Informació general

Patrimoni

Torre del Bou: De presó de la muralla medieval al centre d'interpretació de la Guerra dels Segadors que mai va arribar a ser

Aquest juliol es compleixen 20 anys de l'adquisició d'aquest espai per part de l'Ajuntament; edificació que fins el 2004 era propietat de l'empresa Artesanos de Vilafortuny

Per Berta Ruiz

Imatge de la recreació del Setge de 1640 que es va fer el passat desembre amb la presentació del projecte "Escenaris de la història"
Imatge de la recreació del Setge de 1640 que es va fer el passat desembre amb la presentació del projecte "Escenaris de la història" | Lluís Rovira i Barenys

Ara fa 20 anys, el juliol de 2004, l'Ajuntament de Cambrils va adquirir la Torre del Bou o Torre de la Presó situada a la cantonada del passeig d'Albert amb la plaça del Setge. Es tracta d'un element arquitectònic que encara es conserva de l'antiga muralla medieval. El conveni d'adquisició el van signar el consistori cambrilenc i l'empresa Artesanos de Vilafortuny que, fins aleshores, n'era la propietària de l'edificació. Aquesta era la tercera vegada que s'intentava l'acord de cessió. Quan l'Ajuntament va adquirir la torre –catalogada per la Generalitat dins de l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i declarada com a Bé Cultural d'Interès Local– es trobava en un estat d'abandó total.

Abans d'aquesta adquisició, l'estiu de 2002, l'espai va ser usat com a punt de trobada juvenil durant l'estiu amb activitats com xerrades, tallers, concerts, cinema...

Dos anys després, a finals d'agost de 2004, la Torre del Bou va ser l'espai escollit per a la tercera edició de la Nit d'Artistes.

El 2007 es va parlar d'un centre d'interpretació de la Guerra dels Segadors

El novembre de 2007, en el marc d'una reunió de constitució del Comitè d'Avaluació i Seguiment del Projecte d'Intervenció Integral al Barri del Nucli Antic, es va posar sobre la taula el projecte d'un centre d'interpretació de la Guerra dels Segadors a la torre del Bou, iniciativa que no es va arribar a impulsar mai.

El setembre de 2013, s'iniciava la segona fase de la restauració de la muralla medieval amb una actuació a l'interior de la Torre del Bou. Les obres finalitzaven el febrer de 2014 amb la recuperació de l'accés original a la torre des del primer pis i també recuperant l'accés al pis superior, així com les espitlleres originals. Aleshores, es va explicar que s'havien descobert uns fets molt interessants de la història d'aquest espai. Es van descobrir uns grafits al seu interior, fets pels presoners que hi van haver al segle XIX. Es va conèixer que hi van haver fins a nou presoners que van estar retinguts prop d'un any dins la torre.

Aquesta intervenció també va permetre conèixer els dos usos que va tenir la torre: en primer lloc, com a element integrat al sistema defensiu de les muralles de la població, amb accés des del recinte emmurallat, i, posteriorment, quan va perdre el caràcter defensiu, com a presó, amb l’'obertura de la porta al passeig d'Albert i la finestra al mur nord.

L'espai forma part de l'activitat educativa "Un tomb per les muralles de Cambrils" adreçada als escolars cambrilencs

Actualment, la Torre del Bou és un dels monuments gestionats pel Museu d'Història de Cambrils, no obert a les visites regulars durant l'any. Durant el curs escolar però, forma part de l'activitat educativa "Un tomb per les muralles de Cambrils" dins del programa municipal "Descobreix Cambrils". En aquesta, els escolars del municipi i de la mà d'una persona experta del Museu d'Històra –amb visita concertada–, coneixen l'única torre cantonera conservada del recinte emmurallat de Cambrils, pujant-hi i mirant per les espitlleres com havien fet els defensors de Cambrils durant segles. 

A més, l'edifici catalogat BCIN, ha estat emprat en esdeveniments cultural puntuals de posada en valor del patrimoni arquitectònic com va ser per exemple, el passat desembre, amb la presentació del projecte "Escenaris de la història" on es va recrear el Setge de 1640. 
 
Properament, dins del projecte d'art contemporani que impulsa el col·lectiu Pinsa amb el suport de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils, serà un dels espais que s'obrirà amb una proposta expositiva ad hoc i efímera durant un mes. Aquesta iniciativa es va presentar ahir en roda de premsa.

Comenta aquest article