Exposició
Una de les famílies de l'Associació Antian participa en l'exposició fotogràfica «Historias no tan raras»
L'exposició, composta per 50 fotografies en blanc i negre, retrata una jornada en la vida de set famílies catalanes amb l'objectiu de donar visibilitat a les malalties minoritàries
"Historias no tan raras" és el títol de la nova exposició fotogràfica gratuïta que arriba al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus. El projecte, ideat i dut a terme per la fotògrafa Mari Trini Giner (Lorca, Múrcia, 1989), compta amb la col·laboració de FECAMM (Federació Catalana de Malalties Minoritàries) i Fujifilm, i pretén mostrar el dia a dia de persones afectades per malalties minoritàries o sense diagnòstic.
L'exposició, composta per 50 fotografies en blanc i negre, retrata una jornada en la vida de set famílies catalanes, una d'aquestes és una de les famílies de l’Associació Antian que, voluntàriament, ha volgut participar en aquesta exposició documental aportant el seu testimoni, la seva història i la seva lluita. Uns dels protagonistes de la mostra són els germans cambrilencs Andreu i Anton Torres juntament amb la seva mare Queralt Guix.
"La finalitat d'aquesta mostra fotogràfica és la de col·laborar amb associacions i famílies, donant visibilitat a la dificultat amb la qual conviuen milions d'afectats per aquest tipus de malalties. Totes les persones que voluntàriament han participat en aquest projecte pateixen una malaltia minoritària, visible o no. No obstant això, en aquesta exposició hi ha només una petita mostra de la gran quantitat de malalties minoritàries existents, més de 10.000, que, en la seva globalitat, afecten un 10% de la població; concretament, unes 800.000 persones a Catalunya", explica Francesc Cayuela, president de FECAMM.
Una exposició que fa "visible l'invisible"
Per la seva banda, l'autora de les instantànies explica que el seu objectiu ha estat "acompanyar la rutina de persones afectades i les seves famílies intentant fer visible l'invisible; intentant visibilitzar les malalties minoritàries i sense diagnòstic d'una forma humana; per sensibilitzar l'opinió pública i fomentar el debat sobre els elevats preus d'alguns medicaments o teràpies que són imprescindibles i la necessària inversió en investigació".
Mari Trini Giner va començar a fotografiar persones amb malalties minoritàries el 2015 a Madrid, cosa que li va valdre el reconeixement de la Comissió Europea en la competició fotogràfica per a joves sobre drets socials a Europa el 2019. Ha viscut en diferents països, col·laborant com a fotògrafa amb diferents organitzacions, com Creu Roja o Metges del Món. Ha realitzat exposicions al nostre país, així com a Turquia, Bèlgica o la Guayana Francesa, entre d'altres, i alguns dels seus retrats han estat seleccionats i exposats per Europe AID i el Parlament Europeu.
"La col·laboració de Fujifilm amb l'exposició 'Historias no tan raras', auspiciada per FECAMM, és una mostra de la sensibilitat de la companyia per visibilitzar situacions que afecten directament la salut de les persones. De fet, des del nostre propòsit corporatiu 'Give our world more smiles' (Regala més somriures al nostre món) Fujifilm tracta de millorar la qualitat de vida de les persones gràcies a productes i serveis desenvolupats a través de les seves diverses àrees de negocis, entre elles la fotografia", assegura Salvador Luna, digital màrqueting & corporate communications manager de Fujifilm Espanya.
Aquesta mostra es podrà visitar del 21 de agost al 31 d'agost al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, de dimarts a dissabte en horari de 10h a 14h i de 17h. a 20h. (excepte festius).