participant-hi nou restaurants, després de Setmana Santa s'hi van afegir dos més i, de cara a la tardor, està previst que siguin catorze locals.

El president de l'AEHC afirma que, durant el Tastum, els locals han venut unes 100 tapes diàries, el que suposa una important font d'ingressos regulars. “Això sense comptar amb la promoció que suposa pel local i que, la gent que ve pel Tastum, també acaba consumint més”, comenta Xavier Martí. Els restauradors de la zona de la platja estan especialment contents de al rebuda d'aquesta iniciativa segons el president de l'associació hostalera. “És una llàstima que a la vila només hi hagin dos restaurants participants, allí encara poden haver-hi més”, lamenta Martí.

Falta de quòrum

El bon funcionament de Tastum Cambrils ha portat que els restauradors que hi participen no necessitin la ruta de les tapes al mes de juny. Cal recordar que, aquest any, es va anunciar que La Mar de Tapes es tornava a desplaçar al mes de juny perquè la proposta de fer-ho a l'octubre no havia funcionat. De totes maneres, des del Patronat de Turisme apunten que s'han quedat molt lluny dels 35 participants que demana el patrocinador de la ruta de les tapes perquè aquesta es dugi a terme. També existeix la possibilitat que, de cara al futur, s'organitzi sense patrocinador i, per tant, sense condicions de participants.

En declaracions a revistacambrils.cat, el president del Patronat de Turisme, Vadim Koryagin, explica que l'Ajuntament està obert a donar suport a aquest esdeveniment “en qualsevol moment de l'any” si l'associació ho demana, . Xavier Martí tampoc descarta que, en el futur, es puguin conjugar els dos esdeveniments gastronòmics, però que, “perquè fossin compatibles”, s'haurien de fer en mesos diferents i en temporada alta no es possible fer cap dels dos.

Tant Koryagin com Martí confirmen que el Tastum Cambrils ha estat una “sorpresa positiva” i es mostren molt contents de la feina que s'està fent conjuntament entre l'administració i l'associació, tot i que el president de l'AEHC creu que sempre es pot demanar “més inversió”.

L’Apunt

Calendari pels propers mesos
L'activitat gastronòmica s'atura ara per l'inici de la temporada alta. Fins ara s'han celebrat les Jornades de la Carxofa, les Jornades del Romesco –amb el Romesco Food & Drinks com a gran novetat–, l'Encarxofat i el Tastum Cambrils.

A la tardor no només tornarà la ruta de platillos sinó un dels actes més destacats del calendarI: la Fira del Vi. "Cambrils, entrada al país del vi", com s'anomena oficialment l'esdeveniment, se celebrarà entre el 10 i el 13 d'octubre. Un parell de setmanes després serà el torn de les Jornades de l'Oli, darrer acte del calendari gastronòmic.

Comenta aquest article