Informació general

Política

Alfredo Clúa: «Estem solucionant problemes estratègics de Cambrils»

L'alcalde fa una valoració molt positiva d'aquest primer any de mandat en què s'han definit els projectes prioritaris i s'han impulsat millores de diferents serveis

Per Cristina Sierra

Alfredo Clúa al seu despatx de l'Ajuntament de Cambrils
Alfredo Clúa al seu despatx de l'Ajuntament de Cambrils | Cristina Sierra

El proper 7 de juliol, Alfredo Clúa celebrarà el seu primer any com a alcalde de Cambrils. 365 dies en què el socialista ha liderat l'equip de govern format per PSC, ERC, Junts i En Comú Podem i que han servit per a definir els projectes clau del mandat així com impulsar millores de diferents serveis que, com assegura el batlle, els cambrilencs ja han notat.

Alcalde, quin balanç fa d'aquest primer any?

Superpositiu. En primer lloc, perquè sent un govern nou hem millorat l'aportació de la Diputació de Tarragona al municipi. Hem passat de 952.000 euros a 1.245.000 euros, són 300.000 euros més. Tenim 200.000 euros més de la Diputació per fer la Casa de la Festa que està en licitació; també vam aconseguir una pròrroga que només s'ha fet per nosaltres per mantenir la subvenció pel Mercat Municipal; vam començar la campanya Cambrils Reviu; vam doblar la partida del manteniment de carrers als pressupostos, i ara tenim a tocar la licitació de les obres de l'avinguda del Baix Camp i estem pendents de la signatura dels convenis per impulsar els pàrquings de la Fontcoberta i del Rotary.

Comencem pel final. Quan li vaig fer la primera entrevista després de prendre possessió del càrrec em va dir que l'aparcament era una de les prioritats del mandat.

En precampanya ja vaig dir que les propostes de millora eren els accessos a Cambrils i els pàrquings dissuasius. En un any dotarem al municipi de quasi mil places més. Els convenis estan elaborats i s'han de signar, ara mateix els tenen els propietaris dels solars. Recordo que també et vaig dir que el polígon Belianes era una prioritat. Ja tenim en aprovació inicial l'expansió de Belianes Sud, estem pendents de dos informes que han de fer els propietaris. L'aprovació definitiva està vinculada a aquests informes, un d'inundabilitat i l'altre de mobilitat. Aquest pas és molt important.

Impulsar el polígon ajudarà a captar l'atenció de noves empreses.

Exacte. També hem iniciat el procediment per la recepció del polígon existent. Fixa't en un any tot el que s'ha fet, estic molt content. Al principi era escèptic perquè ja conec una mica com funciona l'Ajuntament de Cambrils i tenia dubtes de si seríem capaços, però en un any ho hem fet. Ens queda marge de millora.

Em deia que estan a punt de licitar les obres per acabar l'avinguda del Baix Camp.

El projecte està aprovat i l'actuació serà des de la rotonda del Rotary fins a la rotonda a l'altura de l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer. Posarem el projecte en exposició pública durant quaranta-cinc dies, l'aprovació definitiva serà en set dies i la licitació serà al setembre. Podem començar obres enguany.

Es preveu ampliar l'aparcament?

El pàrquing anirà al solar a tocar de la rotonda del Rotary, no s'ampliarà a l'avinguda. Allí es preveu unes 300 places i a la zona de la Fontcoberta estem parlant de 800. En aquesta zona se solucionarà el problema del pàrquing al barri del Port perquè estàs a cinc minuts de la platja i a la Rambla són vuit minuts. I el del Rotary també estarà molt a prop de la platja.

L'alcalde Alfredo Clúa treballant al seu despatx de l'Ajuntament de Cambrils

Un dels projectes estrella del PAM, que presentaran el dia 8 de juliol, és el Mercat Municipal de la Vila.

Sí, la primera licitació per fer la remodelació va quedar deserta i llavors ens vam trobar que perdíem la subvenció i vam parlar amb la Diputació per prorrogar-la. Ens ho van concedir i vam modificar el projecte que ja es troba en licitació. Estic convençut que aquest cop sí que es licitarà. Les obres possiblement no arribaran a l'any.

Amb aquest projecte es vincula la pacificació d'aquesta zona.

Serà el següent pas. Però és veritat que estàvem esperant la convocatòria del Pla de Barris que havia de sortir a finals d'any i no va sortir. Aquest pla ens permetria dignificar tota aquella zona i la idea és unir-ho a l'avinguda del Baix Camp i al pàrquing del Rotary, però la convocatòria no acaba de sortir.

Una altra obra molt reivindicada és la del carrer de les Orquídies. En quin punt es troba?

Aquest projecte encara està en modificació i s'ha d'aprovar. Esperem que es puguin licitar aviat les obres, l'objectiu és executar-ho entre 2025 i 2026.

Fa un any també em va comentar que seria el mandat en què es desencallaria el Teatre-Auditori.

Tenim clar que se li ha de donar una sortida, ho portàvem al programa. La sortida és fer un projecte per fases i començar-lo a fer a poquet a poquet. Hem de definir una sortida viable pel teatre, això és la nostra feina. No podem dir que acabarem el teatre en aquest mandat perquè no és veritat, hem de dissenyar i planificar estratègicament què farem. Sempre hem apuntat que aquest projecte anirà vinculat a un possible finançament del Govern de la Generalitat. En breu començarem a fer un estudi.

"Hem de definir una sortida viable pel Teatre Auditori, això és la nostra feina. No podem dir que acabarem el teatre en aquest mandat perquè no és veritat, hem de dissenyar i planificar estratègicament què farem"

En què creu que han notat els cambrilencs aquest primer any de mandat?

La dada que tenim nosaltres és que les queixes per brutícia i per recollida d'escombraries han baixat un 75%. Hem millorat el servei i ara ens falta el dia a dia, la jardineria que no és la que voldríem i el manteniment de carrers. Ara és cert que arriba l'estiu i no es poden fer obres, però ja tenim per començar a arreglar els carrers de Pau Casals i Josep Iglesias. Són trenta dies de treballs que ja estan licitats, però no volem molestar el descans de la gent de Cambrils i dels que venen a estiuejar.

Aquesta aposta per la neteja es va reflectir als pressupostos.

Vam augmentar la partida i s'ha comprat una hidronetejadora. Aquest estiu hi haurà més gent treballant els caps de setmana, la gent ho notarà.

Aquests dies hi ha queixes per la implementació del porta a porta. Per què impulsen aquest sistema?

Estem en una taxa de recollida selectiva que no arriba al 50% i amb aquest sistema es vol augmentar d'un 60 al 80%. És el sistema que ens recomana la Generalitat. Podríem posar contenidors intel·ligents i muntar una recollida brutal, però això s'hauria de pagar, per tant, el sentit comú et diu que el sistema qualitat-preu és el porta a porta. Està funcionant a la meitat dels municipis de tot el Baix Camp, Secomsa té experiència i ens aconsella aquest sistema. La funcionalitat diu que aquest sistema és el millor. Comencem per cases unifamiliars perquè és el més fàcil i pràctic, no pots entrar encara al nucli urbà fins que no tinguis experiència.

L'any que ve s'acaba el contracte amb Secomsa. Què faran?

Tenim dos anys de pròrroga. Volem donar l'oportunitat d'enguany a veure com va, nosaltres hem fet la nostra feina que ha estat augmentar el pressupost de neteja i hem modificat el conveni perquè repercuteixi al carrer. Si hi ha marge de millora, que penso que sí, de tot es pot parlar, però si va malament haurem de prendre una decisió. És un servei essencial, però s'ha de començar a parlar a veure què volem. A Cambrils tenim problema de gestió interna i hem de ser capaços de fer-ho millor i quan agafem un nivell de gestió interna més efectiu i eficient llavors podrem parlar d'absorbir més serveis, ara mateix no és viable perquè són molts diners.

Després de fer aquest repàs de projectes, de què se sent més orgullós d'aquest any?

De complir la meva paraula. Hem treball moltíssim, és clar que tot és millorable però el grau de satisfacció és molt important. Estem solucionant problemes estratègics de Cambrils.

"Del que em sento més orgullós és de complir la meva paraula"

Aquest bon ritme continuarà en els propers tres anys?

Penso que el millorarem. Després de donar sortida a aquests problemes que et deia, ara hem de planificar les obres de mandat. El primer any és el més dolent perquè és quan la gent no ho veu, però jo ara miro enrere i estic orgullós de tot el que hem fet. Si a sobre podem dissenyar com volem que se solucioni el problema del teatre, estic molt satisfet, moltíssim.

Li he de preguntar per les declaracions que el regidor Jordi Barberà va fer al Diari de Tarragona. En quin punt està ara la relació de l'equip de govern?

Hem fet un exercici d'introspecció. Al Jordi no li ha passat una altra cosa que no li passi a un regidor que entra nou el primer any, perquè a mi em va passar. Jo portava dos anys a l'oposició i quan vaig entrar al govern al 2015 vaig veure que els procediments són lents, i ara encara ho són més. Com a regidor tens unes expectatives que es queden aturades i és difícil digerir-ho. Evidentment, en el meu cas no vaig sortir a premsa. Crec que no tocava dir-ho, no tocava sortir al Diari. L'endemà de les declaracions vam parlar de tot i ara hem accelerat els moviments interns que volíem fer. Ens hem organitzat una mica diferent, hem impulsat les reunions de divendres i nosaltres estem per la feina. No puc estar mirant enrere cada dia, jo tiro endavant. Els problemes que apuntava el Jordi ja estan en marxa i en vies de solució.

L'oposició va dir que era una mostra més de que els grups de govern no s'entenien.

La relació que tenim els membres de govern és infinitament millor que el primer dia, estem madurant molt i es pot parlar de tot damunt la taula. Estic supercontent. Acabarem el mandat units, estic convençut.

Una de les queixes que hi va haver l'any passat va ser la pujada d'impostos.

Has de pensar que la majoria de gent se li apuja el sou un tant per cent, tot puja i és evident que en cada mandat has d'apujar. El procediment dins l'administració és lent, tot puja i les factures s'han de pagar. Dins dels municipis del Baix Camp, Cambrils és el més baix en pressió fiscal.

Tornaran a apujar l'IBI?

No, no el podem apujar cada any.

Alfredo Clúa va rebre a Revistacambrils.cat al seu despatx

Si parlem de projectes de territori, un dels més destacats és la via verda. S'han unit amb Mont-roig del Camp i l'Hospitalet per a definir com ha de ser aquest traçat.

Es fan reunions periòdiques i ara s'ha de fer un conveni pel manteniment perquè ens cedeixin tota la via. Primer s'ha de fer aquest contracte, és com un lloguer, i després començarà l'arranjament, suposo que al setembre. Volem anar a Madrid a afinar mica més el projecte i que comenci ja.

Un altre projecte és el TramCamp. Quan ha d'estar llest?

Estem contents perquè es van acceptar les nostres peticions, tindrem una nova parada i s'enllaçarà amb l'estació de tren. La licitació de vagons ja està feta i en principi el 2028 ha d'estar acabat.

També s'ha impulsat l'Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona. Per què és important aquesta unió territorial?

Aquesta àrea es tracta de mancomunar necessitats i donar solucions a municipis que tinguin problemàtiques comunes. Per nosaltres, la base és el transport, volem poder arribar a Tarragona en un temps amb bon marge i que el transport sigui efectiu. És cert que hi ha un interès per part de Cambrils i d'altres municipis per aprofitar serveis existents en altres municipis per no generar-ne un de nou. Si Cambrils té alguna cosa que pot servir a Vinyols, Vila-seca o Salou, Mont-roig doncs ho intentem. Es tracta d'aprofitar sinergies i necessitats, això és la base de l'Àrea Metropolitana.

Després d'aquest balanç tan positiu, li agradaria revalidar l'alcaldia al 2027?

És evident que sí, és un sí rotund. No estic aquí per marxar a casa el tercer any i que aquí no ha passat res, molt malament hauria d'anar per no tornar-me a presentar. Seria difícil, ara mateix no ho contemplo. El mínim en vida política són dos mandats. Segurament encetarem coses en aquest mandat que s'haurà d'acabar en un segon. Moralment, estic obligat a tornar-me a presentar i per sentit comú també.

Comenta aquest article