Neteja
Els veïns del Molí de la Torre i Vilafortuny es neguen a fer servir el porta a porta
Representants de l'Ajuntament i Secomsa van fer una nova reunió informativa amb la ciutadania que la va convertir en un acte de protesta contra aquest sistema que consideren «imposat»
El veïns del Molí de la Torre i Vilafortuny es neguen a aplicar la recollida de brossa porta a porta que s'iniciarà el pròxim 1 de juliol. Així ho van traslladar als representants de l'Ajuntament amb qui ahir es van reunir al Centre Cívic de Vilafortuny. “Volem reciclar, però no d'una manera impositiva”, apuntava en declaracions a revistacambrils.cat el portaveu dels veïns, Carles Bartumeus. El regidor de Serveis, Alejandro Garcia, adverteix que “ens haurem d'acostumar a veure les galledes a la porta”.
La reunió va comptar amb la presència de l'alcalde, Alfredo Clúa, el regidor de Serveis, Alejandro Garcia, els regidors dels dos barris implicats, Enrique Arce i Neus Càrdenas, a més de representants de l'empresa Secomsa, adjudicatària del servei de recollida. Aquests van ser els actors d'una explicació que no va convèncer els veïns que, tal com avançava revistacambrils.cat la setmana passada, han presentat diverses instàncies a l'Ajuntament amb la signatura d'unes tres-centes persones.
El regidor de Serveis ha explicat a revistacambrils.cat que aquesta reunió es va afegir per explicar el servei novament, després de les dues reunions que ja s'havien fet amb anterioritat al Molí de la Torre i a Vilafortuny. “El que era una reunió explicativa es va acabar convertint en una protesta en contra del servei”, apunta Garcia, que també ha recordat que la recollida porta a porta és un projecte que ve del 2020, quan l'Ajuntament va rebre una subvenció per impulsar-la i que ara arriba a la seva fase final.
Alejandro Garcia: «El porta a porta té pros i contres»
Segons el regidor de Serveis, el porta a porta és el sistema més eficient per augmentar la taxa de recollida selectiva que fa uns anys que a Cambrils està estancada al 50%. Per normativa europea, aquest percentatge hauria d'augmentar fins el 55% abans de 2025. Carles Bartumeus, en canvi, acusa a les autoritats d'anar a la reunió “poc preparats” perquè ni tan sols sabien quin percentatge de reciclatge hi ha al Molí i a Vilafortuny.
Alejandro Garcia també va destacar que, tot i que el el cost del nou servei de recollida al Molí de la Torre i Vilafortuny augmenta considerablement, l'Ajuntament s'estalviarà “molts i molts diners” en gestió de residus, ja que incinerar brossa mal reciclada té un cost molt elevat. El regidor admet que el porta a porta té “pros i contres” com el servei anterior, però que, en cap cas, augmentarà la brutícia ni la inseguretat dels barris.
Davant la negativa dels veïns a fer servir el servei, Garcia creu que cadascú és lliure d'utilitzar-lo o no, i que depèn de cadascú acceptar que et recullin la brossa a la porta de casa o “fer l'excursió” per anar-la a llançar als barris del costat. Els contenidors desapareixeran de les zones on es faci el porta a porta unes setmanes després de l'inici de la seva implementació