Informació general

Política

El Consell Comarcal del Baix Camp prorroga el pressupost de l'any passat

L'ens feia sis mesos que buscava solució –finalment no l'ha trobat– a un desajust financer en els nous comptes desencadenat per l'intent d'augmentar la taxa de la brossa

Per Redacció

Imatge d'un ple al Consell Comarcal
Imatge d'un ple al Consell Comarcal | Cedida

El Consell Comarcal del Baix Camp prorrogarà el pressupost general de 2023 després d'acceptar les al·legacions presentades pel grup comarcal del PP. Els comptes van ser impugnats el passat mes de gener pel partit del qual n'és portaveu el cambrilenc David Chatelain en detectar-se un desajust, ja que contemplaven unes ordenances de Secomsa Baix Camp que van ser desestimades a darrera hora, provocant un error de xifres.

Aquestes noves ordenances de l'empresa comarcal de neteja contenien un increment de més del 30% de les tarifes, però no van poder ser aprovades en ser presentades amb poc temps de marge respecte l'1 de gener de 2024. L'increment de taxes es va aprovar en Junta General tot i que no es podria aplicar sense les ordenances. Com que la proposta de pressupost contemplava aquest augment d'ingressos pel cobrament de les taxes, en no poder-se aplicar es generava un desequilibri financer.

El govern del Consell Comarcal va encomanar un informe extern –l'oposició denuncia que va costar 10.000 euros– amb l'objectiu de trobar una solució. Aquest va ser entregat a finals de febrer i ja recomanava la no aprovació dels nous comptes i la pròrroga del pressupost de 2023. Malgrat tot, el Consell ha continuat buscant una alternativa al desajust fins l'actualitat. L'oposició, de fet, denuncia que “s'ha perdut sis mesos”.

El PP proposa diverses auditories

El portaveu del Partit Popular, David Chatelain, apunta que les al·legacions presentades pel seu grup subratllen la “falta de transparència de l'equip de govern, així com la inadequada gestió i planificació” per part del govern del Consell. Els populars també adverteixen que “no hi ha dubtes que hi haurà una gran pujada del rebut de la taxa d'escombraries al Baix Camp.

Davant dels fets, els populars van llançar una bateria de mesures, entre elles diverses auditories: una operativa, una altra de legalitat, i també una segona auditoria comptable, davant la pèrdua de confiança en la gestió actual, advertint que de no impulsar-se, estarien avalats per prendre altres decisions en l'exercici de les seves obligacions de fiscalització. Chatelain també va demanar “una revisió profunda del pressupost per a l'any 2025 que asseguri l'estabilitat i viabilitat de la institució i les seves empreses públiques sense imposar càrregues addicionals a la ciutadania”.

Comenta aquest article